E-Gider Pusulası Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu E-Gider Pusulası uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığınca kendisine yazılı bildirim yapılan mükellefler dışındaki mükellefler için zorunlu bir uygulama değildir. Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin minimum 3 ay süre vermek suretiyle geçiş zorunluluğu bulunuyor.
Evet, banka, PTT veya yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları aracılığıyla yapılan iş yeri kira ödemelerinde ayrıca gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda 2008 yılında başlayan tartışma, 7338 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeyle, 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren bitti!
Vergi Usul Kanunu'nun 234. maddesine göre birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde vergilendirilenler, defter tutmak zorunda olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler ve satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemek durumundadır.
Notere kırtasiyeden alınan boş gider pusulası götürülür. Noter belgenin her bir sayfasına numara vererek onaylar. Belgenin koçanına hangi noterde onaylatıldığı ve son sayfasına ise kaç sayfa olduğu yazılarak onaylanır.
Elektronik ortamda düzenlenen gider pusulasının en az bir adet çıktısı alınmalıdır. Bu çıktı hem satıcı hem de alıcı tarafından ıslak imza ile imzalanmalıdır. Satıcı, imzalanan bu çıktıyı muhafaza ve ibraz etmekle yükümlüdür. Alıcı tarafına ise elektronik ortamdan iletebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 225 Sıra No'lu VUK Genel Tebliği ile gider pusulasının şekil ve usulüne ilişkin düzenlemeleri açıklamıştır. Gider pusulaları, mükelleflerce matbaalara bastırılır ya da notere onaylattırılır.
Gider pusulası düzenlemek için öncelikle ilgili vergi dairesinden izin alınmalıdır. İzin belgesi, başvuran tarafın vergi levhasına göre düzenlenir. Hazırlanan evrak, noterden ya da Maliye Bakanlığından temin edilebilir. Son olarak bir matbaa ile anlaşarak gider pusulanızı bastırarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Gider pusulasının kullanıldığı işlemler; vergiden muaf esnaf ile yapılan ticari işlemler, nihai tüketicilerden alınan mal ve hizmetler, telif ödemeleri ve iadeler gibi işlemlerdir. Satıcıya imzalatılan bu belgenin aslı satıcıda, kopyası ise işletmecide kalır.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
Gider pusulası düzenlememenin sonuçları
Örneğin 200 bin TL'lik mal alımı için gider pusulası düzenlenmesi gerekirken düzenlenmezse hem alıcı hem de satıcıya 20 bin TL ceza kesilir. Gider pusulasının daha da önemli sonucu, belge düzenlenmediğinden bu belgeye konu gider ve maliyetin İdare tarafından kabul edilmemesidir.
bedel için düzenleyeceğiniz gider pusulasında gelir vergisi tevkifatı yapmanıza gerek bulunmamaktadır.” (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 21.01.2008 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-94/13 sayılı özelgesi.)
“Gider pusulası, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen gider pusulası hiç düzenlenmemiş sayılır.”
Tutar sınırlaması bulunmamaktadır. İki nüsha düzenlenir, Emtiayı satan veya işi yapana imzalatılır.
kimlik numarası (vergi numarası yerine) doğrulanmak zorunda olan kişiler değildir. numarası veya T.C. Kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Gider pusulalarında vergilendirme, KDV oranı değil de gelir vergisi kesintisi veya diğer adıyla stopaj üzerinden gerçekleşir. Gider pusulası vergi oranları aşağıdaki gösterildiği gibi alınan hizmet ya da ürüne göre değişiklik gösterir.
Bu farklar aşağıdaki gibidir: Gider makbuzu özünde satıcıyı ilgilendiren bir kavramdır. Gider pusulası daha çok alıcıyı ilgilendiren bir kavram olarak karşımıza çıkar. Gider pusulası alıcı tarafının kayıtlarına işlenir ve de alıcı tarafından düzenlenir.
Her ne kadar Kamu görevini icra eden noter tarafından tanzim edilen Araç Satış Sözleşmesine rağmen, Gider pusulası düzenlenmesi gerekmektedir. Gelir vergisi tevkifatı yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Düzenlenecek olan Gider Pusulası, KDV'ne tabi değildir.
Ticari teamüller çerçevesinde düşünüldüğünde, işletme faaliyetleri ile ilgili kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için yapılan telefon giderleri ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılabilir.
Apartman ve site yönetimleri yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar için gider pusulası düzenler ve işi yapana veya malı satana imzalatırlar. Bu gider pusulaları vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde sayılır.
Gider pusulasını alıcı düzenleyip satıcıya verdiğinden dolayı stopaj vergisi ödemekle yükümlü olan taraf yine alıcıdır. Serbest meslek ödemelerinde vergi mükellefi ise serbest meslek sahibi olan kişidir.
Gider pusulasını diğer evraklardan ayıran özelliklerden birisi bu belgeyi hizmeti veren değil ödemeyi yapacak olan taraf düzenler. Yani şirket hizmet karşılığı ödeme yapacağı zaman gider pusulası düzenler ve hizmeti veren tarafa imzalatır.
ABC işletmesi düzenleyeceği Gider Pusulasında hizmet bedeli olarak 100,00 TL gösterecek, bu tutarın %2'sini ise Gelir Vergisi Kesintisine tabi tutup vergi sorumlusu sıfatıyla muhtasar beyanname ile beyan edip ödeyecektir.
İthalat işleminden kaynaklanan belgeler, noter satış sözleşmesi veya gider pusulası ile alınan araç ve benzeri ürünler, kağıt gider pusulası ile ödenen giderler ile alınan mallar, ay içinde KDV hariç toplamı 5.000 TL ve üzerini aşan kağıt faturalar, Yeni BA-BS Formlarına dahil edilmeye devam edilecektir.
Gider pusulası stopaj hesaplama nasıl yapılır? Örneğin, bir hizmeti 10.000₺ brüt ücret karşılığında aldıysanız hizmet karşılığı uygulanan stopaj oranı %10 olduğu için, Gelir Vergisi stopajı= 10.000 X %10 = 1.000₺ olacaktır.
Bu itibarla, iade işlemine ilişkin olarak firmanız tarafından düzenlenecek gider pusulasında KDV gösterilmemesi gerekmektedir. Öte yandan, müşteriye ödenecek söz konusu bedel için KDV hesaplanmayacağından, bu bedelin bayisi olduğunuz firmaya aktarılması amacıyla düzenlenecek faturada da KDV hesaplanmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri