Kur Korumalı Mevduat Hesaplarında Stopaj Oranı Sıfır Olarak Belirlendi. oranında stopaj uygulanacaktır.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile döviz mevduat hesaplarında uygulanan stopaj oranı yüzde 25'e yükseltildi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan stopaj istisnası ise yıl sonuna kadar uzatıldı.
Bu düzenlemeyle, döviz ve altın cinsi hesapların kur korumalı mevduat hesaplarına çevrilmesi sonucunda elde edilen kazançlar (kur farkı ve faiz geliri) vergiden istisna edilmiştir.
Yıllardan beri uygulamada olan yasal düzenlemeye göre; yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri gelir vergisi stopajına tabi tutuluyor.
Kur korumalı mevduat hakkında BSMV düzenlemesi
23 Mart 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 5349 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, kur korumalı mevduat kapsamında açılan TL hesapların vade sonu hesap bakiyesi kullanılmak suretiyle hesap sahiplerine yapılan kambiyo satışlarında BSMV oranı sıfıra indirildi.
İlgili 22 soru bulundu
Gelir Vergisi Kanununda yer alan mevduat hesapları tevkifat oranları Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre kur korumalı vadeli mevduat hesapları ve dövizden Türk Lirasına dönüşen hesaplardan stopaj kesintisi yapılmayacak. Bu hesaplarda tevkifatın yüzde sıfır olarak uygulanması için vade sınırlaması da getirilmedi.
Bu noktada her yıl belirlenen vergi tarifesine bağlı olarak belirlenen oranlar gelir dilimleri üzerinde uygulanır. 2022 vergi tarifesinde 32.000 TL'ye kadar olan gelir dilimi için %15, 880.000 TL'den yüksek gelirler için ise %40 oranında vergi kesintisi gerçekleştirilir.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile döviz mevduat hesaplarında uygulanan stopaj oranı yüzde 25'e yükseltildi. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabına uygulanan stopaj vergisi istisnası ise yıl sonuna kadar uzatıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Dolayısıyla, söz konusu dövizli hesaplarda vade ayrımı olmaksızın, elde edilen faiz ve kar payı gelirlerinin tamamı %25 oranında stopaja tabi olacaktır.
28.06.2023 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile vadeli hesaplarda %25, oranında stopaja tabi.
Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap ile; vade bittiğinde, vadenin başladığı ve sonlandığı kur farkı üzerinden hesaplanan tutar ile mevduata uygulanan TL faiz tutarı karşılaştırılır. Eğer kur artışı olmuş ise kullanıcı artan kur değeri üzerinden gelir elde eder.
Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı Özellikleri:
Kur Korumalı Döviz ve Altından Dönüşen Mevduat Hesaplarını ise hesabınızda bulunan USD, EUR, GBP veya XAU bakiyeleriniz ile 3,6,12 ay vadelerde açabilirsiniz. Vadeden önce hesaptan erken kapama yapılması durumunda faiz ve kur farkı ödenmez.
stopaj oranı uygulanmaktaydı. Bu Karar ile yapılan değişiklikle, döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kâr paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda % 25 oranında stopaj yapılacaktır.
Döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen kar payı ve faiz gelirleri. Yani bankada dövizi olup vadesiz hesapta tutanların faiz ve kar payı geliri zaten olmadığı için bir vergi söz konusu olmayacak.
Stopaj oranı %20'dir. Kira stopajı, kiracı tarafından brüt kira bedelinden kesilir ve vergi dairesine yatırılır. Kira stopajı hesaplama formülü: Kira Stopajı = Brüt Kira Bedeli x %20 şeklindedir.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Bu kapsamda, 23 Aralık 2020 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında iktisap edilen (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 oranında stopaj uygulanmaya devam edilecektir.
❓ Hangi Ödemelerde Stopaj Yapılması Gerekir? Serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları, personele yapılan ücret ödemeleri, kira ödemeleri ve kar payları stopaj vergisine tabiidir.
Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı'na özel stopaj oranı 0 (sıfır) dır. Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı faiz Oranı TCMB'nin belirlediği asgari ve azami faiz oranları içerisinde olacaktır.
Mevduat getirisi için stopaj kesilirken mevcut anapara dikkate alınmaz. Bir diğer ifadeyle, mevduat faizi Gelir Vergisi için anaparanız yerine sadece getiriler üzerinden kesinti yapılır. Örneğin hesap bakiyesi 10.000 TL ve faizden gelen tutar 200 TL ise bankadaki hesabınızda 10.200 TL para var demektir.
Gelir henüz sahibine geçmeden yapılan vergi kesintisine 'stopaj' adı verilir. Bir işveren, işçisine maaş ödemesi yaparken stopaj kesintisi yapabilir. İşveren stopaj kesintisi yapmasa dahi işçinin gelir vergisi adı altında gelirinin bir kısmını vergi dairesine ödemesi gerekir.
Vadeli mevduattan kazandığınız faiz geliri de vergiye tabii bir kazanç olarak değerlendirilir. Vadeli mevduatın faiz gelir vergisi “stopaj” olarak adlandırılır. Stopajı sizin adınıza bankalar faiz ödemenizi yaparken faiz gelirinizin içinden düşerler ve devlet kurumlarına aktarırlar.
Stopaj, brüt kira tutarı üzerinden yukarıda belirttiğimiz üzere %20 olarak hesaplanıyor. Yıllık olarak elde ettiğiniz toplam kira gelirinin gelir vergisi tarifesinde vergi dilimi %20'yi aşmadığı sürece “vergi iadesi” alma hakkınız oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri