Köksap veya rizom, genellikle toprak altında bulunan ve yukarı doğru filizler, aşağıya doğru kökler veren kalın, yatay gövde.
Rizom: Toprak altında büyüyen, silindirik, yatay bir gövdedir. Daima farklı aralıklarda boğum ve boğum aralarına sahiptirler. Rizom tipik olarak bitkinin ana ekseni olup, alt yüzünden kök, toprağın üst kısmına doğru ise sürgünleri meydana getirmektedir. Yeni bitki, ana bitkiden ayrılarak kullanılır.
Rizom, tekilliklerin yeni bağlantılar kurmak yoluyla çoğullaştığı, çokluğun temsil ve özdeşlik yoluyla belirli bir birliğe dönüşmediği, hareketli bir zemindeki yatay ve çoğul bağlantıların ifadesi olan bir siyaset modeline işaret eder.
Rizom, boğumlardan kökler ve sürgünler gönderen yatay bir yeraltı bitki gövdesidir. Bazı bitkilerde tek gövde rizomdur. Diğerlerinde ana gövde budur. Bitkiler, besin maddelerini depolamak ve vejetatif çoğaltma için rizomları kullanır.
4.Rizom (Toprak Altı Gövdesi)
Fazla miktarda yedek besin maddesi depo eden, toprak altında yatay olarak uzanan, çok sayıda ek kök taşıyan, silindir biçimindeki çok yılık gövdelere “rizom” denir.
İlgili 16 soru bulundu
✔ Rizom ile üreme: Zencefil, bambu gibi bitkilerin toprak altında ilerleyen yassılaşmış gövdeleri vardır. Bu gövdelere rizom denir. Rizomun toprağa dikilmesi ile yeni bitki üretilebilir.
3) Rizomla Üreme: Toprak altı gövde çeşitlerinde birisi de rizomdur. Rizom ile bitkilerden bazıları eşeysiz ürerler. Bu bitkiler toprak altlarında rizomlar üretir ve yeni bitkiler oluşturur. Rizomlarda göz adı verilen bölümde yeni bitkiler oluşur.
Yeraltında görünmeyen bağlantılar üzerinden yatay olarak ilerleyen ve üretkenliğe açılan noktalarda yeryüzüne çıkan kök yapısına ait biyolojik bir kavram olan rizom (köksap), edebi metin incelemelerinde çok farklı paydaşın birbirine bağlantılandığı düzenlemelerin somut bir modeli olarak kullanılır.
Ancak bazı bitkilerde özelleşmiş toprak altı gövdeler de bulunabilir. Stolon (sürünücü gövde):Toprak üstü yatay ince gövdedir. Rizom: Toprak altı yatay gövdelerdir. Stolona göre daha kalındır.
Rizomatik düşünce ve eleştirinin temel düsturunu belirleyen şeyin bir metne girmek için bir ana neden, bir başlangıç ya da kök aramak gerekmediği denilen nokta tam da bu göçebe bilinçle hareket etme durumudur.
Vejetatif üreme kendi içerisinde birçok kısma ayrılır. Bunlar; Yumru ile üreme, rizom ile üreme, sürünücü gövde, soğanla bitki üretimi, çelikle üreme, daldırma yöntemi ile üreme, doku kültürü ile üreme, aşılama ile üremedir.
Yusuf Gerçeker '' Helal konseptte hizmet veren Rizom Tatil Köyü olarak siz ve aileniz için gerekli tüm ihtiyaçları önceden düşünüp, gerçekleştirdik.'' diye belirtiyor. Tesisin Kadın ve Erkeklere özel ayrı yüzme havuzlarıyla mahremiyete verdikleri önem gözler önüne seriliyor.
Köksap (rhizome) terimi, botanik biliminin bir kavramı olan köksapın çağrıştıdığı fikirler üzerine temellenen bir metafor olarak kullanıldı. Carl Jung "köksap" terimini, kimi zaman "miselyum" olarak da adlandırarak, hayatın görünmeyen yeraltındaki doğasını vurgulamak için kullandı.
Kollardan fide elde edilmesi, bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan kollardan (stolon) elde edilir. Bu kollar toprak yüzüne yatık olarak büyüyen ve boğumlarının her birinde yeni bir bitki meydana getiren özelleşmiş bir gövdedir.
Yumrular, bazı bitki türlerinde besinler için depolama organı olarak kullanılan genişlemiş yapılardır. Bitkinin kalıcılığı için (kışın veya kurak aylarda hayatta kalması), bir sonraki büyüme mevsiminde yeniden büyümeye yönelik enerji ve besin sağlamak ve eşeysiz üreme aracı olarak kullanılırlar.
Doku kültürü, dokuların ve hücrelerin canlının dışında (ex vivo) sıvı, yarı-katı veya katı besiyeri kullanılarak yetiştirilmesidir. Doku kültürü hücre kültürüyle aynı anlama gelecek şekilde kullanılabildiği gibi, canlıdan alınan doku parçasının in vitro olarak yetiştirilmesi anlamına da gelmektedir.
Kutikula tabakası epidermisin farklılaşması sonucu oluşmamıştır. ✔ Klorofil içeren iki bekçi (stoma = kilit) hücrelerinden oluşmuş yapıdır. ✔ Stoma hücreleri arasında boşluk vardır. Bu boşluğa stoma açıklığı denir.
Periskl merkezi silindirin vasküler olmayan dokusudur. Periskl tabakası merkezi silindirin en dış tabakasıdır. Meristematik yeteneğini devam ettirir ve yan kökleri oluştururlar. Genç köklerde çoğunlukla parankimatik özellik gösteren periskl tabakası bazen sklerenkimatik özellik de gösterebilir.
Su ve besin iletimini sağlar. Kökte endodermisin altındaki tabakaya PERİSiKIL denir. Yan kökler bu tabakadan çıkar. Bir diğer görevi Perisikıl kökte farklılaşarak mantar kambiyumu meydana getirir.
Köksap kavramı botanik biliminden gelmektedir ve yer altında yatay biçimde dallanıp budaklanan patates, zencefil, kuşkonmaz gibi bitkilerin ortak özelliklerini ifade eder. Köksapsal oluşumlar, herhangi bir başlangıç noktası ve sonu olmayan ağımsı bir modele benzer.
Toprak ve yaprak analizlerinin amacı; topraklarda ve bitkilerde bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit etmek suretiyle o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübrelerin cinsini ve miktarını ortaya koymaktır.
Generatif (Eşeyli) üretim, cinsel yönden farklı iki ayrı hücrenin kaynaşması sonucu döllenmiş tohumdan yeni bir bireyin oluşması ve gelişmesidir.
Süngerlerde üreme hem eşeysiz hem eşeyli tiptedir. Eşeysiz üreme ile koloniler oluşur. Tatlı su süngerlerin de iç tomurcuklanma adı verilen eşeysiz üreme vardır. Süngerlerde eşeyli çoğalma yumurta ve spermler ile olur.
Sağlıklı, güçlü ve derin kökleri sayesinde en kurak yazlarda bile taze yeşil bir görüntü sağladığından, bütün bir yıl boyunca yeşil kalır. > Kuvvetli rizom ve stolon oluşturur, >Kurağa, soğuğa, sıcağa ve tuzluluğa dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri