Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında dilinde tüy bitmek deyiminin anlamı, 'Çok sık söylemekten bıkmak, usanmak' biçiminde ifade edilmektedir.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
fiğ biti: Yaramazlık yapan, muzırlık yapan küçük çocuk. hecin devesi: Çok iri ve heybetli kimse. Page 9 Sivas İli Zara İlçesi Ağızlarında Kullanılan Deyimler Üzerine Bir İnceleme 43 iki ėyiliğin biri: Çok yaşlı ve perişan olan insanlar için ya iyileşmesi ya da ölmesi.
Surat asmak, küskün olmak ya da dargın olmak anlamında kullanılan bir deyimdir. Surat asmak deyimi dilimizde kaşlarını çatmak anlamında da kullanılır.
Haber uçurmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
İlgili 25 soru bulundu
Deyim. [1] Gizlice hızla kaçmak, sıvışmak. [2] Uzak bir yolu yaya gitmeye hazırlanmak.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Deyim. [1] Eski dostuyla olan tüm bağlarını koparıp onunla olan ilişkilerini kesmek.
İnsani bir duygu olan acı çekmek gündelik hayatta oldukça fazla kullanılan bir deyimdir. Acı çekmek deyimi hem insan hem de hayvanlar için kullanılabilen üzüntülü durum ve halin davranışlara yansıması olarak tanımlanmaktadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. İğne atsan yere düşmez deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Fiğ yeşil ot, kuru ot, silaj ve dane olarak değerlendirilebilen iyi bir yem bitkisidir. Fiğ, yeşil gübre olarak da organik maddece fakir toprakların iyileştirilmesinde kullanılır. Ayrıca toprağı azotça zenginleştirdiği için, kendisinden sonra ekilen ürünün verimini arttırır.
Unlu Bit Hastalığı
İnatçı ve hızlı yayınlan bir hastalık olan unlu bit, halk arasında pamukçuk hastalığı olarak da biliniyor. Genellikle Atatürk çiçeği, karanfil, difenbahya gibi çiçeklerde rastlanıyor. Nemin neden olduğu unlu bitler, bitki özsuyu ile besleniyor.
Değerli çiftçilerimiz ; İlimizde Macar fiği kaba yem ihtiyacını karşılamak için besin ve protein değeri yüksek, çiftçiler tarafından kolaylıkla üretilebilen bir hayvan yemidir.Tarlayı nadasa bırakmak yerine Macar fiği ekerek de dinlendirmek mümkündür.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Tahammül gücü kalmamak, katlanamaz, sabredemez veya dayanamaz olmak sabrı taşmak deyiminin cevabıdır.
Çenesi düşmek deyimi genellikle yerli yersiz gerekli gereksiz konuşan kişiler için kullanılmaktadır. Çenesi düşük deyimi geveze kişiler için kullanılmaktadır. Çenesi düşmek deyiminin anlamı TDK ya göre çok konuşan anlamındadır.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Doğmamış Çocuğa Don Biçilmez
Bu söz “Ele geçeceği, ortaya çıkacağı daha belli olmayan şey için önceden hazırlık yapmanın doğru olmadığı” (Aksoy 1993: 244) anlamına gelmekte ve bu yönüyle hâlâ geçerliliğini korumaktadır.
İple çekmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyim. [1] Arkasını dönmek. Aldırmamak, Önem vermemek. Bir işi sürdürmekten vazgeçmek.
Dikkat çekmek bir olayın veya konunun veya da kişin tüm ilgisini kendi üzerine toplaması anlamında kullanılan bir deyim.
Ani bir şekilde konuşmak, beklenmedik bir anda gelmek gibi durumlar için damdan düşer gibi deyimi kullanılmaktadır. Damdan düşer gibi deyimi bir kişinin bir konu ile ilgili olarak ani çıkışlar yapması, bir yere bir ortama aniden girmesi durumunda söylenen bir deyimdir.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Dut yemiş bülbüle dönmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Susmak; konuşkanlığını, sevincini, neşesini yitirmek; sesi çıkmaz olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri