Necmettin Nursaçan'da bu soruya boşandıktan sonra çiftlerin iki ayrı birey olduğunu aynı evde kalmalarının caiz olmadığını belirtti. Nursaçan, mecburiyet olduğu takdirde ise mahremiyet kurallarına uyularak ayrı odalarda ve çok dikkat edilerek yaşanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Alınan evin tapusu 01.01.2002 yılından önce edinilmiş ise boşanma sürecinde, tapu üzerinde eşlerden hangisinin ismi yer alıyorsa, o kişi evde kalma hakkına sahiptir. Alınan evin tapusu 01.01.2002 tarihinden sonra düzenlenmiş ise her iki taraf da boşanma süreci tamamlanana kadar ayrı ayrı evde kalma hakkına sahiptir.
SGK NIN MUVAZAALI BOŞANMA NEDENİYLE ÖLÜM AYLIĞINI KESMESİ
Madde 56- Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir.
-Dava açılmakla taraflar ayrı yaşama hakkı kazanırlar. Dolayısı ile dava açtığınız eşinizle aynı konutta yaşamak zorunda değilsiniz. Dava dilekçenizde konutun ve ev eşyalarının dava süresince size tahsisini talep edebilirsiniz.Talep kabul edildiğinde diğer eşin evden ayrılması zorunludur.
Allah bunları bilmek, öğrenmek isteyenler için açıklar." (Bakara 2/229,230). Üç talakla boşanan eşlerin tekrar evlenebilmeleri için, boşanan kadının başka biriyle evlenmesi ve bu evliliğin hilesiz, muvazaasız, sahih bir şekilde ve evlilik amacına uygun olarak yapılması ve zifafın gerçekleşmesi gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır. Bekleme süresi (iddet müddeti) nesep gibi önemli bir konuda karışıklıklar yaşanmasını önlemek için konulmuştur.
İddet müddeti, kanunda kadının boşandıktan hemen sonra kadının başka birisiyle evlenip çocuk doğması halinde nesebin karışmasını önlemek amacındadır. Ancak kadın, boşandığı eşi ile boşandıktan sonra üç yüz gün içerisinde yeniden evlenebilir.
Eşini evden kovmak: Yargıtay kararlarında eşin evden kovulması ağır kusur ve boşanma sebebi olarak görülmektedir. Dedikodu yapmak: Türk toplumunda genellikle sık karşılaşılan bir durum olan dedikodu yapmayı Yargıtay boşanma sebebi saymıştır.
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Eğer ev eşyaları evlilik öncesinde alınmışsa ve ödemeleri de tek bir eş tarafından evlilik öncesinde gerçekleştirilmişse, aksine anlaşma olmaması halinde eşyalar o eşin kişisel malı sayılırlar. Tabii bunun için ödemelerin tamamının evlilik öncesinde gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.
Bu kimseler ALO 170'i (Çalışma Ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi) arayarak ihbarda bulunabilecekleri gibi Bimer veya SGK'ya dilekçe yazarak da yapabirler. Bu ihbar denetmen veya müfettişler tarafından incelenir.
Evi Terk Eden Taraf Eşinden Ayrı Evi Satabilir Mi? Eşlerden birisi evi terk ederek uzaklaşa bilmektedir. Bu sırada diğer taraftan açılan boşanma davası ile birlikte evi terk sebebiyle kusur ortaya çıkmaktadır.
Evlilikte mal paylaşımı bakımından, kişisel mallar grubuna giren varlıklardan elde edilen gelir ile alınan ev kişisel mal sayılır. Örneğin evlilik sırasında satın alınan bir ev eşlerden birine miras kalan para ile veya düğünde takılan altınlar ile alınmış ise, kişisel maldır ve boşanmada paylaşıma tabi tutulmaz.
NİKÂHSIZ BERABER YAŞAMAK SUÇ DEĞİL
Bunun dışında ister bekâr ister dul olsun, başka erkeklerle yaşayan, hatta onlardan çocukları olan kadınlarla ilgilenmez. Yasak olan şey, sadece boşandığı kocasıyla beraber yaşamak.
Boşanma Sürecinde Çiftlerin Yaşadığı İlk Evre Nedir? Boşanma süreci pek çok aşaması olan bir süreçtir. Kişiler bu kararı aldıklarında ilk evre şok evresidir. Yani kişi bir karar almıştır ve bu kararın önünü arkasını düşünemeyecek kadar “Boşanma” ya odaklanmıştır.
Aile konutunun kira ile sağlandığı durumlarda kira sözleşmesinin tarafı olmayan eş, kiraya verene bulunacağı bildirimle kira sözleşmesinin tarafı haline gelebilecektir. Ayrıca tarafların boşanma sürecinde olması aile konutunun bu vasfını değiştirmez.
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Mevcut Medeni Kanuna göre yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” dir. Yani evlenirken hiçbir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Deyim yerindeyse, eşler nikah defterine imza attıktan hemen sonra satın alınan tüm mallar, boşanma sırasında kural olarak yarı yarıya paylaşılacaktır.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Özellikle belirtmek gerekirse özel boşanma nedenleri söz konusu olduğu zaman kişi tam kusurlu sayılır. Yani; zina, hayata kast, pek kötü muamele, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi davranışlar kişiyi tam kusurlu hale getirir.
Kadının Evi Terk Etmesi:
Büyük günahtır. Kadın ancak hayati tehlike, yaralanma endişesi, ruhi veya bedensel dayanma sınırının aşılması, harama zorlama, eşin kocalık görevlerini hiçbir şekilde yapmaması, açlık, ortamın sağlıklı yaşamaya müsaitliğini tamamen kaybetmesi vs. hallerde evini terk etse mazur olur.
Kadının evi terk etmesi suç değildir.
Kişinin sinir krizi geçirdiği sırada söylediği söz, yaptığı fiil geçersizdir. Bunun ölçütü o an geçtiğinde ne yaptığını hatırlamaması en büyük delildir. Akıl yoksa fiilde yoktur,cinnet anında akıl yoktur. el Cevab: Üç talakla boşama üç talaktır.
Erkekler, boşanma sonrasında iletişim eksikliği, duygusal bağlantı kaybı veya çözülmemiş sorunlar nedeniyle pişmanlık duyarlar. Yeni yaşam koşulları: Boşanmadan sonra erkeklerin yaşam koşullarının nasıl değiştiği de pişmanlık duygusunu etkiler.
Bu yüzden boşanan kadınların geri dönmesi çok beklenen bir durum değildir. Üzülürler, depresyona girerler ve genelde çok acılar çekerler ama büyük bir kısmı yoluna devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri