Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Su: Birçok kedi ırkları, suyla temas etmekten asla hoşlanmaz. Su birikintileri, banyo yapma ya da yağmur gibi suyla ilişkili durumlar, kedilerde korku oluşturmaktadır. Arabalar: Kediler, hızlı hareket eden arabalardan ya da trafik gürültüsü onlarda korku yaratabilir.
Günlük hayatta kedilerin kaynağını algılayamayacağı araba kornası, süpürge sesi, havai fişek ya da gök gürültüsü gibi çeşitli sesler kediler için korkutucu olmaktadır. Bu seslerin önemli bir kısmı insanlar için bile korkutucudur. Bu nedenle kedinin etrafındaki ani seslere dikkat etmek gerekmektedir.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Böyle bir anla başa çıkmanın en iyi yolu, kedinize biraz yer açmaktır. Kedi dostunuzu ne kadar sevseniz de, bazen onu yalnız bırakmak, onun tüm adımlarını takip edip onu sürekli sakinleştirmeye çalışmaktan çok daha kolay ve hızlı bir şekilde sorunu çözebilir.
Özel Bir Kedi Alanı Oluşturun
Kediler kendilerini güvende hissettikleri bir yerde sıcak, rahat olmayı ve kapana kısılmadıkları sürece sadece kendilerine ait bir alana sahip olmayı severler. Bu nedenle, kediniz için özel bir yer yaratmak, stres zamanlarında bir sığınak haline gelebilir.
Araba freni, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi fazla ses çıkaran aletlerden çok korkan kediler, ani seslere de aşırı tepki verirler. Bardak kırılması ve yüksekten düşen bir eşya kedilerin hemen saklanmasına neden olurken ev kapısının çalması da kediler için fazlaca tedirgin edicidir.
Kediler kargaşayı, kavgayı, gürültüyü ve kalabalık ortamları sevmez ve hoşlanmazlar. Eve misafir geldiğinde, ortam kalabalıklaştığında tedirgin olurlar. Televizyon, müzik ve sokaktan gelen seslerin dışında ev ortamında aile bireylerin birbirine sesini yükseltmesi bile onları etkileyebilir.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
Bir kedinin güvenini kazanmak için sakin hareketlerde bulunmak ve olabildiğince tahmin edilebilir olmak önemlidir. Özellikle eve misafir geldiği zamanlarda kedinize nasıl yaklaşacakları konusunda ufak açıklamalar yapabilir ya da kedinizin özgür alanında rahatsız edilmeden zaman geçirmesine olanak sağlayabilirsiniz.
Ailesi ya da yakın çevresinde kedi köpek korkusu olan birinde ailurofobi gelişmesi mümkündür. Fobi dışında kaygı ve anksiyete bozuklukları yaşayan biriyle büyümek de ailurofobiyi tetikleyebilir. Kedilerle ilgili birçok hikaye anlatılır. Bazı inanışlarda kedi şeytanı temsil eder.
Karabiber kokusunu da pek sevmez kediler naftalin yerine karabiber de kullanabilirsiniz. 2. Citronella yağı ile de bahçenizi kedilerden koruyabilirsiniz.Bu yağın yuzde 25 ini suyla karıştırıp sprey olarak kullanabilirsiniz. 3. Karabiber , sarımsak , lavanta ekerek de kedilerinizi bahçenizden uzak tutabilirsiniz.
Kedi Kovucu, genellikle hareket sensörleri veya ultrasonik ses dalgaları kullanarak hayvanları uzaklaştırmaya yönelik çalışır. Bu yöntemler, hayvanların duyularını rahatsız ederek veya su spreyi kullanarak çevreyi istenmeyen hale getirir.
Kedilerin duydukları bu tiz ses, onları rahatsız eder ve bu yüzden garip tepkiler verirler. Şurada Paylaş! Alüminyum folyo farklı şekillere girebilir ve bu ilk bakışta kedilerin seveceği bir şeymiş gibi gelse de pek öyle değil.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Eve yeni bir kedi getirmek, mevcut kedinizin duygusal ve sosyal dengesini etkileyebilir. Kediler bölgesel hayvanlardır ve yeni bir kedi, mevcut kedinizin bölgesine bir tehdit olarak algılanabilir. Bu durumda mevcut kedinizin küsmesi veya rahatsız olması normaldir.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Örneğin; yemek sırasında rekabet etmek zorunda kalmak, diğer bir kedi tarafından taciz veya saldırı, başka bir kedinin evin yakınlarında dolaşması, tuvalet kullanımının başka kedi tarafından engellenmesi, başka bir kedinin idrar bırakarak bölgesini işaretlemesi, ortamdaki kedilerle rekabet ve kavgalar kedinizde stres ...
Ani hareketlerle veya yüksek seslerle kedinizi ürkütmemeye çalışın. İkramlar ve oyuncaklar sunun: Ziyaretçilerinizden uzakta kedinize sağlıklı ikramlar sunun. Bazı kediler oyun motivasyonuna sahip olabilir ve oyuncaklar veya oyunlar onları saklandıkları yerden çıkarabilir.
Konuşmak çok önemlidir. Onunla yumuşak tonlarda konuşabilirsiniz. Yabancı insanlar ile konuştuğunuzda kedinizi kucağınıza alın ve adeta onları tanıştırın. Kediniz kucağınızda durmak istemiyorsa yabancı kişi ile iletişim kurduğunuzu görmenizi sağlayın ve daha sonra kedinizin yanına giderek onu sevin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri