Dil altına (sublingual) ilaç uygulama yöntemi, etkisinin çabuk başlamasından ve acil durumlarda başvurulan bir yöntem olmasından dolayı klinik bir öneme sahiptir. Ağız boşluğu mukozası, kan kapillerinden ve lenf damarlarından zengin bir yapıdır. Ağız içinde ilaç hızlı bir şekilde absorbe edilir.
Sublingual (dil altı) ilaç uygulaması:
İlaç, dilin sağ ya da sol altına yerleştirilir ya da damlatılır. İlaç uygulamasının ardından su ve diğer sıvıları içmemesi gerektiği de hastaya açıklanır.
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
İlacın ağız içinde yanak mukoz membranda çözünerek absorbe olmasını sağlayan yoldur.
Oral yol (ağız yolu) sistemik etki elde etmek için ilaçların en sık uygulandığı yoldur. İlacın yutulduktan sonra parçalanıp çözünmesi, emilmesi ve vücuda dağılması vakit aldığından ilacın kan düzeyi yavaş yavaş yükselir ve yavaş yavaş düşer. Emilen ilaç önce karaciğere gider.
İlgili 34 soru bulundu
Hasta şikayetlerine yönelik doğru tanı koyabilmek için kullanılan rektal tuşe, fiziki muayene sırasında gerçekleştirilir. Yaygın olarak makat bölgesinde sorun olduğu düşünülen durumlarda birincil teknik olarak uygulanır. Ayrıca idrar sırasında yanma ve ağrı gibi bulguların saptandığı hastalar için uygundur.
Yağda çözünen ilaçlar çok kolay emilir (Organik fosfatlar, nikotin). Cildin absorpsiyon yeteneğini azaltan tabakası stratum korneum'dur. Sıyrık, yanık ve yara sonucu bu tabaka ve epidermis kalkmış ise ciltten absorpsiyon artar.
Rektum, kolon yani kalın bağırsağı anüse bağlayan son kısımdır. Rektumun ana görevi vücuttan atılacak dışkıyı saklamaktır. Rektum kalın bağırsağın yaklaşık olarak son 12-15 cm'lik kısmıdır.
Subkütan enjeksiyon (SC), "deri altı enjeksiyon" olarak da bilinmektedir. Parenteral yol ile ilaç uygulama metotlarından biri olan subkütan enjeksiyon, dermis tabakası altındaki gevşek bağ dokusuna (adipoz doku) içerisine ilaç verme yöntemidir. Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır.
'Bolus doz' veya 'puşe doz' vazopresör uygulaması efedrin, fenilefrin ya da adrenalin'in uygun dozda sulandırılarak, düşük dozda yavaş IV puşe olarak uygulanmasıdır.
Z-track yöntemi
Z-track tekniği kullanılarak, enjeksiyondan önce deri enjeksiyon bölgesinden yanal olarak çekilir; Daha sonra ilaç enjekte edilir, iğne çekilir ve cilt serbest bırakılır. Üstteki dokunun yeri değiştirilebiliyorsa bu yöntem kullanılabilir.
Topikal tedavi ilaçların deriye uygulanması anlamına gelir.
İlaç uygulamalarında sıklıkla parenteral yol kullanılmaktadır. İntramüsküler enjeksiyon parenteral bir ilaç uygulama yöntemidir ve ilacın derin kas dokusuna verilmesini kapsar. İntramüsküler enjeksiyon uygulaması sağlık hizmetlerinde sıklıkla kullanılan, invazif bir hemşirelik girişimidir.
Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş, çalışmaya katılmayı kabul eden 34 hemşire araştırma kapsamına alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından literatür taranarak oluşturulan anket formu ve intramüsküler (IM), intravenöz (IV) ilaç uygulama basamaklarından oluşan gözlem formu kullanılarak toplanmıştır.
Hastaya verilen ilacın uygulandığı bölgede gösterdiği etkiye lokal etki denir. Lokal uygulama ilacın belli bir bölgeye etki etmesi amacıyla kullanılır. Bu yollardan bazıları (intranazal, rektal, bukkal) kullanılma nedenine ve kullanılan ilaca bağlı olarak sistemik etki elde edilmesine de olanak sağlar.
Transdermal Tedavi Sistemleri (TTS) veya transdermal yamalar, deri emilimi yoluyla vücuda ilaç dağıtır. TTS, birçok avantajı olan son derece kullanışlı bir ilaç uygulama biçimidir. Yararlarından biri, yama cilde uygulandığında uygulamanın derhal görsel olarak doğrulanmasıdır.
Literatürde subkutan enjeksiyon uygulamalarında uygun olan bölgeler üst kolun dış yüzü, uyluğun ön yüzü, skapula altı ve abdominal bölge olarak sıralanmaktadır (Rosdahl, 1995; Potter & Perry, 1997; Timby, 1996; Craven & Hirnle, 2003; Akça Ay, 2008; Sabuncu, 2008).
Bu uygulama öngörülen kurallara uygun yapılmadığında ilacın damara verilmesinden doğacak vahim durumların dışında, apse, nekroz, deri dökülmesi, sinir yaralanması, kronik ağrı, periyostit gibi bir takım komplikasyonlar görülebilmektedir.
Deri altı enjeksiyon uygulaması öncesinde hasta, enjeksiyon için uygun hale getirilmelidir. İlaç, 45 ya da 90 derece açıyla deri altına enjekte edilmelidir.
Rektum kalın bağırsağın son 12-15 cm'lik kısmıdır. Alt rektumun dışkıyı depolama, uygun şartlar oluştuğunda tahliye etme görevi vardır. Rektumda duyu iletimi parasempatik ve sempatik sinir lifleri ile sağlanır.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
Oral yoldan alınan bir tablet, mide-barsak yolunu 5-6 saatte geçer. Bunun 0.5-1 saati midede geçmektedir. ➢Mide asiditesi (aspirin, tetrasiklin gibi) emilimi kolaylaştırır. ➢Aspirin aç karnına alındığında %99 iyonize olmamış, yağda çözünür durumda olduğu için gastrik çeperden emilir.
Yemeğe yakın bir zamanda içirilmesi durumunda beklenilen netice görülmüyor. Hatta bazıları bulantı ve kusmaya dahi sebep oluyor. Eğer ilaç tok karnına ise yemekten 1 saat sonra alınmalı.
Daha önemlisi biliyoruz ki bazı ilaçlar gastrointestinal sistemde yapışarak ülserlere (tetrasiklin, azitromisin yemek borusunda, asprin, ağrı kesiciler mide de..) yapışarak mukozal hasar ve ülser yapar. Bu tip ilaçlar yemek borusuna yapışmamaları için bol su ile alınmalıdır.
Orta etkili insülin: Etkisini enjeksiyondan 2 saat sonra göstermeye başlar ve 12. saatte en yüksek seviyeye ulaşır. 14 ila 24 saat içinde etkisini kaybeder. Uzun süreli insülin: Bu insülinin kana karışma hızı 1 saattir. 3 ila 14 saatte pik yapar ve etkisi bir güne kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri