Suç olan, evrakları kayda almadan önce görmek değil, dilekçeleri kayda almamaktır. TCK'nın 121/1. maddesi şu şekildedir: ' Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.
Dilekçe Hakkının ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması Hakkındaki 2004/12 nolu Başbakanlık Genelgesinin; 1/a.maddesinde de “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
dilekçelerin dilekçe komisyonu ile İnsan Hakları inceleme Komisyonu´nda incelenerek 60 gün içinde karara bağlanacağı göz önüne alınarak, TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından gönderilen dilekçelerin de ilgili Kamu kurum ve kuruluşlarınca en geç 30 gün içerisinde cevaplandırılmasına dikkat edilecektir.
İncelenemeyecek dilekçeler: Madde 6 - Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerden; a) Belli bir konuyu ihtiva etmeyenler, b) Yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar, c) 4 üncü maddede gösterilen şartlardan herhangi birini taşımayanlar, İncelenemezler.
Cevap: Resmi dilekçeye cevap süresi
2. (Değişik: 4001 - 10,6,1994) Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler.
İlgili 19 soru bulundu
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
“Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fail hakkında 6 aya kadar hapis cezasına hükmolunur.” Dilekçe hakkının kullanılması yalnızca Türk Ceza Kanununda değil, Anayasada da koruma altına alınmıştır.
Mümkünse bilgisayar ortamında yazılıp yazıcıdan çıkış alınır. Bu mümkün değilse, daktilo ile yazılır. O da yoksa, siyah veya koyu mavi renkteki sabit kalemle ve okunaklı bir şekilde elle de yazılabilir. Dilekçe yazılacak kâğıdın dört kenarından 3'er santim kadar boşluk bırakılır.
Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir.
Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 Sayılı HMK.nun 128. maddesinde “Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır” hükmüne yer verilmiştir.
MEB'e bağlı kurumlara verdiğiniz dilekçelerinizi takip etmek için sayfanın üst kısmında yer alan “Dilekçe Sorgulama” linkine ya da “Dilekçe Sorgulama” alanında yer alan “Giriş” butonuna tıklamak gerekir.
Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra ön inceleme duruşması için gün verilir. Dilekçeler aşamasından sonra verilen duruşma günü ön inceleme içindir. Ön inceleme aşamasının tamamlanması ve gerekli kararların verilmesinden sonra ise tahkikat duruşması için gün verilir.
Bu dilekçelerin okunup, işlenerek cevap verilmesi için bir süre geçmektedir. 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamında yapılan şikâyet ve taleplere cevap verilme süresi 30 gündür. 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılan şikâyet ve taleplere cevap verme süresi 15 gündür.
İdare ve vergi mahkemelerine sunulan dilekçelerin mutlak surette 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Aksi takdirde İdari Yargı Usul Kanununda düzenlenmiş, dilekçe ret sebepleri varlığı halinde dilekçe reddedilir.
1) Başvurunuzun konusu istek veya şikâyet niteliğindeyse ve başvurunuza 30 gün içerisinde herhangi bir cevap verilmediyse CİMER üzerinden cevap alamadığınıza dair bir başvuru oluşturabilirsiniz. 2) Yasal sürenin sona ermesi itibarıyla 60 gün içerisinde idari dava açabilirsiniz.
Davaya süresi içinde cevap verilmemiş olması, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıa- ların tamamının inkarı anlamına gelir (H.M.K. madde 128). Davaya süresinde cevap vermeyen davalı, davacının kusurlarına yönelik olarak değil, kendisine kusur yüklene- meyeceğine dair delil bildirme hakkına sahiptir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının dördüncü bölümünde, siyasi haklar ve ödevler başlığı altında, dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı olarak ele alınmış ve Anayasanın 74. maddesinde bu konu ile ilgili gerekli düzenleme yapılmıştır.
(1) Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.
Dilekçe Hakkı
Madde 74. - ( 3.10.2001-4709) Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye'de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Bu durumda 60 günün bitiminde 60 gün içerisinde idari yargıda zımnen reddin iptali istemiyle dava açılabilinir. Kesinlikle cevap almak istiyorsanız konuyu Cimere yazıp Hazine ve Maliye bakanlığına yönlendirirseniz verilecek olan cevabı cimer sayfasından görebilirsiniz.
Dilekçe Hakkı Neden Önemlidir? Dilekçe hakkı ile kişiler sahip oldukları hakları kolay ve hızlı bir şekilde talep etme imkanına ulaşmaktadırlar. Bunların dışında bilgi edinme ve sorunların çözümü konusunda da yardımcı olunmaktadır.
(1) Kişiler arasındaki haberleşmenin hukuka aykırı olarak engellenmesi halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. (2) Kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi hukuka aykırı olarak engelleyen kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri