Tarihselci yaklaşıma göre Kur'an'ın indiği dönemde toplum ataerkil olduğundan, kocanın eşini dövmesi geleneksel olarak bir sorun teşkil etmiyordu. O yüzden Kur'an, o dönem için ko- canın eşini dövmesine cevaz vermiştir. Modernist yaklaşımlara göre ise ayette geçen “darb” kelime- si vurmak, dövmek anlamında değildir.
DÖVMEYİ YASAKLADI: Bu açıdan baktığımızda, Müslümanlara Kuran-ı Kerim'i tebliğ ve tebyin eden, müminler için en güzel örnek olan Hz. Peygamber (s.a.s), kadınların dövülmesini yasaklamış ve veda hutbesinde kadınların haklarının gözetilmesini, bu konuda Allah'tan korkulmasını vurgulamıştır.
Kur'an'ın “kocaya karısını dövme” emri verdiği de iddia edilir, Nisa 34 ile. Öyle ki koskoca, anlı şanlı ilahiyat profesörlerinden ayet hükmüne uyarak(!), “Allah'ın emrine karşı gelmiş olmamak için ben de karımı dövdüm” sözlerinin duyulduğu bilinir.
Farsça kökenli serkeş sözcüğü bir sıfattır. Serkeş kimse ile anlatılan umursamaz, dik kafalı kendi bildiğini okuyan bir kişiliktir. Serkeş kişi kimseyi dinlemez, başına buyruk hareket eder. Biraz serseri ve vurdumduymaz hareket ve davranışları vardır.
Nisa 34. ayetteki, vedribûhünne kelimesine, kadınları dövün anlamı yerine, yatağını ayır anlamı vermek daha doğru olmaz mı? - Nitekim, darabe fiili sefere çıkmak anlamına geldiği gibi, Peygamberimiz de bu ayeti uygulamamış.
İlgili 17 soru bulundu
3 Çok evlilik bir emir değil, bir ruhsattır. Sosyal ve ekonomik şartlar gereği, yetim ve dulları koruma altına almak gerektiğinde çok evliliğe devlet ... Devamı.. Eğer, yetimlere adaletli davranamamaktan korkarsanız (onlarla değil), hoşunuza giden kadınlardan ikişer, üçer ve dörder evlenebilirsiniz.
Yeminlerinizin bağladığı/kendileriyle anlaşma yaptığınız kimselere de haklarını veriniz. Çünkü Allah, her şeyi görmektedir. (Erkek ve kadından) her biri için, ana, baba ve akrabanın bıraktığından (hisselerini alacak olan) vârisler kıldık. Kendileriyle yeminleştiğiniz kimselere hisselerini veriniz.
'Kadının asli görevi çocuk bakımı ve ev işi değildir' diyenlerin oranı yüzde 64,2. Kadınlar en fazla yüzde 94,4 ile çocuk bakımı, yüzde 85,6 ile çamaşır ve bulaşık yıkama, yüzde 85,4 ile yemek yapma ve evin günlük toplanması ve temizlenmesi işlerini üstlendi.
'Kadın-Kız mı ayrımı yapmaktansa Bayan daha kibar geliyor' savunması da bu noktada pek geçerli olmuyor gibi. Kız diye bir cinsiyet tanımı zaten yoktur. TDK' da kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: Erişkin, dişi insan. Yani gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş her dişi birey, kadındır.
Büyük günah işleyenlerin tövbe etmeleri gereklidir. Büyük günahları iradelerini kullanarak terkedenler küçük günahlardan tövbe etmiş sayılırlar. Büyük günah işleyenler fâsık sıfatını alır ve birçok vazife ve ehliyet için gerekli bulunan “adalet” vasfını kaybetmiş olurlar.
Allah'a kulluk edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez.
Bu surenin 136. ayetinde ise imanın şartları konusu yer alır. Bu doğrultuda Allah'a iman etme, Peygamberlere iman etme, kitaplara, meleklere ve ahiret gününe iman etmenin önemi vurgulanır. Bu ayete göre, kim bunlara iman etmezse Allah'ın gazabına uğrar.
“İslam dini erkeklere aile reisleri oldukları için hanımını dövme hakkını hayasızlık göstermesi ya da kasıtlı itaatsizlik gibi şartlara bağlamış, dövmenin de yaralamaya yol açmayacak şekilde hafifçe olması gerektiğini bildirmiştir.
Bu rivayetten da anlaşılıyor ki, haklı olarak karısını ama asla yaralamadan, iz bırakmayacak şekilde, yüzüne ve hassas yerlerine dokunmadan, hafif bir tarzda misvak gibi çok basit bir şeyle döven koca için bir ceza söz konusu değildir.
Hayati Yılmaz, şiddetin İslam dininde yerinin olmadığını, kadına yönelik şiddetin Müslümanlıkla asla bağdaşmayacağını söyledi. İlahiyatçılar kadına yönelik şiddetin İslam dininde yerinin olmadığını ve bunun İslam'la bağdaştırılamayacağını dile getiriyor.
Yargıtay uzun süre eşler arasında cinsel birliktelik kurulamamasını boşanma sebebi saymaktadır. Yargıtay kararlarına göre; sağlık açısından cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmayan fakat uzun bir süre cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eş kusurludur ve boşanma sebebi olarak bu durum öne sürülebilmektedir.
Özetle, ailenin ihtiyacını karşılama mükellefiyeti kocaya ait olduğundan, karısının parasına el koyma hakkı olmadığı gibi, evin geçimine katkıda bulunmasını istemeye ve buna zorlamaya da hakkı yoktur. Kadın da buna mecbur değildir ve böyle bir sorumluluk ve zorunluluk yoktur.
Erkeğin kadına karşı sorumluluğu, mehir, nafaka ve hanımına karşı iyi davranması, kadının kocasına karşı sorumlulukları da, meşru ölçüler dairesinde kocaya itaat, birlikte oturma, kocaya sadakat ve eşinin ve evinin mallarını korumaya ihtimam göstermesi şeklinde özetlenebilir.
'Boşsun, boş ol, boşadım, karım boştur'
Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez. Boşama, kişinin eşine söylediği 'Boşsun, boş ol, boşadım veya karım boştur' gibi boşama iradesini ortaya koyan şimdiki veya geçmiş zamanlı ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir.”
Bu çerçevede erkek, çalışıp kazanma ve ailenin geçimini temin etme gibi bir sorumluluğu üstlenirken, kadın da ev işlerini düzenleme, çocukları terbiye etme, evde rahat yaşayabilmenin sebeplerini kolaylaştırma, evde huzuru sağlama gibi sorumlulukları üstlenmelidir.
Müslüman bir kadının kocasına itaati, mutlak itaat değil, nisbî bir itaattir. Müslüman kadın, kocasının şirke, inkara ve zulme giren düşünce ve eylemlerini onaylamak, onun ilahî rızaya uygun olmayan haksız taleplerine itaat etmek, zulmüne boyun eğmek durumunda değildir.
Nisa Suresi, 3. ayet: Eğer yetim (kız)lar konusunda adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, bu durumda, (onlarla değil) size helal olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın.
ALLAH emaneti sahiplerine vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. ALLAH size ne güzel öğüt veriyor. ALLAH İşitendir, Görendir. Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor.
Nisa suresi de bu sureler arasındadır. Nisa suresi, Uhud savaşının peşinden başlayarak hicri sekizinci seneye kadar uzanan bir zaman zarfında bölüm bölüm nâzil olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri