Bacaklardaki ağrı uyuşma veya karıncalanma hissine neden olur. Rahatsız edici bir dürtü ile bacakları hareket ettirmeye neden olan huzursuz bacak sendromu da kas romatizması ile ilişkili bir durumdur. Bir diğer fibromiyalji belirtisi olan yorgunluk hissi de bazen bacaklarda ortaya çıkar.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Fibromiyaljinin karakteristik ağrıları özellikle omurga çevresi, kollar ve bacaklarda gözlemlenmektedir.
Ağrılar gün boyu sürebilir ve aktivite ile artabilir. Soğuk veya nemli havalarda, anksiyete (kaygı) ve stres hallerinde ağrılar daha da kötüleşebilir. Fibromiyalji, toplumun yaklaşık % 2 ila % 4'ünü etkiler, özellikle de orta yaşlı kadınları etkilemektedir.
Vücudun herhangi bir yerinde oluşan ağrı, hassasiyet, yorgunluk, uykusuzluk ve depresyon fibromiyaljinin belirtileridir. Fibromiyalji özellikle ağrı ve sabahları zor uyanma ile kendini belli eder. Nefes almada zorlanma ve kulak çınlaması da yine fibromiyalji belirtilerindendir.
İlgili 16 soru bulundu
Fibromiyaljide ağrı özellikle sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir. Katılık: Fibromiyalji hastalarında uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma, katılık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Fibromiyalji atakları genellikle stres, enfeksiyon veya fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Bu ataklar ağrının artması, uykusuzluğun artması ve genel olarak yaşam kalitesinin düşmesi ile karakterizedir.
Tedavi için kullanılan ilaçlar: Ağrı kesiciler: İbuprofen ve acetaminofen grubu ilaçlar fibromiyalji ağrısı için kullanılabilirler. Antidepresanlar: Duloxetine, milnacipran gibi etkin maddeler içeren ilaçlar hem ağrı hem de yorgunluk tedavisinde yer alır. Uyku kalitesini de olumlu yönde etkiler.
Sıcak banyo yapın…
Sıcak banyo gergin kaslarınızı gevşeterek ağrıyı azaltır, daha kolay hareket etmenize ve daha sağlıklı uykuya yardımcı olur.
Güncellenen tanı kriterlerine göre üç ay veya daha uzun süredir devam eden ve tıbbi nedene dayanmayan yaygın ağrı şikâyeti olan hastalara fibromiyalji tanısı konur. Fibromiyaljiyi tespit edebilen bir laboratuvar testi yoktur. Kan testileri diğer kronik ağrı nedenlerini dışlamak için kullanılabilir.
Fibromiyalji (Kas Romatizması) Ağrıları
Ağrı, ayırt edici bir fibromiyalji belirtisidir ve vücudun etrafındaki çeşitli kaslarda ve diğer yumuşak dokularda hissedilir ve hafif bir ağrıdan, şiddetli ağrıya kadar değişebilmektedir. Kas romatizması nedeniyle, vücudunuz; normal bir acıya bile aşırı tepki verebilmektedir.
Fibromiyalji eğer ilaç tedavileri ve fizik tedavi uygulamaları ile tedavi edilmezse kişinin yaşam kalitesi düşmekte ve ağrıları ömür boyu devam edebilmektedir, depresif bozukluklara neden olarak kişinin depresyona eğilimi artarak derinleşmektedir.
Bu da, boyun ve bel ağrılarının ortaya çıkmasının en önemli sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Soğuk hava ayrıca, fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu gibi kas rahatsızlıklarının da nüksetmesinden sorumlu olabilir.
Uyku sırasında derin uykuya geçemedikleri, diş gıcırdattıkları ve istemsiz bazı hareketler yaptıkları görülür. Baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir.
Fibromiyaljide genel olarak kardiyovasküler(aerobik), kuvvetlendirme, germe, gevşeme ve su içinde yapılan egzersizlerin yararlı oldukları görülmüştür. Yapılan çalışmalarda kardiyovasküler(aerobik) ve kuvvetlendirme egzersizlerinin fiziksel işlevler, yaşam kalitesi ve ağrıda iyileşme sağladığı tespit edilmiştir.
(8) yaptıkları çalışmada, 10-65 yaş arası, inatçı, non-spesifik ağrı şikayeti olan ve fibromiyalji, Kronik yorgunluk sendromu ya da depresyon tanısı alan hastaların %93'ünde D vitamini eksikliği olduğunu ortaya koymuşlardır.
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
Bu duruma ön ayak olabilecek hastalık ve bakterilerden örnek verecek olursak; grip ve zatürre hastalığının yanı sıra Salmonella ve Şigella gibi bakterilerin yol açtığı sindirim sistemi enfeksiyonları ve Epstein-Barr virüsü, fibromiyalji sendromunu tetikleyen etmenler arasındadır.
Fibromiyalji Hangi Bölüm Bakar? Hastanelerin fizik tedavi ve rehabilitasyon veya romatoloji bölümleri, fibromiyalji hastalığının teşhis ve tedavi edilmesinden sorumlu olan bölümlerdir.
Fibromiyalji toplumun yaklaşık yüzde 2'sinin yaşadığı bir sağlık sorunudur. Yaş ve cinsiyet farkı gözetmeyen bu hastalık, en sık 25 – 60 yaş aralığında görülmektedir. Ayrıca erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla fibromiyaljiye rastlanır. Her 10 kadına karşılık yalnızca 1 erkekte fibromiyalji gözlemlenir.
Yeşil çay, serotonin ve GABA düzeylerini yükselterek fibromiyalji ağrılarına iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri