Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır.
Bir yıllık borcu ve aslî ihtiyaçları dışında 80.18 gr. altını veya bu miktar değerinde malı veya parası olan kimseler, dinen zengin sayılır.
Dinimize göre zengin, aslî/zaruri ihtiyaçları haricinde nisap miktarı mala sahip olan kişidir. Nisap da 85 gr altın veya 595 gr gümüş ya da buna denk para veyahut ticaret malına sahip olmaktır.
İnsanın zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak imkânlardan yoksun olması veya kendisini her zaman Allah'a muhtaç bilmesi anlamında tasavvuf terimi. Zekât matrahı dışında tutulan temel ihtiyaç malları anlamında fıkıh terimi. İslâm'ın beş şartından biri.
İslâm dini insanın zengin olmasına engel değildir, aksine yukarıda geçtiği üzere pek çok âyet ve hadiste zengin olmaya teşvik vardır.
İlgili 29 soru bulundu
Allah, sadece inananlara değil, kendisini inkâr edenlere, hatta iftira edenlere bile bol bol rızık verir. Peygamberimiz, 'Duyduğu incitici sözlere karşı Allah'tan daha sabırlı davranabilen kimse yoktur' buyurur.
Zengin olmak veya fakir olmak, insanın değerini belirleyen özellikler değildir. İslâm'a göre kişileri değerlendirme ölçüsü takvadır. Aslında Kur'an âyetleri ve hadisler mutlak mânâda zenginlik veya fakirliği övmemiş, bunları dünyadaki birer imtihan vesilesi olarak kabul etmiştir.
El Muğni esması Türkçe anlamı zenginlik veren gerçek zenginlik sahibi olan Allah anlamına gelmektedir. Allahu Teala zenginliği mal ve mülkü dilediğine vermektedir.
Zenginlik dört çeşittir. Maddi-parasal zenginlik, düşünsel-fikri zenginlik, sağlık zenginliği ve zaman zenginliği.
Zenginlik ve refaha ulaşmak isteyen kişilerin zenginlik için ya Ganiyyü esmasını zikretmeleri de faziletli olmaktadır. Allahu Teala ya dua ederek esmaları da okumanın bolluk ve berekete ulaşmak açısından birçok fazileti ve faydası bulunmaktadır.
Milyarder, kısa ölçekli sayı adlandırma sistemini kullanan ülkelerde, genellikle Amerikan doları, euro ve sterlin gibi büyük para birimlerinin ya da belirli bir para biriminin en az bir milyar (1.000.000.000, yani bin milyon) birimine sahip olan kişidir.
Net servetiniz varlıklarınız ve yükümlülükleriniz arasındaki farkla ölçülür. Genel olarak, 1 milyon dolarlık bir likit net servete sahip olmak yüksek varlıklı biri olmanız için yeterlidir. Çok yüksek varlıklı statüsüne ulaşmak içinse net servetin, 5 milyon ila 10 milyon dolar arasında bir yerde olması gerekir.
Gönlü zengin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Para ve malını imkânları ölçüsünde esirgemeden veren (kimse)
I-FAKİRLİKLE İLGİLİ HADİSLER
Bu konuda farklı görüşler olsa da genel olarak nisab miktarı malı olmayan ve aslî ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselere fakir, hiç malı olmayan ve dilenmek zorunda kalan kimselere de miskin denileceği ifade edilmiştir.
Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
Mealini verdiğimiz hadis-i şerif ise, övgüye ve gerçekten “zenginlik” demeye layık, Allah katında makbul ve ahirette faydası görülebilecek olan zenginlik, mal çokluğundan ibaret olan zenginlik değildir. Asıl zenginlik, -malın çokluğuna veya yokluğuna bakılmaksızın- gönül tokluğu, kalp zenginliğidir.
Nisap miktar malı olan kişi dinen zengin sayılır
zenginlik ölçüsü göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Hadislerde belirtilen nisap miktarları şöyle sıralanabilir: 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para, ticaret malı, 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve.
geliri yüksek olan kişi zengindir. bu para mesleğinden, şirketinden, faizden, anne babasından gelebilir, kaynağı önemli değildir. varlıklı ise büyük miktarlarda mevduat hesabı, emtia, emlak, hisse, tahvil gibi fiziksel veya finasal varlıklar bulunduran kişiye denir.
Hadisimiz işte bu suallere gayet açık bir cevap vermektedir. Övgüye ve “zenginlik” demeye lâyık, Allah katında makbul ve âhirette faydası görülebilecek olan zenginlik, mal çokluğundan ibaret olan zenginlik değildir. Asıl zenginlik, – malın çokluğuna veya yokluğuna bakılmaksızın- gönül tokluğu, kalb zenginliğidir.
“Ya Latifu Ya Kerim” esması, “Bismillahi Latif” olarak her gün 9 defa okunduğu takdirde, rızık bollaşır ve bereketli kazançlar elde edilir. “Ya Ğaniyyu Ya Muğni” esması namazın ardından 1000 kere okunursa, fakirlik o eve uğramaz. “Ya Atufu Ya Vehhab” esmaları da zengin olmak için okunabilir..
Kökeni Arapça olan El-Bâsıt isminin anlamı birkaç farklı biçimde açıklanmıştır. Bu açıklamalar aşağıda sizlere belirtilmiştir. - Ferahlatan, genişleten. - Her hayrı olanı veren, lütuf ve rahmetini kullarına yayan, dilediği zaman bolluk veren.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
EN ZOR İMTİHAN
En sıkıntılı imtihan, imtihanı yapandan gafil olmaktır. Hayat, bu gerçeği anlayacak kadar kısa, bu gerçeği kolayca taşıyamayacak kadar uzundur. Rutinin ve durağanlığın sisi, her an mucize, tecelli ve harikalarıyla zuhur eden Rabbimizin azametini idrak etmemize mânidir.
Allah'ın kendilerine ilim ve hikmet verdiği bildirilen peygamberlerden olan Hz. Eyyûb, sahip olduğu tüm zenginliğini ve çocuklarını kaybetmiş, tüm bunlara ve çektiği ağır hastalığa karşı gösterdiği sabır nedeniyle yüce Allah tarafından ödüllendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri