Arapça'da d-y-n kök harflerinden türetilmiş olan din kelimesi sözlükte “adet, durum, ceza, mükâfat, itaat”1 anlamlarına gelmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan din sözcüğü, köken itibarıyla "yol, karar, ödül" gibi anlamlara sahiptir.
Kelime anlamı “karşılık vermek, itaat etmek, âdet, hayat tarzı ve yol”dur. Terim olarak, tanrı veya tabiatüstü güç ve değerlere inanma ve bağlanma esasına ve kutsal düşüncesine dayalı kurum, kurallar, uygulamalar ve semboller düzeni ve bağlılarına bir hayat tarzı öngören sistem demektir.
din - Nişanyan Sözlük. Arapça dyn kökünden gelen dīn دِين “yasa” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen dēn sözcüğünden alıntıdır. (NOT: Bu sözcük Avestaca daenā- “aynı anlamda, özellikle Ahuramazd veya Zerdüşt dini” sözcüğünden alıntıdır.)
Arapça kökenli bir kelime olan din sözlükte birçok anlamda geçer.
İlgili 43 soru bulundu
Din (Latince Religio, yani ''kendini dizginlemek'' ya da Cicero'ya göre Relegere, yani ''tekrarlamak, baştan okumak'' ya da büyük ihtimalle Religionem, yani ''kutsal olana saygı göstermek''), üstün bir manevi tecrübe ekseninde gelişen ya da bu tecrübeye öncülük eden inanç ve uygulamalardan oluşan organize bir sistemdir ...
Kur'ân-ı Kerim'de din kelimesi doksan iki yerde geçmektedir; ayrıca üç âyette de (et-Tevbe 9/29; es-Saffât 37/53; el-Vâkıa 56/86) değişik türevleri yer almıştır.
Öte yandan Kur'ân-ı Kerîm'de din kelimesi hem ulûhiyyeti hem de ubudiyyeti ifade etmektedir. Buna göre din, hâlik ve mâbud olan Allah'a nisbetle “hâkim olma, itaat altına alma, hesaba çekme, ceza-mükâfat verme”; mahlûk ve âbid olan kula nisbetle “boyun eğme, aczini anlama, teslim olma, ibadet etme”dir.
Din daha çok içsel ve manevi yolculuğu öngörür, devlet, toplum ve ekonomi gibi alanlar ikinci plandadır hatta bir çok dini öğretide yoktur. İdeolojiler ise toplumsal düzeni sağlamaya yönelik daha çok siyaset ve ekonomik öğretiler içeren düşünce sistemleridir.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Din kelimesi arapça bir kelimedir. Dil bilginleri bu kelimenin arapça deyn kelimesinden türemiş olduğunu kabûl etmektedirler. Deyn: "Yükümlülük, belirli zamanda ödenmesi gerekli borç" anlamındadır. Buradan din'in: "Belirli zamanda ödenmesi gerekli borcun ödeme biçimini düzenleyen kurallar" olduğu anlaşılmaktadır.
İnanç esasına dayanan din bilgisi dogmatiktir. Yani dogmalar, tartışılmaz, kendilerinden kuşku duyulamaz. Bu açıdan din bilgileri mutlaktır.
Dinlerin ortaya çıkış tarihine ilişkin kesin hükümlerde bulunmak mümkün değildir. Ancak elimizdeki arkeolojik bulgular ve antropologların doğal ortamda yaşayan topluluklar üzerinde yaptıkları araştırmalar, inanç sistemlerinin (dinlerin) bundan 40-50 bin yıl önce ortaya çıktığını ortaya koymaktadır.
Yani din, insanın Allah, insan ve diğer varlıklarla olan ilişkilerini tanzim eden ve insanın hayatını yönlendiren, bunlarla ilgili tutum ve davranışlarına esas teşkil edecek prensipler bütününe verilen isimdir. Din, insanlara kim olduklarını, var oluş sebep ve hikmetlerini öğretir.
Kur'ân-ı Kerîm'de din kelimesi doksan iki yerde geçmektedir; ayrıca üç âyette de (et-Tevbe 9/29; es-Sâffât 37/53; el-Vâkıa 56/86) değişik türevleri yer almıştır.
inanç - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ınanç “güvenilen kimse, mutemet; bir unvan, vezir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ınan- fiilinden Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
Halkın kendi durumu üzerindeki yanılsamalardan vazgeçmesini isteme, halkın yanılsamalara gereksinim duyan bir durumdan vazgeçmesini istemek anlamına geliyor.
Marx, Yahudi kökenli bir ailenin Protestan geleneklerine göre vaftiz edilen oğlu olsa da, ba- basının Aydınlanmacı deist inancından dolayı çocukluk yıllarında herhangi bir din eğitimi almadan büyümüş ve yirmili yaşlarda “tavizsiz bir ateist” kim- liğe sahip olmuştur (Aktürk, 2011: 225).
Kamâlizm kavramı 1935'te ortaya atıldı, o yılki kurultayda parti programına konuldu ve Atatürk'ün 1939 kurultayı için 1937'de kaleme aldığı program çalışmasında yer aldı. Kemalizm günümüzde, bazı kesimler tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin temel öğretisi ve ideolojisi olarak kabul edilmektedir.
Rum Suresi, 30. ayet: Öyleyse sen yüzünü Allah'ı birleyen (bir hanif) olarak dine, Allah'ın o fıtratına çevir; ki insanları bunun üzerine yaratmıştır. Allah'ın yaratışı için hiçbir değiştirme yoktur. İşte dimdik ayakta duran din (budur).
Din, akıl sahiplerini kendi hür iradeleriyle en iyiye, en doğruya ve en güzele ulaştıran ilahî nizamdır. İnsana kendi mahiyetini, varlık ama- cını, Allah'a ve O'nun yarattıklarına karşı so- rumluluklarını bildiren öğretidir. Allah'ın emir ve tavsiyeleriyle çizdiği yoldur.
Dinler, insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve ona dünyadaki yaşam biçimini değiştirmesi için örnek niteliğini taşır. Dinin önemli olmasının nedeni, bu dünyada yaşama anlam katması, diğer ifadeyle anlamsız olmadığını göstermesidir. Her dinin kendi içerisinde farklı birçok kavramı bulunur.
İlk İbrahimî din Yahudiliktir; sonrasında sırasıyla Hristiyanlık ve İslamiyet kurulmuştur.
Ancak Allah indindeki din olan İslâm, Hz. Âdem'den Hz. Muhammed'e kadar gelen bütün şeriatlara verilen bir isim olarak anlaşılmıştır. Bu cihetle, Allah indinde olan İslâm, yeryüzünde farklı şeriat biçimleri olarak tezahür etmiş/peygamberlere vahyedilmiştir.
Gordon Kerr'in saptamasına göre; şu anda dünyada 4.200 civarında din olduğu tahmin ediliyormuş. Bunların büyük kısmı, inananları milyonları bulan Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi büyük dinlerden oluşuyormuş. Diğerleri arasında aşina olduklarımızı göstermek adına Yahudilik, Hinduizm, Budizm, Şamanizmi sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri