1.Din kuralları Allah'ın emirleri olduğu için statiktir, zaman içinde değişmez. Hukuk kuralları ise dinamiktir, toplumun ihtiyaçlarına göre zaman içinde değişir.
İman bilgileri, din bilgileri zamanla değişmez. Bunları değiştirmek, zamana uydurmak isteyenler, Ehl-i sünnetten ayrılır, kâfir veya sapık olurlar.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim ve hadislerin hükümleri bakidir. Şartların değişmesi, o hükümlerin geçerliliğini değiştirmez. Peygamberimiz (asm)'in hadisleri hüküm bakımından her zaman geçerlidir.
Kesin delillere dayanan itikadî hükümlerin bir kısmını benimseyip bir kısmını reddetmek mümkün olmadığı gibi bunların zamana, mekâna ve hitap ettiği fertlere göre değişmesi de söz konusu değildir.
Fıkhi hükümler kurallar ve fetvalar da her yeni zamanda yeniden değişir de demek değildir. -- Bir hüküm ayetle veya hadisle veya her ikisiyle sabit ise değişmez. Zamanın ilerlemesiyle de değişmez. Her zamanda yaşayanlar aynı hükümlerle mükelleftirler.
İlgili 39 soru bulundu
Fıkıh kitaplarına uymayan fetvalar yanlıştır. Bunlara bağlanmak caiz değildir. İslâm bilgilerini öğrenmeden, bilmeden, âyet-i kerime veya hadîs-i şerif okuyup da, bunlara kendi kafasına, kendi görüşüne göre mana verenlere İslâm âlimi denmez.
1- FARZ: Allahü teâlânın, yapılmasını ayet-i kerime ile açıkça ve kesin olarak emrettiği şeylere farz denir.
Sual: Dinimize göre gündüz ve gece ne zaman başlayıp biter? Gündüz, imsak vaktinde başlar, akşam vaktinde biter. Akşamdan imsak vaktine kadar olan zamana da, gece denir. Gündüz ile gecenin toplamına ise, gün denir.
İslam'da, ana kaynakları ve temel esasları itibariyle hiçbir dönemde değişim olayı yaşanmamıştır.
Akşam kelimesi ise güneşin batmasından sonraki zaman anlamındadır. Gündüz, imsak ile başlayan, akşam ezanına kadar olan zamandır. Oruç da bu vakitte tutulur. Gece ise, akşam ezanından imsak vaktine kadar olan zaman dilimidir.
Mesela Allah'ın, yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de bize açıkça ifade ettiği hükümler, yani naslar asla değişmemiştir, değişmeyecektir. Dinimiz İslam ve kitabımız Kuran-ı Kerim, Rabbimiz'in emri gereği kıyamete kadar caridir.
Değiştirise bu değişiklik kalıcı mıdır, geçici mi? Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim ve hadislerin hükümleri bakidir; şartların değişmesi o hükümlerin geçerliliğini değiştirmez. Peygamberimizin (asm) hadisleri hüküm bakımından her zaman geçerlidir.
Peygamber efendimiz İslam'ın şartları ile ilgili şu sözleri söylemiştir: "İslam dini beş esas temel üzerine inşa edilmiştir. Bu esaslar; Allah'tan başka ilah olmadığına inanmak ve Muhammed'in O'nun elçisi olduğuna inanarak onlara şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmaktır."
İhtida eden kimseye mühtedî adı verilir. Din değiştirme olayı Batı dillerinde “conversion” kelimesiyle karşılanır, din değiştiren kimseye de “convert” denir. İhtidâ sadece İslâm'a girişi tanımlarken “conversion” geniş bir alanı içine alır.
Dinlerin ortaya çıkış tarihine ilişkin kesin hükümlerde bulunmak mümkün değildir. Ancak elimizdeki arkeolojik bulgular ve antropologların doğal ortamda yaşayan topluluklar üzerinde yaptıkları araştırmalar, inanç sistemlerinin (dinlerin) bundan 40-50 bin yıl önce ortaya çıktığını ortaya koymaktadır.
DİN DEĞİŞTİRME EVRELERİ
Farklılaşma: kişi yetiştiği toplumdan uzaklaşmaya ve eski arkadaşları ile iletişim kurmamaya başlar. Soğuma: kişinin eski sosyal hayatındaki heyecan ve duyguları donuklaşır. Yeni dininin mensuplarım ile iletişimi artar. Yabancılaşma: birey yaşadığı çevre ve topluma tamamen yabancılaşmıştır.
İslam dini, yaklaşık 610 yılında Mekke'de ortaya çıktı.
DİN). Vahiy geleneğine göre İslâm hem ilk hem de son dindir.
İlk İslam Devleti, Muhammed tarafından Medine Sözleşmesi ile MS 622'de Medine'de kurulan siyasi oluşumdu. Müslüman ümmetinin siyasi birliğini temsil ediyordu.
Cumayı cumartesiye bağlayan gecedir . bir günün gündüzü sonra gecesi gelir . sonra gelen gecedir. Kadr Suresi 5.
Gün sözlükte, “Dünyâ'nın kendi yörüngesi etrâfında bir defa dönmesinden ibâret 24 saatlik zaman parçası” demektir.
Hicrî takvim, Hz. Ömer'in halifeliği zamanında Hicretten 17 sene sonra, Miladi 639'da, toplanan bir meclis tarafından Hz. Ali'nin önerisiyle, Hicretin gerçekleştiği yıl 1 kabul edilerek oluşturulmuştur. Bundan önce yıllar rakamla değil o yıl gerçekleşen önemli olayların isimleriyle anılmakta idi.
Allah yoksullara yardım etmeyi, ihsan eylemeyi, sadaka vermeyi emreder.
Prof. Akyüz, ayetlerde Allah'ın direkt olarak Hz. Muhammed'e “yap” ya da “yapma” şeklinde seslendiği toplam 114 emir ve yasak tespit etti. Akyüz, bu 114 emirin erdemli insanı ortaya çıkaran kodlar olduğunu söyledi.
İşte, şeriat insan iradesinin Allah'ın razı olduğu sahalarda dolaşmasını emreden ve O'nun razı olmadığı sahalardan kaçınmasını ikaz eden bir emir ve yasaklar zinciri. Kul bu İlâhî ipe sımsıkı sarılmakla emrolunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri