Bunlardan birincisi, dildeki değişkenlik olgusudur; dil kullanımında bireyler aynı şeyi ayrı biçimlerde anlatma olanağına sahiptirler. Bu olgu seslerin farklı söyleniş (telaffuz) biçimlerinden iki ya da çok dilli bireylerin dillerden birini seçimine kadar uzayan geniş bir değişkenlik alanını kapsar.
İnsanları diğer canlılardan ayıran düşünme yetisi, dil ile sembolleştirilerek ifade edildiği için dil kazanımı düşünebilme yetisi ile de ilişkilidir. da fonem (phoneme), sıra ya da biçimbirim(morpheme), söz dizimi ya da sentaks (syntax), anlam (semantik) ve kullanımdır (pragmatik).
Dilin sürekliliğini ve sınırsızlığını sağlayan özelliği canlı oluşudur. Toplumun yaşamındaki değişmeler, farklı kültürlerden ve bununla birlikte o kültürlerin dillerinden etkilenmeler ile dil, tıpkı yaşayan bir varlık gibi, zaman içinde değişir, gelişir.
Bütün diller gibi Türkçenin de değiştiği ve bir değişim süreci içinde olduğu bilinmektedir. Söz konusu değişimin yönü hem sözlü dilden yazılı dile hem de yazılı dilden sözlü dile olmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Tarihi süreç içerisinde dil, çevresel, sosyal ve kültürel faktörler gibi birçok etkene maruz kalmıştır. Dilin tarihî süreç içerisindeki değişimini etkileyen birçok faktör vardır. Coğrafi, sosyal, kültürel ve tarihî faktörlerin yanı sıra teknolojik ilerleme de dilin değişmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Dil değişimi dilin özelliklerinde zaman içerisinde meydana gelen değişimlerdir. Tarihsel dilbilim, toplumdilbilim ve evrimsel dilbilim gibi dilbilimin bir çok alt alanında çalışılmaktadır.
Dilin tanımı
Dil insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir araçtır; dil kendi kanunları içerisinde yaşayan ve gelişen canlı bir varlıktır. Dil bir ulusu birleştiren, koruyan ve o milletin ortak malı olan sosyal bir müessesedir. Dil yüzyıllar boyu gelişerek meydana gelmiş bir sosyal kurumdur.
Dünyadaki tüm insanlar konuşabilir. Konuşma dili olmayan hiç bir insan topluluğu görülmemiştir. Dil evrenseldir. Birçoğu okumayı yazmayı bilmese bile bir top lum içindeki tüm insanlar, insan yaşamının her bir etkinliğini ger çekleştirebilecek yeterlilikte anlama gösterebilir ve konuşabilir.
Bütün dillerin dil bilgisi kuralları vardır. Kuralsızlık beraberinde öngörülemezliği, anlaşılamazlığı ve öğrenilemezliği de getireceği için kuralsız bir dil dendiğinde artık dilden bahsetmek de mümkün olmayacaktır. 1.1.2. Dil, doğuştan getirilen insana özgü bir sistemdir.
Dil; anlam, ses, şekil ve söz dizimi olmak üzere dört temel yapıdan meydana gelmektedir. Ses ve şekil yapılarının temel işlevi, anlam oluşturmaktır.
Anlambilim, anlam bilimi, anlam bilgisi ya da semantik, anlamları inceleyen bilimdir. Anlam bilimi felsefî ya da mantıksal ve dilbilimsel olmak üzere iki farklı açıdan ele alınabilir.
Bir durumdan diğerine, gözlemden gözleme farklılık gösteren özelliklere “değişken” adı verilir.
DİLİN BİLEŞENLERİ
Dil üç temel bileşenden oluşur. Bunlar; biçim, içerik ve kullanımdır.
Çok dil bilen kimselere polyglot da denilmekte ve beş veya daha fazla dil bilenler bu şekilde adlandırılmaktadır.
Dilbilimde, ön insan dili ya da proto insan dili, dünya'daki tüm dillerin atası olan hipotetik ana dildir. Dilin kökeninin tek olduğu, tüm doğal dillerin (tahminen Orta Paleolitik çağda) tek bir kaynaktan türediği (monogenetik) varsayımına dayanır.
Dil karmaşık bir yapısı olan ancak insanlar arasında antlaşmayı sağlayan tek vasıtadır. İnsanları diğer canlılardan ayıran en büyük özelliklerinden bir tanesidir. Düşünen ve konuşan insanı meydana getiren bir varlıktır.
Dil bilgisi, ya da gramer (Grekçe: γραμματική, grammatiki), bir dilin ses, biçim ve cümle yapısını inceleyip, kurallarını saptayan bilim dalı. Bir dili seslerinden cümlelere kadar, içerdiği bütün dil birliklerini, geniş bir şekilde anlam ve görevlerini kapsayacak şekilde inceler.
Dilin temeli sestir, doğal olarak öncelikle sözlü anlatım aracıdır. Dilde nedensizlik ilkesi esastır. İlkel dil, gelişmiş dil ayrımı yoktur. Dilin üretim yetisi sınırsızdır.
Dil, ağız içinde bulunan ve tat alma duyusunu gerçekleştiren, kaslardan yapılmış bir organdır. Ayrıca yiyecekleri çiğneme ve yutma işlemlerine yardım eder, insanlarda konuşmayı da sağlar.
Dil gelişimini etkileyen birçok etmen vardır. Bunlar zeka, cinsiyet, beyin, sosyal çevre ve aile, sosyo-ekonomik etmenler, ailenin eğitim durumu, iki dillilik, oyun ve sağlık durumudur. Dil gelişimi zekâ ve zihin gelişimi ile doğru orantılıdır.
Dilin sadece sözcükleri değil her parçası değişir. Dilbilgisi değişir, telaffuz değişir, birbirimizle konuşma şeklimiz değişir, hatta yazım ve noktalama bile değişir. Ama her şey aynı hızda değişmez. Dile yeni bir sözcük dahil olduğunda birkaç gün içinde herkes tarafından öğrenilip kullanılabilir.
Şiveler, bir dilin belli bir tarihte ayrılmış kollarıdır, genellikle ağız ile karıştırılır ama ağız, dilin aynı ülke içindeki varyasyonlarıdır. Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri