İlköğretimde din dersleri 4. sınıfta ve haftada iki saat olarak başlamaktadır.
19. Milli Eğitim Şurası'nda İlkokul 1-2 ve 3.sınıflara Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi getiriliyor.
Anayasa md.24/4: […] Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.
İlköğretim 4. sınıftan itibaren, haftada 2 saat din kültürü ve ahlak bilgisi dersi okutulacak.
Sınıf derslerinin konularını ve müfredatını paylaşacağız. 2023-2024 yılında MEB tarafından uygulanacak olan 4. sınıf müfredatı belli oldu. 4. Sınıfta Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, İngilizce ve Din Kültürü olmak üzere 6 temel ders bulunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Beşinci sınıfta Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri (20 ders saati) ile en az 4 ders saatlik seçmeli dersi tamamlamak kaydıyla, imkân ve şartları uygun olan okullarda isteğe bağlı olarak 18 ders saatine kadar yabancı dil dersi öğretimi yapılabilir.
Bu düzenlemelere göre; Din Bilgisi Öğretimi'ne İlkokul programlarında “Kur'an-ı Kerim ve Din Dersleri” adı ile 2, 3, 4 ve 5. sınıflarda ikişer saat; Lise programlarının birinci devresinin 1. ve 2. senelerinde (yani bu günkü 6. ve 7. sınıflar) “Din Bilgisi” adıyla birer saat yer verilmiştir.
4.sınıfta başlıyor haftalık 2 saatti sanırım. Muaf olma durumu var ancak bu muaf durumu farklı dinlerde olanlar için söz konusu.Okula ya da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe vererek süreci başlatabilirsiniz.
Buna göre, ilkokullarda yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin okulun kadrolu alan öğretmenlerince okutulması esas olacak. Eski yönetmelikten farklı olarak, okulda kadrolu öğretmen yoksa bu dersleri sınıf öğretmeni değil, aynı ve diğer eğitim bölgelerindeki okullardaki alan öğretmenleri verecek.
2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA OKUTULACAK SEÇMELİ DERSLER (4. Sınıflar İçin) Öğrencilerimizin kendi ilgi, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli ders uygulaması yürütülmektedir.
Türkiye'de Din Derslerinin Tarihçesi
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920'li yılların sonundan 1950'li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950'lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
5. Sınıf Dersleri
Yukarıda belirttiğimiz zorunlu dersler 29 tanedir. Geri kalan 6 saatlik ders dilimi okul yönetimi tarafından belirlenmektedir.
İlkokul 1. sınıfta toplam 26 saat zorunlu ders var. 4 saatte Serbest Etkinlikler dersi vardır. Toplam haftalık ders saatleri 30'dur.
1. sınıf hangi ders var? sorusu da bu sen ilkokula yeni başlayacak olan öğrencilerin velileri tarafından araştırılan konuların başında geliyor. 1. sınıfta Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Müzik, Görsel Sanatlar dersleri var.
BirGün gazetesinde yer alan habere göre, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi, 16 saate çıkarıldı. Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı.
Liselerde sekiz saat olan zorunlu din dersine dört saat seçmeli zorunlu, dört saat de tercihe bağlı seçmeli ders ekledi.
Böylece din derslerinin saati ortaokullarda haftalık 4 saate, liselerde ise en az 3 saate çıkarıldı. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı imzalı düzenlemeyle ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilebilmesinin de önü açıldı.
1982'de ilköğretim 4. sınıftan itibaren ortaöğretimin son sınıfına kadar zorunlu okutulmuş DKAB dersi, 2012 yılında, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilmesi ile birlikte, lise müfredatına seçmeli ek din dersleri eklenmiştir.
Ortaokulun zorunlu dersleri ise, Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve spor, teknoloji ve tasarım ve rehberlik ve kariyer planlama olacak.
9–11 yaş arası çocuklarının (4–5. sınıf) gelişim özellikleri: Çocukluktan ergenliğe geçişin hızlandığı bu dönemde 4. sınıf çocukları, kendilerinin daha çok farkına varırlar ve çevrelerinde olup bitenlere daha fazla dikkat ederler.
5. Sınıf Okul Malzemelerinde Neler Olmalıdır? Çocuğunuz 5. sınıfa başlayacak ise kalem, defter, etiket, yapıştırıcı, , makas, çıtçıtlı dosya, boyama kalemleri, resim defteri, cetvel, yazım kılavuzu, deyimler ve atasözleri, pastel boya, hikaye kitabı, ve İngilizce yardımcı kitapları satın alabilirsiniz.
4. sınıf, çocukluktan önergenliğe geçiş dönemidir. Kendilerinin daha çok farkına varırlar; çevrelerinde olup bitenlere daha fazla dikkat ederler. En önemlisi de bireysellik ve bağımsızlık gelişmeye başlar. Birçok yönden bu çok güzel bir yaştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri