Din, nadiren de olsa ilmet, genellikle doğaüstü, transandantal ve cansal unsurlarla ilişkilendirilmiş, çeşitli ayinler ve uygulamaları içeren, ahlak, dünya görüşleri, kutsal metinler ve yerler, kehanetler, etik kuruluşlarından oluşan bir sosyo-kültürel sistemdir.
Din; adâlet, iyilik, fedakârlık, doğruluk, fazilet gibi duyguların hayat menbaı, insan vicdanındaki inanma ihtiyacının tam karşılığıdır. İnsanlar, dinleri peygamberlerden öğrenmişlerdir. Peygamberler, vahiy yoluyla Allah'dan aldıkları dinî hükümleri, aldıkları şekliyle insanlara bildirmişlerdir.
İnsanların, Allah'a, Allah'ın uyarıcı ve müjdeleyici olarak yeryüzüne peygamberler gönderdiğine ve ölümden sonra sonsuz yaşama iman ettikleri inanç sistemine din adı verilir.
Din ne demektir? Din; arapça bir kelime olup "dal, ye, nûn" harflerinden meydana gelmiştir. İnsanların yaratıcılarına olan imanlarını, ona yapacakları ibadetlerin bütününü ve bu imana göre davranışlarının nasıl olması gerektiğini düzenleyen inanış yoludur. İnsan Allah'ın varlığını kâinata dikkatle baktığında görebilir.
Deutsche Institute fürNormunge.V. (DIN), Alman Standartlar Enstitüsü, 1917 yılında kurulmuştur. DIN'in amacı bir bütün olarak ekonomi ve toplum yararı için standartlar oluşturmaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Örnek olarak İslam'da namaz kılmak, oruç tutmak, güzel ahlak sahibi olmak, saygılı davranmak kavram olarak nitelenirler. Dinin diğer kavramları arasında, kişi için yasaklanan ve öğütlenen durumları göstermek olarak tabir edilir. Allah, yaratıcı, Tanrı, peygamberler dinlerin diğer kavramları arasında yer alırlar.
Sosyal bilimlerdeki din tanımları dinin aslî unsurlarından ve işlevlerinden hareketle yapılmaya çalışılmıştır. Aslî tariflerde din, sahip olduğu kutsal, müteâl/aşkın, ilahî ve insanüstü gibi anlam ve öze/içeriğe bağlı olarak, işlevsel tanımlarda ise birey ve toplum hayatında icra ettiği faaliyete göre tanımlanır.
Din, nadiren de olsa ilmet, genellikle doğaüstü, transandantal ve cansal unsurlarla ilişkilendirilmiş, çeşitli ayinler ve uygulamaları içeren, ahlak, dünya görüşleri, kutsal metinler ve yerler, kehanetler, etik kuruluşlarından oluşan bir sosyo-kültürel sistemdir.
Din, genellikle doğaüstü, kutsal ve ahlaki öğeler taşıyan, çeşitli ayin, uygulama, değer ve kurumlara sahip inançlar ve ibâdetler bütünü.
Öte yandan Kur'ân-ı Kerîm'de din kelimesi hem ulûhiyyeti hem de ubudiyyeti ifade etmektedir. Buna göre din, hâlik ve mâbud olan Allah'a nisbetle “hâkim olma, itaat altına alma, hesaba çekme, ceza-mükâfat verme”; mahlûk ve âbid olan kula nisbetle “boyun eğme, aczini anlama, teslim olma, ibadet etme”dir.
DİN NEDİR? Din, Allah Teâlâ'nın, kulları için kendi katından, Cebrâil aleyhisselam aracılığıyla peygamberlerine gönderdiği, onların da insanlara tebliğ ettiği kurallar bütünüdür.
Din, Allah'ın peygamberleri vasıtası ile insanlara bildirdiği inançtır.
Din anlayışı, Allah'ın (c.c.) peygamberler aracılığı ile gönderdiği öğütlerin insanlar tarafından algılanma biçimidir. İnsanların düşünme ve anlama yetenekleri birbirinden farklı olduğu için din anlayışları da farklı olur.
Din, insanlara Allah a karşı olan sorumluluklarını anlatan ve insanları doğru ve güzel şeylere doğru yönelten peygamberler aracılığıyla gönderişmiş kurallar bütünüdür. Allah ın öğütleri dinler aracılığıyla insanlara ulaştırılmış olur.
Din insanın İlah, diğer insan ve varlıklarla münasebetlerini düzenleyen ve hayatına yön veren, onlarla ilgili davranışlarına esas olacak kurallar bütününe verilen addır. İnsanla beraber var olan, tarihin bütün devirlerinde ve bütün topluluklarında karşılaşılan din olgusu, çeşitli şekillerde kendini göstermektedir.
Kur'an'a göre din, insanın zihinsel işlevlerini / inanç ve düşüncelerini, tutumlarını, davranışlarını / ibadetlerini ve sosyal yapılarını / cemaatler v.b. organizasyonlarını belirleyen bir sistem- dir.
Dinin amacı; insanları iyiye, güzele, hayra sevk ederek onları hem dünyada, hem de ahrette mutlu kılmaktır. Din, kişileri başka insanlara karşı kin ve nefrete, intikama ve kan dökmeye sevk etmez. Hak din, sevgi, saygı ve nezaketi telkin eder.
Dinler genel olarak üçe ayrılır. Hak (gerçek) dinler, Muharref (bozulmuş dinler) ve Batıl dinler. 1) Hak (Gerçek) dinler: Bunlar, Allah Teâlâ tarafından peygamberleri vasıtasıyla insanlara bildirilmiş olan dinlerdir. Bunlara “ilâhî din”, “hak din” veya “semâvî din” adı verilir.
Din hizmeti, dinî konularda halkın bilgilendirilme işini yerine getirmedir. Bu ihtiyaçlara göre yapılır. Yerine göre ibadetlerden herhangi birinin yapılışını gösterme, yerine göre ise de bir davranışın anlatılarak öğretilmesi gibi. Bu görevi yerine getiren yetişmiş kişilere imam ve hatip denilir.
Din kavramı, üstün ve yüce bir gücün yanı sıra vahiy/ilham, peygamber/kurucu, kutsal metin, ibadet/ritüel formları ve cemaat unsurlarını içermektedir. Esasen bütün dinlerin bu unsurların hepsini içerdiği söylenemez. Tanrı tasavvuru bulunmayan ya da peygamber veya kurucusu olmayan dinler de mevcuttur.
Dini kuralların benimse- nip yaşanmasına dindarlık, dini değerleri hayatına tatbik eden kişi ve toplumlara, dindar kişi ve toplum adı verilir. Ahlak ise bireyin, Yüce Yaratıcı'ya, kendisine, diğer insan ve varlıklara karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi demektir.
Eş değer bir kelime "te'vil"dir (yorum). Kur'an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye müfessir denir. Al-i İmran suresi 7. ayette yer aldığı üzere Kur'an hem anlamı açık (anlaşılır, muhkem), hem de yoruma açık (müteşabih) ayetleri bünyesinde barındırır.
İslam Bilginlerine Göre Tanımı
Seyyid Şerif Cürcânî (ölümü: H.816/M.1413) dini şöyle tanımlar: “Din, akıl sahiplerini peygamberin bildirdiği şeyleri kabule çağıran ilahî bir kanundur.”
Açıklama: Din, Allah tarafından konulmuş bir kanundur. İnsanlara, yaratılış gayesini ve varoluş hikmetini bildirir. Yüce Rablerine karşı ne şekilde ibâdette bulunacaklarını öğretir.
İslamiyet dininde din kaynağı olarak Kuran-ı Kerim', Hazreti Peygamberin hadisleri ve sünnetleri dinin kaynağı olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri