Ağzında büyümek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sevmediğinden veya içi almadığından bir yiyeceği yutamamak.
Dilin ağzı taşacak şekilde büyümesine makroglossi denilmekte ve çoğu zaman çocukluk çağında rastlanmaktadır. Hastalığa çene kemiği ile diş yapılarında bozukluklar ve çeşitli anomaliler de eşlik edebilir. Bu tablo kişide bazen ciddi ve istenmeyen kozmetik sorunlara da yol açabilmektedir.
[1] Susamak, koşmak ya da yürümekten dolayı çok yorulmak.
Dilini tutamamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sonunu düşünmeden gelişigüzel konuşmak.
Dile vermek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: gizli tutulması gereken bir şeyi açığa vurmak, duyurmak, yaymak.
İlgili 45 soru bulundu
Dil ağız eylemek
Af dilemek anlamında kullanılıyormuş.
Dil uzatmak herhangi bir konu hakkında ya da herhangi bir kişi hakkında olumsuz hatta kötü bir söz söyleme olarak ifade ediliyor. Bu deyim genellikle olumsuz cümleler içinde yer alıyor. Dil uzatmak deyimin kullanım alanı olumsuz cümleler olarak biliniyor.
Dili ağırlaşmak: Hastalık sebebiyle güçlükle söz söyleyebilmek, güçlükle konuşmak (ADS).
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Ağzından çıkanı kulağı duymamak, karşı tarafın öfkelenmesine ya da üzülmesine neden olacak şekilde konuşmak demektir. Argo kelimelerle konuşan kişileri ikaz etmek için de bu deyim kullanılır.
Dili açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Herhangi bir sebepten dolayı konuşamayan kimse, birden konuşmaya başlamış olmak.
Eylem. [1] koşmaktan, yürümekten ya da susamaktan çok yorulmak.
Dilini tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sonunu düşünerek gelişigüzel konuşmaktan sakınmak, ölçülü konuşmak, rast gele konuşmamak.“Dilini tutmasını bilmeyenlerin başına neler geldiğini sana söylemediler mi?”
Dili şişmek deyimi, uzun süre konuşmamaktan dolayı yaşanılan sıkıntıyı, şiddetli konuşma isteğini ifade etmektedir. Dilinin şişi inmek, uzun veya kısa konuşup rahatlama anlamındadır.
Küçük dil, ağız boşluğunun yutak ile birleştiği kısımda yer alan tıbbi adı uvula olan etli bir doku parçasıdır. Damağın en arka kısmında asılı şekilde duran bu parça mukoza, bağ ve kas dokusu ile tükürük salgılayan kanallardan oluşur ve besinlerin ağızdan yutağa doğru itilmesini sağlar.
Yüreği kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Merak, kaygı, korku ve sıkıntı yüzünden derin bir soluk alma gereği duymak.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir. Ağız Dil Vermemek Ne Demek? Kişinin konuşulması gereken anlarda dahi herhangi bir sebeple konuşmaması, ağız dil vermemek deyimiyle özetlenmektedir.
[1] Olmuş bir işi bozmak. [2] Tamamlanmak üzere olan bir işi çeşitli sebepler öne sürerek bozmaya çalışmak.
Ağzı süt kokmak deyimini açıkladığımız yazıda örnek deyimleri ve cümleleri ayrıntıları ile sizler için derledik. Ağzı Süt Kokmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Ağzı süt kokmak, bir işe yeni başlamak ve o işle ilgili çok az bilgiye sahip olmak anlamına gelir. Bu deyim, genellikle karşı tarafı küçümsemek için kullanılır.
[1](konuşamayan ya da susan kişi) konuşmaya başlamak.
Dilini kesmek (veya kesip oturmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: susmak.
Doğuştan konuşamayan veya kendisi susan kişilerin ağzından bir laf çıkarsa eğer buna dili çözülmek denir. Başka bir deyişle kişinin dili çözülmüş olur. Tabi bu deyimin çoğu zaman kullanıldığını görmekte mümkündür.
Deyim. [1] Herkes için olur olmaz şeyler söylemek. İleri geri konuşmak.
Deyim. [1] Heyecan, korku, sarhoşluk gibi nedenlerle söyleyeceğini şaşırıp karıştırmak.
Dili uzun DEYİMİ AÇIKLAMASI
İncitici, kırıcı sözler söyleyen, saygısız kimse.“O uzun dilini bana kestirmeden çek içeri!”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri