Dingil yükü tek dingilde en çok 10 tondur. Tahrikli dingilde ise en çok 11,5 tondur. 2 dingilli motorlu araçlarda ve römorklarda azami ağırlık 18 ton 3 dingilli motorlu araçlarda 25 tondur.
1980 yılına kadar 8 ton olan dingil yükleri önce 10 tona sonra 13 tona çıkarılmıştır. 26.11.1996 gün ve 22829 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tek dingil yükü 1 Ağustos 1997'den itibaren tekrar 11.5 tona indirilmistir.
l) Dingil ağırlığı: Araçlarda aynı dingile bağlı tekerleklerden karayolu yapısına aktarılan ağırlıktır.
Tek dingiller, tahriksiz akslar - 10,0 t.
Azami yüklü ağırlık, özellikle yük taşımacılığı için kullanılan araçlarda, aracın herhangi bir sorun yaşanmaksızın güvenle taşıyabileceği ağırlığın miktarına verilen isimdir.
İlgili 21 soru bulundu
Etiket üzerinde katar ağırlığı bulunmuyor ise araçlara römork takılmaz. Örneğin bir aracın azami yüklü kütlesi 2252 kg ve katar ağırlığı 3600 kg oluyor ise bu araca azami olarak takılabilecek römork azami çekme ağırlığı 3600-2252: 2348 kg olmaktadır. Bu değer azami yüklü römork kütlesi olmaktadır.
3 DİNGİL KAMYON (10 Teker): 3 dingilli, ön dingil bir lastikli, arka dingiller iki lastikli, istiap haddi ortalama 15 ton olan yük taşıma aracıdır.
Tonaj sınırı ifadesi azami yük ifadesi yerine kullanılmaktadır. Taşıma işlemini yapan aracın aldığı toplam yükün yüksekliğini ve ağırlığını belirtir.
Tonaj, aracın taşıyabileceği toplam yükün ilgili kanunlarca ton cinsinden ifadesidir. Karayolları Trafik Kanununun m.65/1-b hükmüne göre aracın taşıdığı yük, azami yüklü ağırlıktan veya izin verilen azami ağırlıktan fazlaysa işleten ve gönderen adına ayrı ayrı idari para cezası uygulanır.
Dingil Başına 6 Tondan Fazla Yük Düşen Taşıt Giremez Levhası TT-23: Tek dingil başına levhada yazılı olan tondan fazla yük düşen araçların girişinin yasak olduğunu bildirir. Bu işaret levhası izin verilen dingil ağırlığının yasada belirtilmiş normal ağırlıktan daha az olmasının zorunlu olduğu yollarda kullanılır.
Kamyonların dingil tekerlerini kaldırarak yolculuk etme ısrarlarına da dikkat çeken Dedeoğlu, "Kamyonların dingil tekerlerini kaldırmalarının en temel nedeni lastiklerin ömürlerini uzatmak. Bir diğer neden ise yakıt tasarrufunda bulunmak.
Bir tekerleğin, üzerinde döndüğü merkezdeki şafta dingil denir.
10 Teker Kamyon Tonaj Sınırı
10 teker kamyonların uzunluğu 7.20 olup, genişliği 2.45 metredir. Yüksekliği 2.70 olup toplam hacmi 47 metre küptür. 15 ton yük alma kapasitesi vardır. 10 teker kamyonlarda yönetmelik taşıyacağı yükün ağırlık birimini 15 ton olarak sınırlandırmıştır.
Kamyonet ve Kamyonların Yük Kapasitesi
İki dingilli kamyon ya da kamyonet: 13.50 m ölçülere sahip olan araç, 11- 20 ton arası yük alabilmektedir. Üç dingilli kamyon: Ölçüsü 15 m olan aracın alacağı yük 21 ila 24 ton arasındadır. Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir.
1 tır kaç ton yük alır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Ülkemizde bir tırın en fazla yük taşıma kapasitesi 24 tondur. Ancak mega tırlarda 26 tona kadar yükleme yapılabilir. Tırlar genellikle açık ve tenteli olarak tanımlanır.
10 teker kamyonlar taşıma kapasitesi olarak; brüt (toplam) ağırlığı 25 tonu geçmeyen, boş ağırlığı (dara) 10 ton, yük kapasitesi (net) 15 ton olan araçlardır.
K2* (3,5 ton altı araçlar) :Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir.
Sonuç olarak, Krone dorselerin ayaklarının taşıma kapasitesi, dorseye bağlı olarak değişebilir ve genellikle 25 ton ile 50 ton arasında olabilir. Ancak, kesin taşıma kapasitesini doğrulamak için her bir dorse modelinin teknik belgelerine başvurmak önemlidir.
'The Human Centipede II' Yasaklandı! 'Human Centipede II', İngiliz Film Sınıflandırma Kurulu'ndan içeriğindeki "cinsel şiddet ve müstehcenlik" nedeniyle geri çevrildi...
Dört dingilli, ön ve orta dingiller bir, arka dingiller iki lastikli, istiap haddi ortalama 20 ton olan yük taşıma aracıdır.
Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir. Bu taşıtların boş ağırlıkları ise 15 ton ile 16 ton olarak belirlenmektedir. Asya ve Avrupa ülkelerinde ise maksimum tonaj sınırı 22 ile 24 ton arasında değişiklik göstermektedir.
Azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ın üzerinde olan ve 7.500 KG'ı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacak sürücülere verilir. Azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ın üzerinde olan ve 7.500 KG'ı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacak sürücülere verilir.
6 teker kamyon tonaj sınırı 21 ile 24 ton arasında değişmektedir.
Ton cinsinden hesaplanan tonaj, aracın yasal olarak yapabileceği toplam taşıma kapasitesini ifade etmektedir. Taşımacılık sırasında aracın tonaj kapasitesinin aşılması gibi durumlarda ise araç sahibi ve taşımacılığı gerçekleştiren firmaya ise cezai işlem uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri