Rabbena atina duası Bakara Suresinin 201. ayetinde bulunur, ancak başında duada kullanılmayan farklı bir ibare daha vardır. Rabbenağfirli duası ise İbrahim Suresinin 41. ayetinde duada geçtiği şekliyle yer almaktadır. Surede bu duayı eden Hz. İbrahim'dir.
Rabbena Duası Fazileti
Bir hadis-i şerifte; "Duanın efdali, dünya ve ahirette Rabbinden af ve afiyet istemektir. Affa ve afiyete kavuşan, dünya ve ahirette kurtuluşa ermiştir" (Tirmizi) buyurulmaktadır. Rabbenağfirli, İbrahim Suresi'nin 41. ayet-i kerimesidir.
Rabbenâ âtinâ fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve gınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn. Rabbenafirliğ duası İbrahim suresinin 41. ayetidir.
Rabbena duaları, namazda okunan dualardır. Namazın son oturuşunda (ka'de-i ahire), selam vermeden önce okunurlar. Rabbena dualara Kuran'da geçen ayetlerdendir. Rabbena atina duası Bakara suresinin 201, Rabbenağfirli duası da İbrahim suresinin 41. ayetidir.
RABBENA ATİNA DUASI ANLAMI
"Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru."
İlgili 31 soru bulundu
Vakit namazlarının son oturuşlarında okunur. Rabbena duaları okumak zorunlu değildir ve sünnettir. Müslüman alemi için mühim bir yere sahip olan Rabbena duaları; Rabbena Atina duası Ve Rabbenağfirli duası olmak üzere iki tanedir.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir. Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır.
Ancak Rabbena duaları ayettir. Rabbena atina duası: Bakara Suresi, ayet 201: "Yine onlardan: 'Ey Rabbimiz! Bize dünyada bir güzellik ve ahirette de bir güzellik ver ve bizi ateş azabından koru!'
Evet, bütün zikirler ve dualar abdestsiz okunabilir. Abdestsiz, dua okumak, istiğfar çekmek, salevat-ı şerife getirmekte mahzur yoktur. Boş dururken de, iş yaparken de bunları okumak çok iyi olur.
Burada genelde, Rabbena Âtina ayet-i kerimesini dua olarak okumak tercih edilmektedir. Bu bakımdan imamın, salli bariklerden sonra Rabbena Âtina okuması mekruh değil sünnettir. Nimet-i İslam kitabında, namazın sünnetlerinin 43. maddesinde, (Salevattan [salli bariklerden] sonra bir dua okumak sünnettir) buyuruluyor.
Müslümanlara farz olan günde beş vakit namazların vazgeçilmez duası "Ettehiyyatü duası"dır. Kılınan tüm namazların hem ilk oturuşunda hem de son oturuşlarında Ettehiyyatü okunur. Ettehiyatü ya da "Tahiyat Duası" olarak da bilinen bu dua Kuran'da geçmediği için ayet değildir.
Fatiha'dan sonra Fil suresi veya diğer zammı surelerden biri seçilerek okunur. Namazda secdeden sonra oturup beklediğimiz bölümde ise okunacak yine dualar bulunmaktadır. Otururken ilk olarak sırasıyla tahiyyat duası ardından salli barik duaları ve son olarak rabbena duaları okunur.
Allah'ı sayılı günlerde anın. İki günde (Mina'dan dönmek için) elini çabuk tutana günah yoktur, geri kalana (ve Mina'da üç gece durana) da günah yoktur. (Bunlar) Sakınan kimse içindir. Allah'tan korkun ve mutlaka O'nun huzurunda bir araya getirileceğinizi bilin.
Doğrulanmış Cevap. Bakara Suresi 201.ayette Rabbena Atina duası yer alır. İbrahim Suresi 41.ayette ise Rabbena Firli duası yer almaktadır.
Doğrulanmış Cevap. rabena duaları kısaca kendimiz anne babamız için ve tüm müminlere dua etmemiz için indirilimiştir.
Rabbenâ âtina fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minîne yevme yekumü'l hisâb. Allah'ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver.
Ayetel Kürsi Abdestsizken Okunur mu? Ayetel kürsi Kuran-ı Kerim'de bulunmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır. Ayetel kürsi ezberden okuma halinde ise Kuran-ı Kerim'e dokunması gerekmediğinden okunabilmektedir.
İhlas suresi eğer ezberden okunacak ise kişilerin namaz abdesti almasına gerek yoktur. Ancak bu sureler Kur'an'dan okunacaksa kişinin abdest alması gerekmektedir. Gusül abdesti olmayan kişilerin sureleri ezberden de okuması doğru değildir. Bu nedenle gusül alındıktan sonra okunması gerekir.
Adetli iken kadınların namaz kılması ya da Kur'an-ı Kerim'i okuması haram kılınmıştır.
Hamidullah, 2/201. âyet. Onlardan kimi de: "Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyiliği ahirette de iyiliği ver ve bizi ateşin azabından koru" der. Onlardan öylesi de vardır ki: 'Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik (ver) ve bizi ateşin azabından koru' der.
'Rabbena atina min ledunke rahmeten ve heyyı lena min emrina reşeda. ' (Ey rabbim! Sen bizi katından rahmet ev ve işimizde bizler için başarılar hazırla.) Bu dua her gün 70 kere okunursa Allah'ın (cc) izni ile iş bulunur.
BİRAHMETİKE YA ERHAMERRAHİMİN NEREDE OKUNUR? Bazı kaynaklara göre "bi rahmetike yâ erhame'r-râhimîn" Rabbena duasının sonunda okunur. Bazı kaynaklara göre ise Rabbenağfirli duasınının sonunda okunur. Yani her ikisi de geçerlidir diyebiliriz.
Bu yüzden, Kunût bilmeyenler, "Rabbenâ âtinâ" duasını okur. Rabbenâ âtinâ duasını da bilmeyenler, üç defa "Allahummeğfirlî" (Allah'ım, beni bağışla) veya Yârabbi (Ey rabbim) diye dua eder. Kunût dualarını bilmeyenler, Rabbenâ ve allahummegfirlî dualarını okudukları için, sehiv secdesi yapmaları gerekmez.
Namaz kılan kişi, Kunut'un bir kısmını okumazsa, bunun için sehiv secdesi yapması gerekir. Sabah namazında, Hanefî mezhebindeki bir imama tâbi olarak namaz kılan Şafiî mezhebindeki bir kişinin, selâmdan sonra sehiv secdesi yapması sünnettir.
Kunut duaları namazda okunduğu için çoğu kişi tarafından ayet sanılmaktadır. Fakat Kuran'ı Kerim ayetleri değildir. Kunut duaları Peygamberimiz tarafından söylenmiş hadisi şeriflerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri