İyi huylu tümörler genellikle diğer dokulara yayılmaz ve tehlike oluşturmaz. Ancak kötü huylu tümörler, metastaz adı verilen vücudun diğer dokulara ve organlarına yayılmasıyla kişide hayati tehlike meydana getirebilir.
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
İyi huylu kemik tümörleri kansere (kötü huylu kemik tümörlerine) döner mi? İyi huylu kemik tümörlerinde kötü huylu tümöre dönüşme riski neredeyse yoktur. Ancak bazı tipleri kötü huylu tümörlere dönebilir ya da kötü huylu olduğu halde iyi huylu tümörle karıştırılması hatalı tanı veya tedavilere neden olabilmektedir.
Kanserli olmayan: İyi huylu tümörler kanserli değildir ve nadiren hayatı tehdit eder. Lokalizedirler, yani tipik olarak yakındaki dokuları etkilemezler veya vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar. Birçok kanserli olmayan tümörün tedaviye ihtiyacı yoktur.
İyi huylu tümörlerde tedavi yöntemi hastaların yaşlarına, cinsiyetlerine ve genel sağlık durumlarına göre belirlenir. Ana tedavi yöntemi olarak cerrahi yöntem ile tümörün alınması tercih edilmektedir. Fakat ödemin azalması ve tümörün azalması da tercih edilen tedavi yöntemleri arasında sayılır.
İlgili 45 soru bulundu
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Tedavide ilk seçenek cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Beyin veya bedenin başka bir yerinde yayılım göstermediği için tamamen çıkarıldığında hastanın tedavisi tamamlanmış olur. Ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedaviler gerekmez.
Çevrelerindeki sağlıklı dokulara yayılma durumları yoktur. Bu tümörlerin kenar ve sınırları net olarak görülebilir. Nadir de olsa iyi huylu tümörler, kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Çok daha tehlikeli olan kötü huylu tümörler hayati tehlikeye yol açabilir.
Ergenlik çağında ve genç kadınlarda en sık görülen meme tümörüdür. Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder.
İyi huylu bir tümör olup, meme kanseri ile ilişkisi bulunmamaktadır.
İyi huylu tümörler neredeyse hiçbir zaman metastaz veya çevre dokulara yayılım göstermez, önemli sağlık sorunlarına yol açmaz. Kötü huylu tümör ve kanser gelişmesiyle sonuçlanan durumlarda ise tedavi edilmediği takdirde tümör hücreleri çevre dokulara ve uzak bölgelere yayılım-metastaz gösterir.
İyi Huylu Beyin Tümörü ve Tedavisi
İyi huylu beyin tümörlerinde cerrahi tedavi neticesinde özellikle menenjiomlarda iyileşme sağlanmaktadır. Cerrahi tedavi ile tümör genellikle %90'ların üzerinde tamamen çıkarılır.
Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır. Örneğin çene altında veya kasıkta bir enfeksiyon sonrası oluşmuş lenf düğümü büyümeleri gibi.
Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir. Genellikle yavaş büyürler ve çevrelerindeki doku veya organlara yayılmazlar. Bu özellikleriyle kanserli hücrelerden ayrılırlar ve nadiren metastatik tümörlere dönüşürler.
İyi Huylu (Benign) Tümörler
Aynı zamanda, çok nadir de olsa iyi huylu tümörler kötü huylu tümörlere dönüşebilmektedir. Tekrar oluşma ihtimali düşük olan bu tümörlerin yayılma riski de oldukça düşüktür.
İyi huylu tümörler uzak organlara yayılma tehlikesi taşımazlar, yani metastaz yapmazlar. Kötü huylu tümörler ise özellikle tümörün derecesi arttıkça uzak organlara sıçrama yani metastaz riski taşırlar.
Muayenede sınırları düzgün, hareketli, sertçe kitleler olarak ele gelir. Genellikle 2-3 cm. çapındadırlar; nadiren çok büyük çaplara ulaşarak memede asimetriye neden olabilir.
Çok az sıklıkla meme başından gri-yeşil renkte ve meme başını sıkınca akıntısı · Kitlenin bulunduğu alanda acıma, ağrı ve veya hassasiyet, Özellikle adet öncesinde kitle boyutunda büyüme veya memede hassasiyet, Adet dönemi sonrasında kitle boyutunun küçülmesi ve memedeki hassasiyetin azalması olabilir.
İyi huylu meme kanseri toplum tarafından memenin iyi huylu yani selim kitlelerine verilen memede oluşan içinde kanser odağı bulundurmayan kitlelerdir. Bunlar genel olarak fibroadenom, fibrokist ve kistik lezyonlardır. 15-40 yaş arasında bulunan kadınlarda daha sık rastlanır.
Tüm kanserler halen tamamen tedavi edilemese de, onkolojideki gelişmeler, her geçen gün hastaların yaşamına daha iyi katkılar yapmaktadır. Bununla birlikte yaşam olduğu sürece kanser ve bu hastalığın nüksleri de olacaktır.
Kanser hastalığına yolculuğun ilk adımı atılmıştır. Eğer tedavi edilmezse, vücudun diğer organlarına da sıçrayarak hastayı ölüme kadar götürebilir. Kanserin meydana geldiği doku ve organa bağlı olarak belirtileri farklı olabilir.
Tümör dokusu iyi huylu bile olsa genelde ameliyat ile tamamının çıkartılması gerekmektedir. Aynı zamanda iyi huylu tümörlerde kemoterapiye ve radyoterapiye gerek duyulmamaktadır. Kötü huylu tümörlerde ise ameliyat öncesinde radyoterapi uygulanabilmektedir.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Ancak kistler neredeyse hep iyi huyludur. Tümörler ise iyi huylu da olabilir kötü huylu da olabilir. Genelde iyi huylu tümörler yayılma göstermezler fakat kötü huylu tümörler büyür ve vücudun diğer yerlerinde yeni tümörlerin gelişmesine sebep olabilirler. Kist ve tümör arasındaki fark çoğu durumda bakarak anlaşılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri