Tarlatan, gelinlik ve bazı abiye elbiselere kabarıklık vermesi ve yürürken ayağa dolanmaması amacıyla kullanılır. Genellikle; balenle yapılan ve gelinliğin altına giyilen kabarık bir iç etek olarak bilinir.
Gelinliğe çok daha farklı bir hava katmak ve gelinlerin çok daha rahat hareket etmesini sağlamak amacıyla da kullanılmaktadır. Tarlatan, kumaş, saten, tül ya da pamuklu kumaşlardan yapılan, gelinliğin kabarık durması amacıyla eteğin altına yerleştirilen bir ek giysidir.
Genel olarak üst kısmı korseli ve alt kısmı prenses etek şeklinde gelen gelinlik modellerinde yalnızca sütyen ve külot tercih edebilirsiniz. Gelinliğinizin sırt kısmı açık ise sırt bağları olmayan bir sütyen ya da arkası şeffaf sütyenler kullanmalısınız.
A Kesim Gelinlik Nedir? A Kesim, vücudun en üst bedenini sararak, göğüsleri topladıktan sonra belden aşağıya doğru A harfi şeklinde inen gelinlik kesimi olmuştur. Yani bel bölgesinden yere gelen Prenses modeller kadar kabarık olmayan etek modeline A Kesim denir.
Hayalinizi süsleyen ve büyük bir heyecanla aldığınız gelinliğinizi evinize ister düğünden 1 ay önce getirin isterseniz de düğüne 1 gün kala hiç farketmez, her şekilde gelinliğinizi yukarıda, etekleri yere değmeyecek bir şekilde asmanız gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu durum yine geleneklere ve adetlere göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak gelinliği damat çıkarır sözü herhalde gelinliğin zor çıkarılan bir kıyafet olacağından ve damadın yardım etmesi gerektiğinden ötürü olabilir.
Diğer akrabaların gelinlik seçimine katılması gerekmez. Ayrıca kalabalık bir şekilde gelinlik denemeye gitmek kafa karışıklıklarına neden olacaktır. Bunların yanı sıra gelinliği erkek tarafı alıyorsa kayınvalidenin de gelinlik seçimine katılması doğru olacaktır.
Bir diğer geleneğe göre duvak, gelinin baba evinden ayrıldığı için yaşadığı duygusallığı gizleme amaçlı kullanıyor. Bu amaç için çoğunlukla kırmızı ya da yeşil duvaklar tercih ediliyor. Kırmızı duvak “sevinç”, yeşil duvak ise “muradına erme” anlamına geliyor.
A Kesim, vücudun en üst bedenini sararak, göğüsleri topladıktan sonra belden aşağıya doğru A harfi şeklinde inen gelinlik kesimi olmuştur. Yani bel bölgesinden yere gelen etek modeline A Kesim denir.
Kabarık gelinlik ve balo tipi gelinlik olarak da bilinen prenses gelinlik, belden itibaren hacim ve hareket kazanan, kabaran hatta kimi örneklerinde taşan gelinlik modellerine denir. Bu kesim, belden kabararak basenleri ve kalçayı en iyi şekilde gizler, beli ön plana çıkararak zarifçe vurgular.
Gerdek gecesi gelinliğin altına ne giyilir diyen ve sadelikten yana olan gelin adaylarına, külot ve sütyen takımları, tül ve dantelin bir arada kullanıldığı beyaz renkteki iç çamaşırları tavsiye edilebilir. Mayo tipi tek parça iç çamaşırlar ve jartiyerler giyilebilir.
Kabarık ve kalın askılı ya da kısa kollu gelinlik modellerinin içinde, dantelli ve fırfırlı jartiyer modellerini tercih edebilirsiniz. Jartiyer, gelinlik altı için en çok tercih edilen iç çamaşırı modellerinden biridir. Jartiyer seçimi yaparken gelinliğinizin renk tonuyla birebir uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.
Eğer gelinliğin altına giydiğin iç çamaşırlarıyla geceye devam edeceksen, işlemeli, dantelli, fantezi straplez sütyen, büstiyer ve gelin iç çamaşırı seti modellerini tercih edebilirsin. Eğer gelinliğinden belli olmayacaksa dantelli, güpürlü iç çamaşırları takımlarından giyebilirsin.
Tarlatan, gelinlik ve bazı abiye elbiselere kabarıklık vermesi ve yürürken ayağa dolanmaması amacıyla kullanılır. Genelde; balenle yapılan, gelinliğin altına giyilen iç etek olarak da tanımlanır.
Tarlatan, gelinliklerin, hatta bazen abiye elbiselerin altına giyilen bir iç etektir. Gelinliğe istenilen kabarıklığı verir ve gelinlerin daha rahat yürümelerine yardımcı olur. Gelinlikteki görselliği artıran, eteğin daha düzgün durmasını sağlayan tarlatanın birçok çeşidi bulunmaktadır.
Tarlatan kelimesi Fransızca kökenli bir sözcük olarak Türkçede yerleşik şekilde kullanılır.
Rüyada mavi gelinlik giymek; gelecekte zengin ve iyi biriyle evlenmek anlamına gelir.
Örneğin kırmızı gelinlik gören kişi aşık olur, karşısına seveceği biri çıkar. Sarı gelinlik ufak zamanlı bir hastalıktır. Beyaz bir gelinlik, bekarlar adına evliliğe, nikaha ayrıca çok mutlu olmaya, sorunlardan kurtulmaya, feraha ermeye işaret eder.
Tarihte ilk beyaz gelinliği 16. yüzyılda İngiltere Kraliçesi Victoria giydi. 1854'te Prens Albert'la evlenen Kraliçe Victoria, beyaz saten bir gelinlik tercih etmiştir.
Pembe gelin kuşağı, romantizmi; mor gelin kuşağı, asaleti; gri gelin kuşağı, asaleti; mavi gelin kuşağı, kadının sevdiği aynı adamla ikinci kez evlenmesini temsil etmektedir. Ayrıca moda olmasının yanı sıra siyah gelin kuşağı, eski zamanlarda gelinin ikinci evliliği olduğunu da temsil edermiş.
Türk geleneksel adetlerinde geline kırmızı kuşak bağlanır. Kuşağın 3 kez bağlanmasının sebebi ise 3 rakamının dinimizde ifade ettiği kutsal anlam ve gelinin ailesine bağlı olmasıdır. Halk arasında eskiden beri var olan bir gelene olan geline kırmızı kuşak bağlama adeti gelinin kız olduğunu anlatan bir adettir.
Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç'ta "gelin yüzü", Yenişarbademli'de "bürümcek günü", Keçiborlu'da “gelin yanı”, Gelendost'ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Bridal Buddy gelinliğin altına giyiliyor. Üstelik kullanımı da çok kolay. İnce bir lastik iple gelinliği bir torbaya toplar gibi toplama imkanı sağlıyor. Böylece gelin kimseye ihtiyaç duymadan yalnız başına tuvalete gidebiliyor.
Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri