Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir. Adaçayı yakmak faydaları düşünüldüğünde oldukça pozitif bir ritüeldir.
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
Aynı zamanda da meleklerle iyi ruhları tütsü çevresine toplarken güzel şeylerden hoşlanmayan şeytanlarla kötü ruhları da kaçırmaktadır. Dolayısıyla tütsülenen yer ve kişiler kötülüklerden uzak tutulup iyiliklere yaklaştırılmış, böylece mânen temizlenmiş sayılmaktadır.
Şaman ve Pagan inancından geldiği düşünülen, geçmişi çok eski zamanlara dayanan tütsü yakmak günümüzde de sıkça uygulanan alışkanlıklardan biri. Artık birçok farklı malzemeyle hazırlanan tütsü bulunsa da doğal ürünler, özellikle bitkilerden destek alınarak yapılan doğal tütsüler en çok tercih edilenlerden.
Klasik hepimizin yakından tanıdığı nazar ve kem göze karşı yakılan tütsüdür. Özellikle evde yakılıp karanlık köşeleri tütsülemek, evdeki kötü enerjilerin kovulması ve enerji temizliği için önemlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Özellikle doğal içeriğe sahip tütsülerin, stresi azaltmak, negatif enerjiyi uzaklaştırmak, odaklanmayı arttırmak gibi faydaları bulunmaktadır. Bu sebeple, yatmadan önce yakılacak olan bir tütsü zihninizi boşaltmanızı ve rahatlamanızı sağlayacağı için uykunuzu getirir.
Tütsü demetinin üzerindeki ipleri çıkartmadan balmumu mum veya çakmak yardımıyla hafifçe yakın. Alev almadığından emin olun ve ortalama 1-2 dakika yandıktan sonra demetin kendi kendine sönmesini bekleyebilir veya tüten kısmı bir tablaya bastırarak söndürebilirsiniz.
Erken İslam döneminde buhurun yakıldığına dair çeşitli bilgiler mevcuttur. Vasile bin el-Eska'nın rivayetine göre; Hz. Muhammed (s.a.v) “Cuma günlerinde mescitlerinizi buhurla tütsüleyiniz” diye emir buyurmuştur (İbn Mace 2012: 27/502). Aynı zamanda Şa'bi de, mescide güzel koku sürmek sünnettir demiştir (2012: 508).
Tütsülerin yakılmasıyla havaya karışan küçük parçacıklar, solunum yollarını tahriş edebilir, astımı tetikleyebilir, çeşitli cilt yakınmalarına neden olabilir hatta kansere yol açabilir. Gebelik ve emzirme döneminde evlerinde tütsü yakılan çocukların ileride lösemi risklerinin arttığı gösterilmiştir.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
Tütsü sevenlerin en çok yöneldikleri kokulardan biri de üzerliktir. Tütsü otu kötü enerji kovucu dumanı ile halk arasında nazara karşı kullanılır. Tütsünün çok eski zamanlardan beri bu özelliği öne çıkar.
Üzerlik otu nazar olduğuna inanılan evlerde yakılır ve oradaki kötü enerjiyi dağıttığına inanılır. Geçmişten gelen bir gelenek olan üzerlik otu yakmak, pek çok kişi tarafından alternatif tıp olarak tercih edilmektedir. Üzerlik otu tütsüsü şeklinde değerlendirilen bu bitki, evlere bereket ve şans getirir.
Tütsü, hoş kokulu bir koku elde etmek için yakılan bir maddedir. Tütsüler antik çağlardan beri kullanılmaktadır - eski Mısır, Babil ve Yunanistan'da dini ritüellerde aktif olarak kullanılmıştır. Yüzyıllar boyunca ve günümüze kadar, dünyanın her yerindeki insanlar çeşitli nedenlerle tütsü kullanımına başvurmuştur.
Üzerlik tütsüsü (nazar otu tütsüsü olarak da bilinmekte) yüzyıllardır Anadolu'da düğünlerde, cenaze törenlerinde, kötü bir olaydan hemen sonra veya iyi bir olaydan sonra yakılarak kötü enerjiyi ve nazarı uzaklaştırmak için kullanılıyor. Yakılan ortamdaki kötü enerjiyi dağıtıp daha çok başarı ve sağlık getirirmiş.
İslam Teolojisine göre Allah Hz.Adem'i yaratmadan önce bütün cinlerin anası olan Şahratü'n-nâr'ı yaratmıştır.
Hangi formda üretilmiş olursa olsun, tüm buhurlar yakılarak kullanılıyor. Tütsüyü yakabilmek için öncelikle kibrit veya çakmakla uç kısmından tutuşturmak gerekiyor. Dumanın tütmeye başlamasının ardından buhur hafifçe üflenerek söndürülüyor. Böylece içten içe yanarak aromatik kokusunu yaymaya devam edebiliyor.
Tütsülerin yakılmasıyla havaya karışan küçük parçacıklar, solunum yollarını tahriş edebilir, astımı tetikleyebilir, çeşitli cilt yakınmalarına neden olabilir hatta kansere yol açabilir. Gebelik ve emzirme döneminde evlerinde tütsü yakılan çocukların ileride lösemi risklerinin arttığı iddia edilmektedir.
Amerikalıların eski geleneklerinden tütsü yakmak, arınma yöntemlerinden biri. Negatif enerjiden kurtulmak için otların yakılması sadece spiritüel değil aynı zamanda bilimsel bir gerçek. Yanan otlar içinden, serbest kalarak mekana yayılan oksijen atomları daha temiz bir hava solumamıza yardımcı olur.
Tütsü, etkisini 20 ila 30 dakika gösterir. Eğer tütsü çubuğunun tamamını yakmayı düşünmüyorsan iyice söndürmek için ucunu suya batır.
Evlere güzel kokuların sinmesi için “buhur” ve “günlük” yakılırdı. Hz. Peygamber (a.s.m)'in evinde de “misk, kâfur, amber, ud / öd gibi ağaç yongaları yakılır ve bu suretle çıkan güzel kokulu dumanlarla ev tütsülenirdi.(İbn Sa'd, ½ s.113; M Hamidullah, İslam Peygamberi-trc. Salih Tuğ-2/1063).
Bu iş bidattır, caiz değildir.
Tütsü, ilk olarak bitki buketleri(Smudge Stick) şeklinde Antik Mısırlılar tarafından pragmatik ve mistik güçler için kullanılmıştır.
Birkaç kez yakılıp yeniden söndürülmesi mümkün olduğundan dolayı söndürme işlemlerinde tütsü çubuklarına zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Suya veya toprağa batırılma işlemlerinin yanında tütsüye üflemek veya havada sallamak gibi uygulamalar da koru söndürmek için yeterli olur.
Tütsü ne zaman yakılır? Evinizde tütsüyü istediğiniz zaman yakabilirsiniz. Bunun için özel bir gün veya Dolunay, Yeniay gibi ay döngülerini beklemenize gerek yok. Her gün kullanmak ya da haftalık ve aylık ritüeller yapmak da gayet iyidir.
Tütsü, yakıldığı yerde kötü enerjiyi yok eder ve kötü ruhları uzaklaştırır. İçeriğinin tamamı doğal ve bitkisel olduğu için sağlığa zarar vermek yerine solunum sağlığını olumlu yönde etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri