Din, kaynağı vahye dayanan ve insanın mutluluğunu amaçlayan bir kurallar sistemidir. İnsanın varoluşuyla birlikte gelen inanma ihtiyacına cevap verir ve inançlıların yaşamına anlam katar.
Din; adâlet, iyilik, fedakârlık, doğruluk, fazilet gibi duyguların hayat menbaı, insan vicdanındaki inanma ihtiyacının tam karşılığıdır. İnsanlar, dinleri peygamberlerden öğrenmişlerdir. Peygamberler, vahiy yoluyla Allah'dan aldıkları dinî hükümleri, aldıkları şekliyle insanlara bildirmişlerdir.
Bu kelimeler arasında mükafat, hesap, teslimiyet, itaat, hüküm, kanun, yol, ilahi yasa, şeriat, mezhep, millet ve üstün gelme gibi birçok değişik ifade öne çıkıyor. Bu doğrultuda İslami açıdan ele alındığında din şüphesiz, Allah'ın katında İslam olarak öne çıkmaktadır.
İnsanların, Allah'a, Allah'ın uyarıcı ve müjdeleyici olarak yeryüzüne peygamberler gönderdiğine ve ölümden sonra sonsuz yaşama iman ettikleri inanç sistemine din adı verilir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan din kelimesinin sözlük anlamı inançtır. Bu sözcüğün çoğul hali ''edyan'' şeklinde yazılır.
İslam Âlimlerinin Din Tanımları
Buna göre din,ilahî kaynaklı, aklı ve özgür iradeyi esas alan ve insanları hayır olana yönelten bir ilahî sistem olarak tanımlanmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Kelime anlamı “karşılık vermek, itaat etmek, âdet, hayat tarzı ve yol”dur. Terim olarak, tanrı veya tabiatüstü güç ve değerlere inanma ve bağlanma esasına ve kutsal düşüncesine dayalı kurum, kurallar, uygulamalar ve semboller düzeni ve bağlılarına bir hayat tarzı öngören sistem demektir.
DİN NEDİR? Din, Allah Teâlâ'nın, kulları için kendi katından, Cebrâil aleyhisselam aracılığıyla peygamberlerine gönderdiği, onların da insanlara tebliğ ettiği kurallar bütünüdür.
İnsanların ilk yaratılışından bu yana dünyada olduğuna inanılan, insanın yaratıcıyla ve çevreyle ilişkisini düzenleyen yapıya verilen isim dindir. Çeşitli şekillerde tüm toplumlarda varlığını sürdüren din, her çağda olacağı tahmin edilen inanç kaynağıdır.
Açıklama: Din, Allah tarafından konulmuş bir kanundur. İnsanlara, yaratılış gayesini ve varoluş hikmetini bildirir. Yüce Rablerine karşı ne şekilde ibâdette bulunacaklarını öğretir.
Din anlayışı, Allah'ın (c.c.) peygamberler aracılığı ile gönderdiği öğütlerin insanlar tarafından algılanma biçimidir. İnsanların düşünme ve anlama yetenekleri birbirinden farklı olduğu için din anlayışları da farklı olur.
Din kavramı, üstün ve yüce bir gücün yanı sıra vahiy/ilham, peygamber/kurucu, kutsal metin, ibadet/ritüel formları ve cemaat unsurlarını içermektedir. Esasen bütün dinlerin bu unsurların hepsini içerdiği söylenemez. Tanrı tasavvuru bulunmayan ya da peygamber veya kurucusu olmayan dinler de mevcuttur.
Kur'an'a göre din, insanın zihinsel işlevlerini / inanç ve düşüncelerini, tutumlarını, davranışlarını / ibadetlerini ve sosyal yapılarını / cemaatler v.b. organizasyonlarını belirleyen bir sistem- dir.
ur'ân-ı Kerîm'de din kelimesi doksan iki yerde geçmekte, ayrıca üç âyette de değişik türevleri yer almaktadır. Kur'an'da bu kelimenin başlıca şu anlamlarda kullanıldığı görülür: "Yönetme, yönetilme, itaat, hüküm, tapınma, tevhid, İslâm, şeriat, hudud, âdet, ceza, hesap, millet".
Din ne demektir? Din; arapça bir kelime olup "dal, ye, nûn" harflerinden meydana gelmiştir. İnsanların yaratıcılarına olan imanlarını, ona yapacakları ibadetlerin bütününü ve bu imana göre davranışlarının nasıl olması gerektiğini düzenleyen inanış yoludur. İnsan Allah'ın varlığını kâinata dikkatle baktığında görebilir.
Dinler genel olarak üçe ayrılır. Hak (gerçek) dinler, Muharref (bozulmuş dinler) ve Batıl dinler. 1) Hak (Gerçek) dinler: Bunlar, Allah Teâlâ tarafından peygamberleri vasıtasıyla insanlara bildirilmiş olan dinlerdir. Bunlara “ilâhî din”, “hak din” veya “semâvî din” adı verilir.
Dinin amacı; insanları iyiye, güzele, hayra sevk ederek onları hem dünyada, hem de ahrette mutlu kılmaktır. Din, kişileri başka insanlara karşı kin ve nefrete, intikama ve kan dökmeye sevk etmez. Hak din, sevgi, saygı ve nezaketi telkin eder.
Din, insanlara Allah a karşı olan sorumluluklarını anlatan ve insanları doğru ve güzel şeylere doğru yönelten peygamberler aracılığıyla gönderişmiş kurallar bütünüdür. Allah ın öğütleri dinler aracılığıyla insanlara ulaştırılmış olur.
Din insan hayatındaki en önemli olgulardan biridir. İnsana niçin yaratıldığını, bu dünyada neleri yapması ve nelerden uzak durması gerektiğini bildirir. Dinin etkisini kaybettiği toplumlarda ise önce ahiret inancı ortadan kalkar. Sonrasında toplum içinde çatışmalar, uyuşmazlıklar baş gösterir.
İslamiyet dininde din kaynağı olarak Kuran-ı Kerim', Hazreti Peygamberin hadisleri ve sünnetleri dinin kaynağı olarak kabul edilmektedir.
İnsanın doğuştan sahip olduğu bütün özelliklerini ifade eden bir terim. Yaratılış, seciye, bir varlığın aslî yapısı, maddî dünya anlamında bir terim.
Dini kuralların benimse- nip yaşanmasına dindarlık, dini değerleri hayatına tatbik eden kişi ve toplumlara, dindar kişi ve toplum adı verilir. Ahlak ise bireyin, Yüce Yaratıcı'ya, kendisine, diğer insan ve varlıklara karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi demektir.
Bazı dinler semavi, yani kutsal, tek tanrılı ve bi kutsal kitaba sahip olan dinlerdir. Bildiğimiz gibi bu şekilde üç din vardır. Ama farklı inanışlar ve diğer mezheplerle birlikte dünyada tam olarak 4.3000 adet din olduğu kabul ediliyor.
Din, genellikle, kutsal ve ahlaki öğeler taşıyan, çeşitli ayin, uygulama, değer ve kurumlara sahip inançlar ve ibâdetler bütünü olarak tanımlanır. Zaman zaman inanç sözcüğünün yerine kullanıldığı gibi, bazen de inanç sözcüğü din sözcüğünün yerinde kullanılır.
Din, Allah tarafından konulmuş bir kanundur. İnsanlara, yaratılış gayesini ve varoluş hikmetini bildirir. Yüce Rablerine karşı ne şekilde ibâdette bulunacaklarını öğretir. İyi ve faydalı şeyler yapmaya sevkeder, zararlı işlerden de alıkoyar.
Hinduizm'in dünyanın en eski dini olduğu düşünülüyor. En az 5000 yıllık bir tarihi bulunduğu biliniyor. Daha da eski bile olabileceği düşünülüyor ama kesin kanıtı yok. Bu yazımızda çok detaya boğmadan, özet bir şekilde Hinduizm'e dair temel bilgileri anlatacağız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri