Tırnak Mantarı Belirtileri Ve Tipleri Nelerdir? Tırnak mantarının belirtileri arasında kalınlaşmış, doğal rengini kaybederek beyaz, sarı veya kahverengi tonlarına kadar renk değişimi geçirmiş, kolay dağılan, kırılgan, ufalanmış veya pürüzlü, normal şeklinde bozulma görülen tırnaklar yer alır.
Mantar olan tırnakta beyaz, sarı, kahverengi veya siyah renkte lekeler veya çizgiler görülebilir. Tırnak kalınlaşabilir veya şekil değiştirebilir. Tırnak kırılgandır veya kolayca kırılabilir. Tırnak yüzeyinde pürüzlü veya çukurlu yapılar gözlenebilir.
Tırnak mantarı, diğer bir adıyla onikomikoz, yaygın görülen bir mantar enfeksiyonudur. El ve ayak tırnaklarının uç kısmının altında beyaz ya da sarı noktalarla başlayabilen ve ilerleyen bir durumdur. Enfeksiyon ilerledikçe tırnakta soluk bir renk, kalınlaşma ve kenarlarında parçalanmalar görülebilir.
Oral antifungal ilaçlar: Bu ilaçlar genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir çünkü enfeksiyonu topikal ilaçlardan daha hızlı temizler. Bu amaçla, terbinafin ve itrakonazol gibi etken maddeli ilaçlar reçetelenebilir.
Tırnak altında biriken keratinize dokudan da numune alınır. Tırnak yüzeyinde olan enfekte alanlardan bir bistüri yardımı ile tırnak kazınarak da örnek alınabilir. Numune alımının zor olduğu durumlarda tırnak makası ile tırnağın tamamı kesilirek de örnek alınabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu noktada, erken müdahale ile tedavi süresi kısaltılabilir. Enfeksiyon, tırnağın renk değiştirmesine ve deforme olmasına neden olur. İlerleyen ve daha ağır seyreden vakalarda, aşırı kalınlaşma nedeniyle hastalar, tırnak kesmek gibi basit gündelik faaliyetleri bile yerine getiremeyebilirler.
Bağırsaklarınızda CANDIDA (kandida) maya mantarının arttığını basit bir testle anlayabiliriz. Bir bardak içme suyuna sabah aç karnına tükürün ve 15 dakika izleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz.
Mantarlar en çok 1. ve 5. ayak tırnağına yerleşmeyi severler. El tırnaklarında ise birden fazla tırnak hastalanmışsa genellikle aynı elin tırnaklarıdırlar. Tırnak çevresindeki deride kızarıklık, şişlik ve ağrı da alabilir. Tırnağın mantar enfeksiyonları kendi kendine iyileşmez, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Doktorunuz bireye oral (ağızdan alınan) veya topikal (doğrudan tırnağa uygulanan) antifungal (mantar temizleyici) ilaçları reçete edebilir. Bazı vakalarda hem oral hem de topikal antifungal ilaçları birleştirmek tedavi sürecinin başarılı olmasına yardımcı olur.
Eşit miktarda su ve elma sirkesini karıştırın. Enfekte tırnağı bu solüsyonda günde 20 ila 30 dk bekletin. Günlük yapılırsa, enfeksiyon birkaç hafta içinde geçmelidir. Çay ağacı yağı ve kekik yağı hem doğal antiseptiktir.
Tırnak mantarı üzerindeki en etkili müdahale podolog tarafından uygulanan küretaj işlemidir. Küretaj işlemi ile birlikte tırnağa yayılmış mantarlı dokular uygun frez başlıklarıyla aylık periyotlarla temizlenir.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Tırnak mantarlarına iyi gelen şeylerden birisi eczanelerde satılan antifungal tırnak kremleridir. Bu krem ve merhemleri deneyerek tırnak mantarlarını azaltabilirsiniz. Tırnak mantarında tırnakların yüzeyinde beyaz renkler oluşabilir. Bu durumda tırnakların törpülenmesi gerekir.
LOCERYL®, tırnaklardaki mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. LOCERYL®, antifungaller (mantar önleyici) olarak bilinen ilaç grubuna ait amorolfin etken maddesini içermektedir. Tırnak enfeksiyonlarına neden olabilen çok çeşitli mantarları yok etmektedir.
Tırnakların güçlenmesine ve parlamasına destek olur. Tırnak mantarının tedavisinde destek görevi görür.
1– El ve ayaklarınızı olabildiğince temiz ve kuru tutun. 2– Halka açık yüzme havuzu ve duş alanlarında terlik kullanın. 3– Ayak tırnaklarınızı, parmağın ucunu geçmeyecek şekilde düz olarak kesin. 4– Manikür ve pedikür için sterilize aletler veya en iyisi kendi aletlerinizi kullandırın.
Tırnak mantarı için ayaklarınızı sirkeye sokmanız evde tırnak tedavisi yapmanızda kullanabileceğiniz basit bir yöntemdir. Antifungal özellikleri bilinen sirke ayak tırnaklarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Tırnak mantarı için genelde elma sirkesi tercih edilir.
Tırnak mantarı hastalığının tedavisi enfekte olmuş olan tırnağın doktorunuz tarafından uzaklaştırılması ile başlanabilir. Tedavi şu şekilde ilerleyebilir. Tırnağın törpülenmesi, tırnağın makas ile kesilmesi ve krem ile tedavi edilebilir.
Tırnak mantarı “dermatofit” adı verilen mantarlar, mayalar ve küf mantarları tarafından oluşturulur. Tırnak mantarını ayakları sıkıştıran küçük veya sivri uçlu ayakkabılar, özensiz ve hijyene dikkat etmeden yapılan manikür ve pedikür işlemleri, tırnaklara gelen darbeler gibi travmatik durumlar oluşturur.
En sık rastlanılan cilt problemlerinden biri olan mantar enfeksiyonu, yakalanması oldukça kolay ancak tedavi süreci uzun ve zahmetli bir hastalıktır. Genellikle cilt, ayak parmakları, saç ve tırnaklarda yaygın olarak görülen enfeksiyon kasık ve vajinada da oluşabilir.
Mantar enfeksiyonunun belirtileri arasında ciltte pembe ve kırmızımsı, yuvarlak ve ara sıra kaşıntılı döküntüler bulunur. Yüz, gövde, kollar ve bacaklarda görülebilir. Mantar hastalığının teşhisi, etkilenen bölgenin incelenmesi ve gerekli görülen durumlarda deri örneği alınarak konulmaktadır.
Genellikle çember şeklinde kızarık lekeler olarak kendini gösterir. Başlangıçta küçük bir alanda görülen bu halkalar giderek büyüyebilir ve iltihaplanabilir. Leke ve kızarıklıklara çoğu zaman kaşıntı ve dökülmeler de eşlik eder. Hastaların çoğunda ayak ve kasıklarda da mantar hastalığı görülür.
Mantar hastalığı, mantarların deri yüzeyinde bulunan ölü keratin hücrelerini enfekte etmesi ile ortaya çıkar. Mantarların çoğalarak enfeksiyona yol açmasında risk faktörü olarak değerlendirilebilecek bazı nedenler şunlardır: Obezite. Duş sonrasında veya terleme nedeniyle cildin tam olarak kurumaması ve nemli kalması
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri