Mahluta çorbası yapımında; derin bir tencere içine 1 su bardağı yıkanmış kırmızı mercimek koyun. Üzerine yarım su bardağı yıkanmış pirinci ekleyin. Mercimek ve pirincin üzerine 8 su bardağı su ve az miktar tuz ekleyip, karıştırın. Ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın.
Korkota, mısır yarmasına yani iri dövülmüş mısıra Karadeniz'de verilen isimdir. Korkota çorbası da tahmin edebileceğiniz üzere mısırla yapılan ve Rize mutfağına ait nefis bir çorbadır. Siz de sofranızda farklı lezzetlere yer açmak istiyorsanız, bu oldukça ekonomik ve lezzetli çorbayı deneyebilirsiniz.
KİRKOT ÇORBASI TARİFİ
Haşladığınız nohutu da mısırlara ekleyin. Ocağın altını kısıp 10 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu esnada yoğurda un ekleyip güzelce çırpın. Kaynayan çorbadan bir kepçe alıp ılıştırdığınız yoğurtlu karışımı azar azar çorbaya ilave edin.
İlgili 23 soru bulundu
Bıdıklı Çorba - Amasya
Yarma ve taze iç fasulye suda yarmalar pembeleşene kadar pişirilir. Tuz ilave edilir. Haşlandıktan sonra yoğurt özelenerek çorbaya yavaş, yavaş ilave edilir. Üzerine isteğe göre tereyağında kızdırılmış nane dökülüp servis yapılır.
Tarhanayı biraz suyla eritiyoruz. Pişen domatesin üstüne soğuk su ve tarhanayı ekleyip karıştırıyoruz. Çorbamız ılınınca bulyonu ekleyip kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynadıktan sonra 5 dakika kadar kıvam alması için kaynatıp sıcak servis yapıyoruz.
Un, su, tuz ile yoğrularak oluşturulan sert bir hamur, avuç içine alınarak ufalanır bu sırada oluşan hamur topaklarına oğmaç adı verilmektedir. Et suyu kaynatıldıktan sonra oğmaçlar ilave edilir, oğmaçlar pişince tereyağı ile nane bir kapta kavrulduktan sonra çorbanın üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Mısırın ezilerek veya yarılarak kabuğunun ayıklanması ile elde edilir. Sarma, dolma, çorba veya sulu yemeklerde kullanılabilir. Eser miktarda gluten içerebilir.
Karadeniz yöresine ait nefis bir çorbamız var: Gorgot çorbası.
Haşlanan mercimeğin suyunu süzüp tencereye ekliyelim. 1.5 lt su ile mercimekleri pişinceye kadar kaynatalım. Erişteyi, dövülmüş sarımsak ve sirkeyi de katalım. Erişteler pişip çorba koyulaştıktan sonra kırmızı pul biber ve naneyi erittiğimiz yağın içinde kızdırıp çorbaya ilave edelim.
Tencereye yoğurt, yumurta ve unu koyup birbirine karışana kadar iyice çırpın. Üzerine suyu ve önceden suda bekletilmiş, haşlanmış yarmayı ekleyip tekrar karıştırın ve ocağın altını açıp kaynamaya bırakın. Ara ara karıştırarak tencerenin dibinin tutmamasını sağlayın.
Mürdümük Çorbası - Muğla
Soğan doğranır, ocağa alınan bir tencerede ısıtılan zeytinyağında sararana kadar kavrulur. Salça, toz kırmızı biber ve mürdümükler de ilave edilip kavrulduktan sonra sıcak su konur, kaynayana kadar karıştırılır. Taneler yumuşayıp suyu ile özleşince çorba hazırdır. Servisi, sıcak yapılır.
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile orta ateşte kavurun. Soğanlar pembeleşince unu ekleyip karıştırın. Kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimeği ekleyip karıştırın ve suyu ilave edip mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Bir kasenin içinde un, yumurta ve bir fincan suyu karıştırın. Tenceredeki çorbadan 2 yemek kaşığı alarak terbiyeye ekleyin ve karıştırarak ılımasını sağlayın. Hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş çorbanın içerisine ekleyin ve karıştırın. Çorbayı 2 taşım daha kaynatıp baharatlarını ekledikten sonra altını kapatın.
Büyük bir karıştırma kasesinin içine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu alıp çırpın. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz da ilave ederek karıştırın. Üzerine 1 su bardağı soğuk suyu azar azar ekleyerek kıvamını ayarlayın.
Dövmeyi yıkayarak 2 bardak suyla 10 dakika haşlıyoruz. Altını kapatarak dövmenin biraz açılmasını bekliyoruz. Sonra çıkan sarı suyunu döküyoruz. Önceden haşladığımız mısırı ve 4 bardak suyu içine koyarak kaynamaya bırakıyoruz. ( Ben mısırı önceden haşlayıp buzluğa atıyorum, gerektiğinde kullanmak daha kolay oluyor.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye tereyağ ve sıvı yağı ilave edin ve yağ kızdıktan sonra rendelenmiş domatesleri ilave edin. Domatesler hafif suyunu çekene ve kokusu çıkana kadar pişirin. Ardından tel şehriye, tuz, karabiber ve suyunu ilave edip, karıştırın. Kaynayana kadar orta ateşte pişirin.
Soğuk su tencereye dökülür. Üzerine kızılcık tarhanası ilave edilerek çırpma teli ile kaynayıncaya kadar karıştırılır. Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte beş - on dakika daha pişirilir. Kızılcık Tarhanası Çorbası sıcak olarak servis edilir.
Bu iştah açan, Bursa ilimizden bize armağan olan nefis çorbanın tarifini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. Sofralarınıza lezzeti ve şifasıyla gelmesi dileğiyle! Afiyet olsun! Tıklayınız.
Soğanı incecik yemeklik doğrayıp kaynayan çorbaya katın. Tuz, pulbiber ve döverek toz haline getirdiğiniz kişnişi ekleyin.(toz kişnişte kullanabilirsiniz). Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın.
Geleneksel Mutfak
Toz kırmızı biber ve bulgur eklenir. Bulgur kavrulduktan sonra su ilave edilir. Su, sıcak olabilir ancak çorbanın iyi özleşmesi açısından soğuk tercih edilir. Kaynayana kadar karıştırılan dingil çorbası, 15-20 dakika içinde yemeye hazır olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri