Dilin doğuşu için farklı teoriler bulunsa da temel olarak dilin kaynağı ilahi bir kişidir. Bunun yanı sıra farklı görüşler arasında dilin insanların çıkardıkları seslerden oluşan kelimeler ile geliştiği de savunulan düşünceler arasındadır.
Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin bilinmeyen dönemlerinde atılmış bir gizli anlaşmalar düzeni, seslerden örülmüş toplumsal bir kurumdur.
Dil; düşünce, duygu ve isteklerin, bir toplumda ses ve anlam yönünden ortak olan ögeler ve kurallardan yararlanılarak başkalarına aktarılmasını sağlayan çok yönlü, çok gelişmiş bir sistemdir. Dil, insanların meramını anlatmak için kullandıkları sesli işaretler sistemidir.
Bu anlaşma sisteminin kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Dilin temeli ise bilinmeyen zamanlarda ortaya çıkmıştır. Yani bilinmeyen zamanlarda farklı ses örgülerinin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu şekilde ortaya çıkan dil, en önemli iletişim yoludur.
Dil, dilbilimciler tarafından, bir toplumu oluşturan kişilerin düşünce ve duygularının, o toplumda ses ve anlam bakımından geçerli ortak ögeler ve kurallardan yararlanılarak başkalarına aktarılmasını sağlayan çok yönlü ve gelişmiş bir sistem aracı olarak tanımlanmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Dil, ağız içinde bulunan ve tat alma duyusunu gerçekleştiren, kaslardan yapılmış bir organdır. Ayrıca yiyecekleri çiğneme ve yutma işlemlerine yardım eder, insanlarda konuşmayı da sağlar.
İnsanları diğer canlılardan ayıran düşünme yetisi, dil ile sembolleştirilerek ifade edildiği için dil kazanımı düşünebilme yetisi ile de ilişkilidir. da fonem (phoneme), sıra ya da biçimbirim(morpheme), söz dizimi ya da sentaks (syntax), anlam (semantik) ve kullanımdır (pragmatik).
Dil; anlam, ses, şekil ve söz dizimi olmak üzere dört temel yapıdan meydana gelmektedir. Ses ve şekil yapılarının temel işlevi, anlam oluşturmaktır.
Dil, üç ayrı bileşenden meydana gelmektedir. Bunlar; biçim, içerik ve kullanımdır (Bloom ve Lahey, 1978).
Dilin üzerine bir büyüteçle bakıldığında dilin üst kısmında binlerce tomurcuk gözlemlenir. Bu ufak şişlikler papilla yani tat alma tomurcukları olarak bilinir. Dilin uç kısmı tatlı, arka yanlar ekşi, ön yanlar tuzlu ve arka kısmı acı tadını daha yoğun bir şekilde almaktadır. Dil, zeka ve düşüncenin bir göstergesidir.
Dolayısıyla, dil kurallar bütününden oluşan bir sistemdir. Bu durum hem yazılı dil hem sözlü dil için geçerlidir ve dahası diller arasında kurallılık sınıflandırması yapmak da bilimsel anlamda pek mümkün gözükmemektedir.
Filoloji; dillerin yapısını, tarihsel gelişimini ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Eski Yunancada philos (sevgi) ve logos (söz) sözcüklerinin birleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır ve birebir çevirisi "kelime sevgisi"dir. "Betikbilim" olarak da adlandırılmaktadır.
Dil, bir toplumu oluşturan kişilerin düşünce ve duygularının o toplumda ses ve anlam bakımından geçerli ortak öğeler ve kurallardan yararlanılarak başkalarına aktarılmasını sağlayan çok yönlü ve gelişmiş bir sistemdir.
Dil bilgisi, ya da gramer (Grekçe: γραμματική, grammatiki), bir dilin ses, biçim ve cümle yapısını inceleyip, kurallarını saptayan bilim dalı. Bir dili seslerinden cümlelere kadar, içerdiği bütün dil birliklerini, geniş bir şekilde anlam ve görevlerini kapsayacak şekilde inceler.
Dil bağı tıpta ankiloglossi olarak da bilinen, bazı bebeklerin doğumdan itibaren dil hareketlerini kısıtlayan ve sınırlandıran bir durumdur. En sık yenidoğan bebeklerde ve küçük çocuklarda görülürken, yetişkinlerde de olabilen bir sorundur.
1.3. Dilin İşlevleri:
Bir başka ingiliz dilbilimci Lyons da betimleme, anlatım, toplumsal olmak üzere üç temel işlevinden söz eder.
Dilin biçimi
Biçim, düşüncelerin karşı tarafın anlayacağı şekle dönüştürülmesini sağlayan koddur. Dilin dilbilgisel boyutunu oluşturur. İfadelerin biçimi seslere, sözcüklere veya cümlelere göre tanımlanabilir.
Dil gelişimi konusunda yapılan çalışmalar doğrultusunda dil gelişimi; ses, sıra ve anlam sistemlerinden oluşur.
Dil yaşayan bir varlık olarak değişmeye muhtaçtır. Kültürel, ekonomik ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak değişmektedir. Bunların yanında, bir dilde esas değişmeye neden dilin iç ve dış dinamikleridir. Bir dili konuşan topluluk gereksinim duydukça dilde değişir.
Anlambilim, anlam bilimi, anlam bilgisi ya da semantik, anlamları inceleyen bilimdir. Anlam bilimi felsefî ya da mantıksal ve dilbilimsel olmak üzere iki farklı açıdan ele alınabilir.
Konuşma dilinin söylenip işitilebilen en küçük parçasına ses denir. Dilde anlam ayırıcı en küçük ögeye ses birim (fonem) denir.
'Semantik' kelimelerin ve sözcelerin anlamını belirtir. 'Pragmatik' sosyal açıdan dilin kullanımını belirtir (başka bir kişiye ne söyleyeceğini,ne zaman ve nasıl söyleyeceğini bilmek).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri