Ġslam Dini, s.5. Bu tarımlardan değerin, insanın eyleminin nedeni ve kimliğinin bir parçası olduğu görülmektedir. Ayrıca değer, insanın hayata verdiği anlamı ifade etmektedir.
Değerler toplumu oluşturan bireylerin yaşamını etkileyen ve onu yönlendiren kıymetlerdir.
Değerler, çok kabaca, önemli olarak kabul ettiğimiz ihtiyaçlarımızdır. Bizi içten içe güdülerler ve onları deneyimliyor olmak bizi tatmin eder. Değerler çoğunlukla tek kelime ile ifade edilebilirler. Örneğin: Güven, özgürlük, adalet, dürüstlük, sadakat, şefkat, saygı…
Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Bu anlamda değer öznel bir görüş açısından değerlendirilir. Dolayısıyla değer kişiden kişiye değişebilmekte, farklı türde değer düzeyleri ortaya konulabilmektedir.
İnsanın eylem ve davranışlarına yön veren değerlerin bir kısmı insanın kendi varlık yapısında bulunur. İnsan onları doğuştan getirir. Bazı değerler ise toplum ve kültür çevresinde bulunan değerlerdir. Bu değerler insanın doğuştan getirdiği değerlerin etkisiyle oluşmuş maddi-manevi kültür kalıplarıdır.
İlgili 45 soru bulundu
En çok kabul edilen sınıflamalardan birini Spranger (ö. 1963) yapmıştır. Spranger yaptığı çalışmalar sonucunda değerleri ait olduğu alanlara göre altı grupta toplamıştır. Bunlar, Estetik, teorik (bilimsel), ekonomik, siyasi, sosyal ve dini değer gruplarıdır.
Kişinin değerleri, kişilerarası ilişkilerde doğrudan doğruya veya dolaylı ortaya çıkan sevgi, dürüst olma, bağlılık, saygı, adil olma. açık düşünebilme, kontroller kurabilme gibi kişisel değerlerdir (Kuçuradi. 1995: 58). Bütün bunlar da uyumlu yaşama yol açar: İnsani değerler hayatın sütunlarıdır.
Değerli Olmak:
Değer; taşıyanın herhangi bir durumda veya zamanda değil, genel olarak bir niteliğidir. Sadece ihtiyaç anında değil,iyi günde de kötü günde de bizdeki olumlu algısının değişmemesidir. Bu genel düzeyinin nedeni ise, sahip olduğu vasıflardan çok; kişiliği, hayata bakışı, davranışı bize karşı yaklaşımıdır.
Felsefede değer kavramının anlamı bir takım değişiklikler içererek tanımlaması yapılmıştır. Değer burada direk olarak kişiler ile ilgilidir. Kişilerin gereksinim duyan, isteyen bir varlık olması nedeniyle, nesneler ile bağlantısında beliren her şey değer olarak nitelendirilmiştir.
Her çağda insanların bu temel arzularını gerçekleştirip yaşatacak mükemmelliğe sahip olan İslâm dininin, ilk ve nihai gayesini gerçekleştirmek üzere ortaya koyduğu beş “Temel Değeri” vardır. 1) Hayatın/Canın korunması 2) Aklın korunması 3) Dinin korunması 4) Malın korunması 5) Namusun-Neslin korunması.
Değerlerin Oluşumunda Dinin Etkisi: Din, ahlak, örf, adet, gelenek ve hukuk toplum düzenini sağlamada belirleyici olan unsurlardır. Din, ortaya koyduğu ölçülerle insanlar arası ilişkileri düzenler. Din, bireyin ve toplumun değer yargılarını da şekillendirir.
Değerler, tavırları şekillendiren, davranışlara kılavuzluk eden ve kişinin uğrunda mücadele etmesi için ona iç veya dış motivasyon sağlayarak duyguları yönlendiren unsurları ifade eder. Değer, nesne, kişi, olay, eylem vb. durumların, iyi-kötü, güzel-çirkin veya doğru-yanlış oluşuna ilişkin kullanılan ölçüttür.
Değerler, toplumun kodlarında yer alan pozitif davranışların bütünüdür. Benlik saygısı oluşumu, birey olabilmenin ön şartıdır. Erdem gelişimi, şartlara göre şekil almak değil, şartları ve koşulları doğrulara göre uyarlayabilmektir.
“Ahlaki değer ne demektir?” sorusu ahlak felsefesinin en eski, en çözülmez problemidir. Ahlaki değerin nesnel bir temelini bulmak için, iyi ve kötü konusunda herkesin kabul edeceği esasları bulmak gerekmektedir. Ahlaki değer, ahlaka ait, ahlakla ilgili, ahlak sınırları içinde kalan değer demektir.
Adalet, hikmet, iffet ve şecaat hayatı yaşanılır kılan temel değerlerimizdendir. “Adalet: doğruluk, dürüstlük; hikmet: bilgelik, isabet etmek; iffet, kötü söz ve işlerden kaçınmak, şecaat ise cesaret ve kahramanlık anlamlarına gelmektedir.” Bu erdemlerin ana ulvi gayesi ise teslimiyet olarak Hakikate ulaşmaktır.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Aile yaşamında önemli olan sevgi, saygı, güven sadakat, fedakârlık gibi aile değerleri, dinlerin de tavsiye ettiği ve aile hayatındaki önemini vurguladığı değerlerdir. Din, faydalı aile davranışları ve olumlu aile yaşamını destekleyen bir inanç sistemi sağlar.
“Aile güvenliği”, “ahiret selameti”, “barış içinde bir dünya”, “başarı hissi”, “bilgelik”, “eşitlik”, “gerçek dostluk”, “güzellikler dünyası”,“heyecanlı bir yaşam”, “iç huzur”, “kendine saygı”, “mutluluk”, “olgun sevgi”, “özgürlük”, “rahat bir yaşam”, “sosyal onay”, “ulusal güvenlik”, “zevk” amaç değerleri ...
Mevlüt Özcan. Sayısını ancak Allah'ın bildiği mahlûkat içinde en değerli varlık insandır. İnsanların içinde en değerli insan peygamberlerdir. Peygamberlerin içinde en üstün peygamber Hz.
Cömertlik kalpte başlar ve cömert olanlar her zaman verme duygusu içindedirler. Kendi ihtiyacı olanı başkalarına vermek cömertliğin en üst derecesidir ve herkesin hiç olmazsa ömründe bir kere bunu gerçekleştirmesi önerilmektedir. Zerafet bir insanı diğerlerinin gözünde yücelten bir özelliktir.
Sevgi, cesaret, dostluk, yardımlaşma, temizlik, saygı, doğruluk, nezaket ve benzerleri önem verilen toplumsal değerlerdir.
Dolayısıyla Hobbes'a göre “bir bireyin değeri, onun sahip olduğu “şey”lerin değeriyle ölçülür. Bir kimse ne kadar mal-mülk sahibiyse o kadar değerlidir. (…) çeşitli anlamlarıyla güç (sahibi olma), bireyin hem mutluluğu, hem de değeri açısından belirleyici faktördür” (Özcan, 2016, s.201).
Eğer bir insana gereğinden fazla değer verirsen karşılığında alacağın tek şey gereğinden fazla nankörlük olur. Bunu sakın unutma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri