Kafatasının üst bölümünde beyin zarı ile örtülü, iki yarım yuvar biçiminde sinir kütlesinden oluşan, duyum ve bilinç merkezlerinin bulunduğu organ, dimağ.
Dimağ TDK kelime anlamı hakkında detaylar. Dimağ kelime kelimesi Arapçadan Türkçeye yerleşmiş sözcüklerden biridir. TDK üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Beyin ya da bilinç' biçiminde ifade ediliyor.
Dimağ: Zihin ve kafanın içi demektir. Fikrin mahallidir. Yani insan fikir ve düşünme işlemini dimağda yapar. Bu noktadan zihin ve dimağ müteradiftir, yani eş anlamlıdır.
saf, kirlenmemiş, her türlü bilgiye açık zihin. cümlede genellikle çoğul haliyle *; 'çocuklar' veya 'ergenler' anlamında kullanılır.
Sözlükte muammer kelimesi “ömrü uzun olan kişi” anlamında olup hadis ilminde uzun süre yaşayan muhaddisler için kullanılır.
İlgili 22 soru bulundu
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Sille kelimesi sili sözcüğünden türetilmiştir. Sili, şamar anlamına gelirken, sille, karşındaki insanın canını acıtmak için ona vurmak ve tokat atmak demektir.
Zihin ya da bilinç; düşüncenin, algılamanın, belleğin, duygunun, isteğin ve düşlemenin bazı birleşimlerinde görünür olan bilincin ve zekânın kolektif görünüşlerini kapsar. Zihin bilinç akışı olarak tanımlanabilir. İnsan beyninin bilinçli süreçlerin tümünü içerir.
İlk olarak, 'zihin' ve 'beyin' terimlerini ele alalım. 'Beyin' açık bir şekilde tanımlamaya ihtiyaç duyulmadığında, 'zihin' daha çok bir gezi teli sunar. Normalde bu terim, nöronal devre ve kimyasalların biyolojik skalasından arındırılmış soyut havadar peri olaylarını ifade etmek için kullanılır.
Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.
Dimağ kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı dimāġ şeklindedir.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Türk Dil Kurumu açısından baktığımız zaman bu kelimenin Türkçe karşılığı, 'Bilinmeyen, bilinmedik' şeklinde öne çıkıyor.
Çevre ve Beyin İlişkisi
Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor. Ancak çevre zekâ üzerinde etkin bir faktördür. Doğru eğitim, beslenme ve iyi bir ortamda yetişme çocukların IQ seviyelerini 10 puan civarında arttırdığını gösteren çalışmalar bulunuyor.
Bilinçli zihin akıl yürütme yeteneğine sahiptir. Eğitim, gözlem ve deneyimlerimizden yararlanır. Bilinçdışı ise beş duyudan alınan bilgilerden bağımsız sezgisel çalışır. Bilinçdışının en duyarlı, hassas, alıcı çalıştığı anlar, duyuların askıya alındığı, kullanılmadığı zamanlardır.
Zeka beynin algılama hızıdır. Bu durumda zekanın daha teknik, akılın ise daha etik bir boyutu olduğunu söyleyebiliriz. Zeka; bir olayı önce anlama, ilişkileri kavrama, yargıda bulunma, daha sonra açıklayarak çözme yeteneğidir. Bir besteci müzik yapıtını aklı değil, zekasıyla yaratır.
Karbonhidratlar ve yağlar: Unlu mamuller, baklagiller, patates, tatlılar, şekerler, muz, elma, karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Beynin enerji kaynağı olan glikoz yani şeker bu gruptandır. Yağlardan özellikle balık yağlarından omega 3, bitkisel yağlarda bulunan omega 6 hayati önem taşır.
Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.
Zihin belirli bilgi ve aktarımları sinirler yardımıyla beyine ulaştırarak kararlar oluşturup hareketler ve seslere dönüştürmeyi sağlayan bir yönetim yeridir. Zihin beyindeki sinirler tarafından iletilen bilgileri işleyerek kişiye yararlı şekilde kullanmayı sağlayan mantık alanı olmaktadır.
Zihin gücü; insanların düşünme, öğrenme, hafıza, analitik beceriler ve problem çözme yeteneklerini içeren bilişsel süreçlerin gücünü ifade eder. Zihin gücü, her yönüyle hayatımızın birçok alanında önemli bir role sahiptir. Zihin gücü, akademik başarıda temel bir etkendir.
Bilinçaltı, bilinç hali dışında zihinsel durumların oluşması şeklinde tanımlanabilir. Bilinçaltı, genellikle kontrol dışında gelişen bir olgudur. Ancak kişiler istedikleri takdirde bilinçaltını yönlendirmeyi öğrenmektedir. Bilinçaltı, vücutta sinir sistemi ile beraber çalışmaktadır.
1980'lerden önce insan beyninin ergenlikten sonra değişmeyeceği kabul edilirdi. Yapılan çalışmalar ise dış uyaranlar ile beyin yapısının değişebileceğini gösteriyor. Beynimiz meditasyon sayesinde hem hücresel düzeyde hem de daha esnek düşünebilme anlamında değişebilir.
Tasavvuf yolunda nefis mücâhedesini sürdürmekte olanlara mürîd ve mutasavvıf, bu mücâhedeyi tamamlayıp kemale ermiş olanlara sûfî denilmektedir (Sülemî, Tasavvufun Ana İlkeleri, s. 10; Hücvîrî, s. 115).
Arş (Arapça: العرش), Arapçada taht ve koltuk anlamlarına gelen bir kelimedir, Allah'ın tahtı veya daha ayrıntılı anlatımlarda taht odası; İbrahimî dinlerde gök katlarının üzerinde, tek Tanrı'nın dünyayı idare ettiği yerdir.
Az biraz: Bir fiske
Baş parmak ve işaret parmağı ile tutulabilen miktar. Genellikle baharatların miktarını belirtmek için kullanılan ölçü birimi.
Uzman kişiler tarafından yapılan araştırmalar, zekâ genini taşıyan X kromozomunun babada yalnızca 1, annede ise 2 adet bulunduğunu ve buna bağlı olarak, çocukların IQ'larını annelerinden alma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyulmuştur. Zekâ gelişimi büyük ölçüde anneden gelerek kalmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri