Sufi bilen, gören, idrak eden anlamına gelirken sofu, dinin gerekliliklerini yerine getiren demektir. Sofu olan kişiler dinin sadece ibadet yönüyle ilgilenirler. Tasavvufun temel konuları arasında yer alan fenafillah, vahdet-i vücud gibi kavramlar bu kişiler için önemli değildir.
Tasavvufî hayat tarzını benimseyerek Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kimse.
1. Sofu olma durumu, zâhitlik: Sabahleyin paşaya hoş görünmek için sofuluk tavrı takınır (Ahmed Midhat Efendi). Oldum olası içkiye karşı bir mukāvemetim vardır. Sofuluğumdan, dîni bütünlüğümden değil (Burhan Felek).
Mutekit, mütedeyyin ve mümin kelimeleri dindar ile eş anlamlıdır. Halk arasında dindar kelimesinin yerine "dini bütün" ifadesi de sık sık kullanılır.
Dindar ise, bağlı bulunduğu dinin emir ve yasaklarına hakkıyla uyan, dinine kuvvetle bağlı olup gereklerini yerine getiren kimse demektir.
İlgili 20 soru bulundu
Yobazlık, bağnazlık ve gericilikle ilgili bazı tanımlar şu şekildedir: “Yobaz; dinde bağnazlığı aşırılığa vardıran, başkalarına baskı yapmaya yönelen kimse ya da bir düşünceye, bir inanca aşırı ölçüde bağlı olan kimse anlamına gelir.” “Bağnaz ise bir düşünceye, bir inanışa aşırı ölçüde bağlanıp ondan başka bir düşünce ...
Dini kuralların benimsenip yaşanmasına dindarlık, dini değerleri hayatına tatbik eden kişi ve toplumlara, dindar kişi ve toplum adı verilir.
Dindar, dinin, yani tanrısal iradenin kendisini kullanmasına izin veren, bunun için de dinin sahibi olan Allah'a teslim olan insandır. Dinci ise dinin kendisini kullanmasına asla izin vermeyen, dini kendi hesapları için kullanmaktan asla vazgeçmeyen insandır.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.
dindar - Nişanyan Sözlük. Farsça dīndār “dine bağlı olan kişi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen dēndār sözcüğünden evrilmiştir.
Nureddin, zamanın saygın bir tarikatı olan Babai tarikatına girip Sufi olunca, isminin kısaltılmışı olan "Nur" ile "Sufi" sıfatı birleştirilip Nur Sufi veya Nur Sofu denmiş. Halk arasında Nur Sofu diye söylenir. Yazışmalarda Nureddin Sofi, Nuri Sofi, Nur Sofi ve Nure Sofi olarak geçer.
Ad. [1] Bir görüşe, bir inanışa körü körüne bağlanan kimse.
Sözlükte “çiçek” anlamına gelen şükûfe kelimesi tezhip sanatında, XVIII. yüzyılın birinci yarısında Avrupa resim sanatı etkisiyle ortaya çıkan çiçek minyatürleri için kullanılır.
FUKAHÂ (ﻓﻘﻬﺎﺀ) i. (Ar. faḳіh'in çoğul şekli fuḳahā') Fıkıh âlimleri, fıkıh ilminde söz sâhibi olan kimseler, fakihler: Aliyyülkārî, Hanefî fukahâsından pek muktedir ve fâzıl bir zattır (Ömer N. Bilmen).
Fenâ, kulun kulluğunu görmekten fâni olmasıdır. Bekâ ise ilâhi tecellileri temâşâ etmekle bâkî olmasıdır. Sûfîler nezdinde “Ben kulumun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum” kudsî hadisinde ifade edilen durum da budur. Zira bu halde olan kimse artık Allah'ta fâni olmuştur.
Keşiş kelimesi Farsça kökenli bir sözcüktür. Türkçe içerisinde de kullanılabilecek sözcüklerden biridir. Anlamı ise 'rahip' olarak bilinir. Daha çok kendini dış dünyayı kapatmış ve ruhani dünya ile bağlantı kuran kişiler olarak da dile getirmek mümkün.
Evet sonsuz bir uyku hali olacağına inanılıyor. Yani bayılınca veya komadayken ne hissediyorsak ölünce de aynısını hissedeceğiz ama sonsuza kadar devam eden şekli ile. Yani hiçbir şey hissetmeyeceğiz. Evet, öldüğümüz zaman her şeyin sonsuza kadar biteceği, ebediyen yok olacağımıza inanılıyor.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
İslâm dinine inanmayan bütün grupları kapsayan “gayri müslim” (gayrü'l-müslim) karşılığında ise Kur'an'da ve hadislerde kâfir (çoğulu kâfirûn, küffâr, kefere) kelimesiyle küfr kökünün çeşitli türevleri kullanılmış, kâfirler içinde de bazı gruplar kendi özel adlarıyla anılmıştır.
hz muhammedin (sav) yaşadiği gibi yaşayan kişiye dindar denir.yaşadiğnin veya yaptiği ibadetler den fazlasini yapan kişiye de aşiri dinci denir.
Dindarlık, bir kişinin günlük hayatında dinin önemini ifade eden, kişinin dine inanma ve bağlanma derecesini gösteren bir kavramdır. Her dinî yaşantı belirli bir kültürel ve sosyoekonomik bir çerçevede yer aldığı için farklılık gösterir.
Yoksunluk teorisi bireysel dindarlığı, bireyin yaşamda karşılaştığı engeller karşısında dinin sağladığı telafide ararken, sosyalleşme teorisi uzun süreli toplumsal eğitimin bireylere dindar olmayı öğrettiğini savunur.
Bazı ayetlerde ihlâs kelimesi sadece Allah'a yönelerek O'na kulluk etmek, O'na güvenmek, O'nun dinini tanıyarak samimi, saf ve temiz bir dindarlığa sahip olmak anlamında kullanılmıştır (A'râf 7/29; Beyyine 98/5). Hadîs-i şeriflerde ise ihlâs, dinî ve ahlâki bir davranış biçimi ve fazilet olarak değerlendirilmektedir.
Kur'an'da ifadesini bulan dindarlığın altı boyutu olduğu anlaşılmaktadır: Bunlar; inanç boyutu, ibadet boyutu, ahlâk boyutu, düşünce boyutu, duygu boyutu ve bilgi boyutudur.
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri