Sağlık ocağı, sosyal devlet olmanın getirdiği ve gerekliliğini doğurduğu bir hizmettir. Gelişmemiş, gelişmekte, kalkınmakta olan bölgelerde veya nüfus bakımından çok fazla kalabalık olmayan bölgelerde kurulan ve birinci basamak sağlık hizmetleri veren kuruluşlardır.
Aile hekimi, kişilerin sağlık durumlarını inceleyen, tedavi eden ve hastalıkların gelişmesini önlemek için düzenli sağlık taramaları yapan doktor grubuna verilen isimdir. Aile hekimi, başka bir uzmanlık dalını gerektiren ciddi rahatsızlıkları, konunun uzmanına veya uygun bir kliniğe yönlendirir.
Aile hekimi evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı kişilere koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini verir.
Aile Hekimleri aile sağlığı merkezinin boya, tamirat, bakım ve yenileme işlerini yapmakla yükümlüdür. Kendi adlarına kira sözleşmeleri yapmakta, kirayı, tıbbı atık ücretini, tabela ve çevre temizlik vergisini ödemektedir.
Aile hekimleri veya aile sağlığı çalışanları, 65 yaşını aşmış her bireyi yılda en az bir genel durum değerlendirmesi yapmak için telefon veya SMS'le aile sağlığı merkezlerine davet edecek. Kişilerin hastalık öyküleri alınacak, fiziksel muayene ve laboratuvar incelemeleri gerçekleştirilecek.
İlgili 23 soru bulundu
Aile Hekimliği, çocuk, genç, yaslı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan, tıpta uzmanlık dalıdır. Aile Hekimleri dahili, jinekolojik, çocuk sağlığı, ruhsal sorunlarla ilgili temel hastalıkları tedavi edici ve koruyucu sağlık bilgilerine sahip uzman doktorlardır.
Aile hekimliği, bir tıp disiplinidir. Diğer tıp branşları gibi kendine özgü bir eğitimi, uygulaması ve araştırma konuları bulunan, dahili tıp bilimleri içinde değerlendirilebilinen klinik bir branştır. Çocuk, genç ve yaşlı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan bir tıp uzmanlık dalıdır.
Sağlık merkezleri başhekimi kendisine bağlı sağlık ocaklarında çalışan personelin faaliyetlerini de denetler.
Aile Sağlığı Merkezleri, kamu kuruluşu değildir.
Aile Sağlığı Merkezleri, idare teşkilatı içerisinde yer alan, idare tarafından kurulmuş resmi kuruluşlar değillerdir. Çünkü, Aile Sağlığı Merkezleri (ASM), Sağlık Bakanlığı tarafından değil, Aile Hekimleri tarafından kurulmaktadırlar.
1952 yılından itibaren sigortalı işçiler için sağlık kuruluşları ve hastaneler açılmaya başlanmıştır. 1961 yılında 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkındaki Kanun çıkarılmıştır. Sağlıkta sosyalizasyon fiilen 1963 yılında başlamış, 1983'te ülkenin tümüne yayılmıştır.
Aile Hekimliği Uygulamasının Amacı
Bireylerin yaşam kalitelerini ve sağlık düzeylerini geliştirmeye çalışarak toplumun gelişmesine katkı sağlamak.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 13 yıl önce sağlık ocakları yerine aile hekimliği sistemine geçildi, birinci basamak sağlık hizmetinin neredeyse tamamı aile hekimliğine aktarıldı. Bakanlık verilerine göre 2022 yıl sonu itibariyle Türkiye genelinde 8 bin 172 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) bulunuyor.
Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM); sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla kurulan çok amaçlı yapılardır.
SAĞLIK OCAKLARININ SUNDUĞU HİZMETLER NELERDİR? Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen (rutin olmayan) sağlık tarama ve aşılama hizmetlerini, Bakanlıkla iş birliği yaparak halka ulaştırır. Aşı, bebek, çocuk, gebe, lohusa, okul izlemleri, kanser-obezite-kronik hastalık izlemleri ve taramaları yapılır.
Aile hekimi, kişilerin ve aile bireylerinin ikamet yerlerine bağlı olarak, kolayca ulaşabileceği bir konumda bulunan ve ihtiyacı olan sağlık hizmetlerini aldıkları Bakanlığın atadığı doktorlar ya da uzman doktorlardır. Bu tanım aile hekimi nedir sorusunun cevabıdır.
Aile Hekimliği Uzmanı yas, cinsiyet ve hastalık ayırımı yapmaksızın herkesi kabul eder; bireylere ve ailelere sağlık hizmeti sunar, hastaların sorunlarını anlamaya çalışır; tanı koyar ve tedavisini üstlenirler. Gerektiğinde diğer uzmanlık dalları ile görüşür, hastayı birlikte değerlendirir (koordinasyon ilkesi).
Sağlık Bakanlığının, Aile Hekimliği Hizmetlerini İdari Hizmet Sözleşmesi ile alabilmesi amacıyla Yasa Koyucu tarafından 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ile Bakanlık yetkilendirilmiştir.
Herkes aile hekimliği hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir. Aile Hekimlerine kaydolmak ve sağlık hizmeti almak için sağlık sigortası gerekmemektedir.
Aile hekimlerinin maaşına yansıtılan masraf parasından kira ve faturaların ödeneceği bildirildi. Bursa Aile Hekimleri Derneği'nden alınan bilgilere göre, henüz şehirde görev yapan aile hekimlerinden kira kesintisi yapılmadığı, yapılacak hesaplamalar sonrası kira ve fatura ödeme döneminin başlayacağı kaydedildi.
Yine 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 2.maddesinde şu hükme yer verilmektedir: “Aile hekimi; kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belli bir mekânda ...
Aile hekimi, yakınma, belirti ve hastalıkların erken dönemi ile karşılaşır; bu nedenle aile hekimliğinde belirtileri temel alan, özgül olmayan ve çok sayıda tanı konulabilir.
Hastalar ilk üç ay için Sağlık Müdürlüğü tarafından kendileri için belirlenen Aile Hekimine gitmek zorundadırlar. Eğer hasta başka Aile Hekimine muayene için giderse o hekim, kendi bakmakla yükümlü olduğu nüfus içinde olmayan, bu hastaya istemezse bakmayabilir veya isterse misafir hasta olarak bakabilir.
Dünya'da Aile Hekimliği. Aile hekimine olan gereksinim ilk kez 1923 yılında Francis Peabody tarafından gündeme getirilmiş ve Francis Peabody, tıp bilimlerinde oluşan aşırı uzmanlaşma sonucu hastaların ortada kaldığını ve kapsamlı ve kişisel sağlık hizmeti veren bir uzmanlık dalının gerekliliğini vurgulamıştır.
Aile hekimleri genellikle hastalıklara tanı koymak, aşı yapmak, ilaç yazmak gibi daha basit sağlık sorunları ile ilgilenmektedir. Hastanelerde ise daha zor vakalar tedavi edilir ve ameliyatlar yapılır. Hastanelerin ambulansı vardır, aile hekimlerinin ambulans servisi yoktur.
Aytek AHBS(Aile Hekimiliği Bilgi Sistemi)' e Teknoloji Altyapısı: Aytek AHBS Yazılımı, bütün Microsoft® Windows™ işletim sistemi üzerinde sorunsuz çalıştırılabilmek üzere modüler mimari esas alınarak geliştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri