Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Erken evrede doğum sancısı 15 ila 20 dakikada bir gelir ve yaklaşık 30 ila 45 saniye sürer. Sancılar gittikçe sıklaşır ve süresi 1 dakikayı bulabilir. Sancılar düzenli bir şekilde rahim kasılmasını işaret eder ve doğumun başladığının göstergesidir.
Birçok kadının doğum sancısı hafif karın kasılmalarıyla başlar. Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır. Ayrıca bel bölgesine doğru yoğun bir baskı da hissedilir.
---Kasılmalar sıklaşmıştır, 1-3 dakikada bir kasılma olur, süresi 60 saniye civarıdır, kuvvetli kasılmalardır. Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Yoğun, sık aralıklı ağrılarla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı da hissedilebilmektedir. Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder.
Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır? Doğum belirtileri kaç gün önceden başlar, sorusuna verilecek en net yanıt 35. haftadır. Gebeliğin 35. haftası itibariyle anne karnında kısa süreli sancılar başlar. Bu sancılar çok uzun süreli olmasa da anne adayı tarafından kolaylıkla fark edilir.
Doğum sancılarında her gelen kasılma bir öncekinden daha şiddetli şekilde olur. Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilir. Bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alarak sıklaşır. Her 3-5 dakikada bir sancı gerçekleşir.
Sırtta başlayıp karna yayılan bu sancılar, çok sık geldiği zaman gerçek doğum belirtisini oluşturmaktadır. Kasılmaların giderek sık ve düzenli hale gelmesi; her zaman olmasa da genellikle düzenli olmasıyla gerçek doğuma işaret oluşturmaktadır. Bu kasılmalar, doğum ilerledikçe şiddetlenmektedir.
Birçok kadının doğum başlangıcı hafif mide kasılmalarıyla olur. Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Braxton Hicks kasılmaları nerede hissedilir? Genellikle rahmin üst ya da orta bölgesinden başlayan bir sıkışma şeklinde hissedilip ağrıdan ziyade rahatsızlık veren bir kasılma türüdür. Gerçek doğum sancısı ile en büyük farkını burada ortaya koyan yalancı kasılmalar daha çok karın bölgesinde hissedilmektedir.
Gerçek doğum kasılmaları başladığında hemen hastaneye gitmek gerekmez. Ancak suyunuz gelirse, kanama olursa ve birden bire sık ve şiddetli ağrılar gelirse hemen hastaneye gitmelisiniz. Ağrılar beş dakikada bir geldiğinde hastaneye gitmek için evden çıkılmalıdır.
Ayrıca NST'de sancı ve kasılmaların takibi için de kullanıldığı görülmüştür. Bunun amacı doğum sancılarının varlığını tespit etmektir. NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir.
Doğum zamanı gelmiş olan gebelerde, sancılar Yeşilçam filmlerindeki gibi birdenbire başlamaz. İlk başlarda uzun aralıklarla gelirken, giderek sıklaşmaya başlar. Sancılar geldiğinde genelde 1 dakika kadar sürer, karın sertleşir ve kasılmalar gebenin yüzünü ekşitecek kadar ağrılı olmaya başlar.
UYURKEN DOĞURAN BİLE VAR
Ancak bebek, o gelmeden önce doğar. Kadın, uyurken doğurmuştur. Bunun farkına ancak, 5 yaşındaki kızının uyandırmasıyla varır.
Fakat bazı anne adayları için sezaryen doğum da cerrahi bir operasyon olduğu için korkulu olabilir. Bu gibi durumlar için ağrısız doğum seçeneği önerilir. Bu yöntem ile anne hem doğum sancılarını hissetmez hem de gebelik boyunca planladığı vajinal doğumu gerçekleştirebilir.
Halk arasında bebeğin doğum kanalına girmesi olarak bilinen bu eylemi anne adayları da hissederler. Bu yerleşme sonrasında rahim ağzı yavaş yavaş yumuşayarak öne doğru değişime geçer. Son haftalarda hazırlık dalgaları olarak tanımlayabileceğimiz rahim hareketleri bu değişimi hızlandırır.
Normal doğum ilk gebelikte yaklaşık 14-15 saat sürer. İkinci doğum ortalama 7-8 saat, üçüncü doğumda ise genellikle 3-5 saat sürer. Fakat bu sürelerden daha kısa doğumlar da gerçekleşebilir.
Karında öne doğru çıkan dikilen bir sertlik olduğunda elinizi karnınıza koyduğunuzda bir basketbol topu hissediyorsanız, bilmelisiniz ki, bu sizin rahminizin kasılmasından dolayı sertleşerek bu bulguyu vermesine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri