Dili ağırlaşmak: Hastalık sebebiyle güçlükle söz söyleyebilmek, güçlükle konuşmak (ADS).
[1]hastalık nedeniyle güçlükle söz söyleyebilmek, güçlükle konuºmak.
Dili açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Herhangi bir sebepten dolayı konuşamayan kimse, birden konuşmaya başlamış olmak.
Deyim. [1] Heyecan, korku, sarhoşluk gibi nedenlerle söyleyeceğini şaşırıp karıştırmak.
Dillerde dolaşmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Her yerde kendisinden, ondan söz edilmek.
İlgili 22 soru bulundu
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Bir kimsenin dedikodusunu yapmak, kötü tarafını her yerde söylemek.
Dili tutulmak deyimi Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmıştır. Bu tanım şu şekildedir: Bir insanın aşırı korku, coşku, sevinç, şaşkınlık, hastalık gibi bir nedenle ansızın konuşamaz olmak.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Doğuştan konuşamayan veya kendisi susan kişilerin ağzından bir laf çıkarsa eğer buna dili çözülmek denir. Başka bir deyişle kişinin dili çözülmüş olur. Tabi bu deyimin çoğu zaman kullanıldığını görmekte mümkündür.
Dil algısı, dilbilimci olmayanların her hangi bir dili ve o dilin konuşurlarını nasıl algıladıklarına dair düşünceleridir. Dil algısı odaklı çalışmalar 20. yüzyılda Japonya ve Hollanda'da başlamış, devamında ise dilbilimcilerden başka araştırmacıların da ilgi duyduğu bir çalışma alanı olmuştur.
Dili uzun DEYİMİ AÇIKLAMASI
İncitici, kırıcı sözler söyleyen, saygısız kimse.“O uzun dilini bana kestirmeden çek içeri!”
Edebi / Ağır / Yoğun / Ağdalı / Süslü
Eserin dili, kendi içinde estetik bir değeri olan, sanatsal bir öge olarak görülür. Günlük hayatta fazla kullanılmayan kelimeler, cümle yapıları, ifadeler ve deyimler böyle eserlerde kullanılır. Cümleler çoğu zaman uzun ve karmaşık yapılarda olur.
Ağzı Köpürmek bir kişinin çok öfkelendiği anlamına gelmektedir. Canını dişine takmak deyimi genel olarak, çok öfkelenen ve kontrolünü kaybeden birini tanımlamak için kullanılır.
Dili boğazına akmak: Konuşamaz olmak, sesi soluğu çıkmamak (ADS).
Dili ağzına sığmamak
Kars'ta birini aşırı, abartılı bir şekilde övenleri ifade için “Dili ağzına sığmıyor.” deniliyormuş.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Dilinin ucuna gelmek 1. deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Dilini yutmak deyiminin anlamı heyecan ya da sevinç, korku gibi duygular sırasında konuşamaz hale gelmek demektir. Dilini yutan kişiler o anda yaşadıkları duygu yüzünden kalırlar ve konuşmayı unuturlar.
[1] Sapasağlam, hiçbir hastalığı olmayan. [2] Çok sağlıklı olduğu yüzünden anlaşılan kimse.
Peki, dil dökmek deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda detaylar. TDK açısından ele alındığında dil dökmek deyimi, 'inandırmak, kandırmak ya da yararlanmak adına tatlı sözler dile getirmek' şeklinde ifade edilmektedir.
çözümlenmesi güç bir duruma gelmek.
Gözden kaybolmak deyimi, bir şeyin gözden uzaklaşması ve nereye gittiğinin belli olmaması anlamlarına gelmektedir. Ortadan çekilmek ve gözden uzaklaşmak olarak da bilindiğini söylemek mümkündür.
Dünyadan elini eteğini çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir kenara çekilip toplum ile ilişkisini kesmek, toplumun yaşayışına karışmaz olmak, daha çok ibadetle meşgul olmak ve dünya işleriyle ilgilenmez olmak.“Bizim komşu her nedense dünyadan elini eteğini çekti, görünmez oldu sanki.”
Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
Dile düşmek deyimi çoğunluğun hoş karşılamadığı davranışlar sergilemek ve toplum tarafından dışlanmak demektir. Dedikodu malzemesi olan kişiler için de bu deyim kullanılır.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri