Yalnızca kredi borcu olan kişilerin maaşlarını aldıkları bankayı değiştirme seçenekleri bulunmaz. Bunun dışında mevcut bankadan alınan kredi kartına dair bir borcun da bulunmaması gerekir.
Bir emekli , bankasını değiştirmek istiyorsa bunu bankalardan kolaylıkla yapabilr. Ancak kredi borcu olan bir emekli, maaşını taşıyamaz. Diyelim ki Ziraat Bankası'ndan emekli maaşınızı gelir göstererek kredi çektiniz. Bu durumda maaşınızı başka bankaya taşıyamıyorsunuz.
Bir bankaya başvuru yaptıktan sonra onay durumunu öğrenip başvurunuzun olumlu sonuçlanması durumunda diğer bankaya başvuru yapmanız daha doğru olacaktır. Çünkü, aynı anda birden çok bankaya yapılan başvuruların olumsuz sonuçlanması kredi notunuzu olumsuz anlamda etkileyebilir.
Banka borcu nedeniyle emekli maaşına haciz gelir mi? Emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değildir. Kredi borcu 5510 sayılı Kanunun 93.maddesinde sayılı istisna alacaklardan biri olmadığından kredi borcunu ödemeyen emeklinin emekli maaşı haczedilemez.
Aynı avantajlar emekli maaşları için de geçerlidir. Emekliler istedikleri zaman banka değiştirmeyi talep etme ve maaşlarını diledikleri bankadan almaya devam etme hakkına sahiptir. Emeklilik bankasını değiştirme imkanından yararlanmak için emeklilerin farklı seçenekleri bulunur.
İlgili 19 soru bulundu
Yalnızca kredi borcu olan kişilerin maaşlarını aldıkları bankayı değiştirme seçenekleri bulunmaz. Bunun dışında mevcut bankadan alınan kredi kartına dair bir borcun da bulunmaması gerekir.
Kredili mevduat hesabında (KMH) eksiye düştü diye maaş bloke edilemez promosyonu vermemezlik yapılamaz. KMH sözleşmesinde hangi zamanda ödemesi gerektiği yazılı olup, zamanında ödeme yapılan borçluya herhangi bir işlem yapılamaz. KMH hesabı eksiye düştü diye emeklinin hesapları üzerinde hak iddia edilemez.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Özellikle bankadan kredi kullanan emekli, kredi borcuna istinaden banka hesabından yapılan kesintilere itiraz etmekten kaçınabilmektedir. Yazının devamında detaylarıyla açıklayacağımız üzere emekli maaşına bloke konulması veya maaş hesabından kesinti yapılması mümkün değildir.
Bu yöntemlerden biri maaş haczidir. Maaş haczi kararı çıktığında, maaşınızı hangi bankadan aldığınız fark etmeksizin hesabınızdan para çekilebilir.
Müşteriler, para ile alakalı tüm işlemlerini bankalar aracılığı ile gerçekleştirmektedirler. EFT, havale ya da herhangi bir işlemi bankalar üzerinden yapabilmektedirler. Maaş yatırma ve maaş çekme konusunda herhangi bir kısıtlama söz konusu değilse maaşlarını istedikleri bankalardan alabilmektedirler.
Transfer etmek istediğiniz bankanızı belirledikten sonra evraklarınız (Gelir belgeleriniz, tapu fotokopisi, kimliğiniz) ile banka şubesine başvuruda bulunacaksınız. Banka şubesi değerlendirdikten sonra size olumlu veya olumsuz olarak dönüş yapacak.
Bu blokenin kaldırılması mümkün. Direkt banka şubesine giderek kalan gün sayısının karşılığı kadar promosyon iadesi yapılarak bloke kaldırılır. Banka bunu yasal olarak yapmak zorunda” dedi.
Emekliler, maaşlarını farklı bir bankaya taşıyarak promosyon almaya hak kazanabilir. Ancak 2023'te emekli maaşı taşıma promosyonuna dair bazı şartlar bulunuyor. Örneğin; yeni bankanızla 3 yıllık bir taahhütname imzalamanız gerekir. Ayrıca sizden otomatik ödeme talimatı gibi koşulları da kabul etmeniz istenebilir.
Promosyon parası ile ana paranın borcu ödenemez.
Bu kapsamda söz konusu maddeye göre, Sosyal Sigortalar Kurumunun prim alacakları ve nafaka alacakları dışında emekli maaşının haczi mümkün değildir. Kredi borcu 5510 sayılı Kanunun 93.maddesinde sayılı istisna alacaklardan biri olmadığından kredi borcunu ödemeyen emeklinin emekli maaşı haczedilemez.
Kişinin borcundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alınan emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değil. Ancak bu yasağın iki istisnası var; nafaka borçları ve borçlunun muvafakati.
Emekli maaşı üzerine bloke koyma işlemi yasalarda yer almaktadır. Yasaya göre emekli maaşına bloke koyma hakkı yoktur. Aynı maddenin açıklamasına göre nafaka alacakları ve Sosyal Güvenlik Kurumunun alacakları hariç kişinin emekli aylığından kesinti yapılamamaktadır ve üzerine bloke konulamamaktadır.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Örneğin; geçmiş dönemlerde kredi başvurusu yaptığınızı farz edelim. Sonrasında kredi kartı kullanılmışsa ve 10 yıl boyunca borca dair hiçbir işlem yapılmamışsa borç silinecektir.
Bu kredinin ödeme vadesidir. Ancak, kredi devlet tarafından, kanunlarda belirlenen süre içinde hesaplanıp kredi borçlusuna tebliğ edilmezse, iki yıllık ödeme vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren beş (5) yıl içinde tahsil edilmezse, KYK borcu zamanaşımına uğrar.
SGK emekli maaşını ilk defa DenizBank'a aktarmayı taahhüt eden ve 3 yıl süre ile maaşını alma sözü veren EYT'lilere, 10.000 TL'ye varan nakit promosyon ödemesi yapılacak. DenizBank'tan birden fazla emekli maaşı alan emeklileri ödenecek promosyon tutarı maaş tutarlarının toplamı dikkate alınarak hesaplanacak.
Kredi kartı kampanyasından 20 Ocak 2022 – 31 Ağustos 2023 arasında ek ödül taahhüdü veren ve ödülden faydalanan müşteriler, taahhütlerini iptal edip tekrar taahhüt vermeleri durumunda kampanyadan faydalanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri