Hayvanlar kesilince vücuttaki kanın büyük bir kısmı dışarı akar, az bir miktar da ince damarlarda kalır. İşte bu dışarıya akan kanı yemek, içmek haramdır. İnce damarın içinde kalan veya dalak ve ciğer gibi âzalarda bulunan kan ise, akmış sayılmadığından et ve sakatat ile birlikte yenilmesi helaldir.
Dalak kurban içerisinde yenilebilen sakatatlardan birisidir. Eğer kansızlık nedeniyle dalak yemeyi düşünüyorsanız, demirin emilimini artırmak için dalağın yanında yeşil yapraklı salata, yeşil biber ve çeşitli meyveler yiyerek C vitamini de almaya çalışın.
Dalak yemek beyin sağlığı açısından da önemlidir. Ayrıca bir protein kaynağı olan dalak tüketerek pek çok beyin rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca beyin hastalıklarından olan alzheimer gibi rahatsızlıkların da önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca dalak yemek merkezi siniri sistemini de önemli ölçüde korur.
"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır.
Anormal kan hücrelerinin kan dolaşımına karışmasına engel olur. Dalak, aynı zamanda beyaz kan hücrelerini depolayarak içerisinde bulunan yabancı maddeleri süzer, hasarlı kırmızı kan hücrelerini temizler, kan hücrelerini ve trombositleri koruyarak kanın pıhtılaşmasını sağlar.
İlgili 17 soru bulundu
Dalak kavurmayı yanına domatesli bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz. Soğan salatası, yoğurtlu marul salatası ve turşu eşliğinde lezzetli bir sofra kurabilirsiniz.
En çok dana dalağı tüketilmekte olup ciğer gibi pişirilmektedir. Dalağı pişirirken lezzet katmak için damak lezzetine uygun baharatlar kullanılabilmektedir. Dalağın kavurması, ızgarası ve kızartması yapılabilmektedir. Sağlık problemi yaşayan kişilerin bol bol dalak tüketmesi önerilmektedir.
Değerli kardeşimiz, Hayvanlar kesilince vücuttaki kanın büyük bir kısmı dışarı akar, az bir miktar da ince damarlarda kalır. İşte bu dışarıya akan kanı yemek, içmek haramdır. İnce damarın içinde kalan veya dalak ve ciğer gibi âzalarda bulunan kan ise, akmış sayılmadığından et ve sakatat ile birlikte yenilmesi helaldir.
Eti yenmeyen kara hayvanları: Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı ...
Onlar da fıkıh kitaplarında şöyle sıralanırlar: “- Kesilen hayvanın akan kanı, erkeklik ve dişilik organı, yumurtaları (husyeler), et üzerinde kalan toparlak guddeler, idrar torbası (mesane) ve öd kesesi!.” Bunlar yenilmez. Nitekim kurbanlarda da bu organlar etten ayrılıp yenmeyen sakatatlar tarafına atılırlar.
Dalak oldukça yüksek bir kan akımına sahiptir. Tıpkı karaciğer gibi, içi kanla dolu bir sünger gibidir. Bu nedenle dalak yaralanmaları hayatı tehdit edici düzeyde kanamaya yol açabilir.
Dalak kanı mikroorganizmalardan temizlemektedir. Kanın içinde var olan mikroorganizmalar dalağa gelir dalak da bunları etkisiz hale getirir. Ayrıca dalak anne karnındaki bir embriyoda kana kırmızı rengini veren alyuvar üretimini üstlenir; yetişkinde ise bu görevi kemik iliği yapar.
Dana dalak, folik asit, A vitamini, demir, çinko ve potasyum açısından zengindir.
Söz konusu cevapta, “Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 553; el-Fetâva'l-Hindiyye, VI, 495).
Dalak, karnın sol tarafında , mide ile diyafram arasında yer alan, süngerimsi yapıda, damarsal lenfoid organdır. Ömrünü doldurmuş kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırarak, içlerindeki demiri yeniden kullanıma verir. Görevlerinin birçoğunu, aslında başka organlar da görmektedir.
Kuzu dalak protein ve demir olarak fazlasıyla zengindir. Özellikle demir eksikliği olanlar, kansızlık problemi yaşayanların tüketmesi şiddetle tavsiye edilir.
Mesela Hz. Peygamber (s.a.s.), yırtıcı hayvanların (parçalayıcı uzun ve sivri dişleri olan hayvanlar) ve yırtıcı kuşların (pençesi ile avını parçalayan kuşlar) etlerinin yenmeyeceğini özellikle belirtmiştir.
Câbir b. Abdullah'dan gelen bir rivâyet ise “Hayber zamanı at ve yabânî eşek eti yedik, ancak Hz. Peygamber ehlî eşek eti yeme- mizi yasakladı.”28 şeklindedir.
Sığır (inek, öküz, manda), davar (koyun, keçi), deve, kümes hayvanları (tavuk, ördek, kaz), yabanî eşek (zebra), tavşan, zürafa, geyik, yaban sığırı, yaban keçisi helâldir.
Dalak, karın boşluğunda sol üst arka köşede, diyaframın altında yer alan ve yumruk büyüklüğünde bir organdır. Dalak diyaframa, kalın bağırsağa, mideye, pankreasa ve sol böbreğe uzanan bağ dokularla yerinde asılı durur.
Dalak, bir tümör nedeniyle çıkartılacak ve dolayısıyla tek parça halinde, parçalanmadan çıkartılması gerekiyor. O zaman yapılacak kesinin boyutuna bakmak gerekir. Eğer dalağı çıkartmak için 10 santimetrelik bir kesi yapılacaksa, kapalı yöntemin avantajları ortadan kalkabilir.
Enfeksiyon hastalıkları
Mononükleoz (Öpücük hastalığı) ve HIV gibi viral enfeksiyon hastalıklarıyla birlikte tüberküloz ve endokardit gibi bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra sıtma ve toksoplazmoz olarak bilinen parazit enfeksiyonları dalak büyümesine sebebiyet verir.
Dalak farklı yöntemlerle pişirilebilir. Fırında pişirilen dalağın pişirme süresi ortalama 40 dakikadır. Diğer yöntemlerde ise bu süre değişiklik gösterecektir.
Dalağın haşlanarak tüketilmesi durumunda suyundan da faydalanmak mümkün hale gelmektedir. Haşlanmış dalak suyundan çok lezzetli bir pirinç pilavı yapılabilmektedir. Dalak pişirecek olanlara en çok tavsiye edilen yöntem ızgara olmaktadır.
Dalağın ortasına doldurulur ve tepe kısmı kürdan yardımı ile kapatılır. Su da haşlanır. Ardından salçalı bir sos hazırlanır ve ısıya dayanıklı kaba dalak dolmaları alınır. Üzerine salçalı sos dökülür ve fırında pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri