Ağzında büyümek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sevmediğinden veya içi almadığından bir yiyeceği yutamamak.
Dilin ağzı taşacak şekilde büyümesine makroglossi denilmekte ve çoğu zaman çocukluk çağında rastlanmaktadır. Hastalığa çene kemiği ile diş yapılarında bozukluklar ve çeşitli anomaliler de eşlik edebilir. Bu tablo kişide bazen ciddi ve istenmeyen kozmetik sorunlara da yol açabilmektedir.
Ağzı olan konuşuyor TDK sözlük anlamı şu şekildedir: konuyla ilgisi olmayan, bilir bilmez herkesin söyleyecek sözü var anlamında kullanılan bir söz.
Dile vermek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: gizli tutulması gereken bir şeyi açığa vurmak, duyurmak, yaymak.
Dilini tutamamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sonunu düşünmeden gelişigüzel konuşmak.
İlgili 19 soru bulundu
Dili ağzına sığmamak
Kars'ta birini aşırı, abartılı bir şekilde övenleri ifade için “Dili ağzına sığmıyor.” deniliyormuş.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Küçük dilini yutmak deyiminin anlamı şaşırmak, donakalmak, hayrete düşmek ya da hiçbir tepki veremeyecek hale gelmektir. Herhangi bir duruma şaşırır ve konuşamaz, tepki veremez hale gelirseniz küçük dilimi yuttum diyebilirsiniz.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir. Ağız Dil Vermemek Ne Demek? Kişinin konuşulması gereken anlarda dahi herhangi bir sebeple konuşmaması, ağız dil vermemek deyimiyle özetlenmektedir.
Dil uzatmak herhangi bir konu hakkında ya da herhangi bir kişi hakkında olumsuz hatta kötü bir söz söyleme olarak ifade ediliyor. Bu deyim genellikle olumsuz cümleler içinde yer alıyor. Dil uzatmak deyimin kullanım alanı olumsuz cümleler olarak biliniyor.
Ağzı Kulaklarına Varmak Ne Demek? Halk arasında çok sık kullanılan Ağzı Kulaklarına Varmak, neşelenmek, mutlu hissetmek ve sevinmek anlamına gelir. Anlamı: Beklenmedik bir olay karşısında çok sevinmek.
Bu gruba dâhil ettiğimiz deyimlerin bir kısmı çok konuşmak, gerekli- gereksiz ve haddinden fazla laf etmek anlamında kullanılmaktadır: ağzı açıla mak (Özb. “cağı açılmak (“cağ”-çene), ağzı gevşek (özb.
Ağız ya da alt lehçe; aynı standart dilin birleştirdiği lehçe içinde birbirine benzeyen konuşma biçimlerinin ve birey dillerinin toplamı. Örneğin: Kütahya, Rize, Erzurum, Urfa, Nevşehir ağzı; İstanbul ağzı ölçünlü Türkçeye temel olan ağızdır.
Yüreği kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Merak, kaygı, korku ve sıkıntı yüzünden derin bir soluk alma gereği duymak.
Dili şişmek deyimi, uzun süre konuşmamaktan dolayı yaşanılan sıkıntıyı, şiddetli konuşma isteğini ifade etmektedir. Dilinin şişi inmek, uzun veya kısa konuşup rahatlama anlamındadır.
Dil büyümesinin belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir; Dilin olması gerekenden uzun ve sarkık olması Dilde meydana gelen iltihaplanmalar. Dil üzerinde görülen yaralar.
İçine çekilmek (kapanmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Duygularını kimseye açmamak, çevresindeki kişilerle ilişkisini kesmek, yalnızlığa gömülmek.
bir şeyi gönülsüzce ve isteksizce söyleme eylemi. gözleri devirerek söylemek elzemdir.
Ağız birliği etmek deyimi, iki ya da daha fazla insanın bir konu hakkında aynı şekilde konuşacak şekilde sözleşmesi anlamında kullanılır.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir.
Korkudan, heyecandan, yorgunluktan ayakta duramayacak hâle gelmek. “Yokuşu çıktım ama dizlerimin de bağı çözüldü.”
Burnundan solumak, kişinin kendisine hakim olamayacak şekilde kızgın ya da gergin olduğu durumlarda içinde bulunduğu ruh halini ifade etmek için kullanılır. Çok hararetli görünen ve kavga etmeye meyilli bir birey için 'Burnundan soluyor! şeklinde bir kullanım yapılabilir.
[1] Olmuş bir işi bozmak. [2] Tamamlanmak üzere olan bir işi çeşitli sebepler öne sürerek bozmaya çalışmak.
Ağzı süt kokmak deyimini açıkladığımız yazıda örnek deyimleri ve cümleleri ayrıntıları ile sizler için derledik. Ağzı Süt Kokmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Ağzı süt kokmak, bir işe yeni başlamak ve o işle ilgili çok az bilgiye sahip olmak anlamına gelir. Bu deyim, genellikle karşı tarafı küçümsemek için kullanılır.
Başına çorap örmek deyimi planlayarak yahut gizli bir şekilde karşısındaki kişilere zarar veren kişilerin yaptığı işler için kullanılan bir deyimdir. Başına çorap örmek deyimi sonu belirsiz işlere karıştırmak kişiyi zorlanacağı şekilde mağdur etmek anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri