Protestanlık, Allah'ın İsa Mesih'in daha geniş Kilisesi içinde, Kutsal Yazılara göre İsa Mesih aracılığıyla Tanrı ile kişisel bir ilişkiye yönelik üstün bir endişeyle beslenen bir harekettir.
Protestanlarsa yalnızca vaftiz ve evharistiyayı kabul eder. Ayrıca Evharistiya'nın anlamı da iki mezhep için farklıdır: Katolikler için ekmek ve şarap İsa'nın etine ve kanına dönüşürken Protestanlar için bu ayin İsa'nın ayindeki temsili varlığıdır ve kendini kurban edişinin anılmasıdır.
16. yüzyılda Katoliklik içinde reformasyon hareketi ile ortaya çıkan ve Katolik ve Ortodoks mezheplerinin yanında Hristiyanlığın üçüncü büyük mezhebidir. Reformasyon hareketi, Roma Katolik Kilisesi'nin başındaki papa ve ruhban sınıfına yönelik bir tepkiyi ifade etmektedir.
Protestanlar, kiliselerinde resim ve heykele yer vermezler. Protestan kiliselerinde sadece dikey kısmı uzun olan bir haç bulunur. Anglikanlar hariç haç çıkarmazlar. Zaten Protestan ilkeleri benimsese de Anglikan Kilisesini diğer Protestanlardan ayıran en belirgin özellik Katolik kurumları muhafaza etmiş olmasıdır.
Protestan Reformu (1517-1648), 16. yüzyıl Avrupa'sında, Ortaçağ Kilisesi'nin hakimiyetini kıran, Hıristiyan mesajının şahsi yorumlarının geliştirilmesine izin veren ve modern ulus-devletlerin gelişmesine yol açan yaygın dini, kültürel ve sosyal kargaşayı ifade eder.
İlgili 44 soru bulundu
Protestanlık diğer Hristiyan mezheplerinden bazı ayrımlar gösterir. Katolik ve Ortodokslar gibi ruhanî başkanları yoktur. Protestanlık; Katolik ve Ortodoks kiliselerinin merkeziyetçi anlayışının tersine, çeşitli kiliseler veya mezhepler arasındaki kurumsallaşmamış bir topluluktur.
Protestan iş ahlakı, Kalvinist iş etiği veya Püriten iş etiği; teoloji, sosyoloji, ekonomi ve tarihte çalışkanlığın, disiplinin ve tutumluluğun bir kişinin değerlere bağlılığının bir sonucu olduğunu vurgulayan bir iş etiği kavramıdır. Protestan inancı, özellikle Kalvinizm tarafından benimsenmiştir.
Katolikler ve Ortodokslar yedi sakrament kabul ederken Protestanlar sadece vaftiz ve evharistiyayı sakrament olarak görmektedirler.
Hıristiyanlığı yayma yolunda görev alan; rahip, papaz veya din adamlarına da misyoner denir.
Protestan Reformu, 1517 yılında Almanya'nın Wittenberg Şehrinde, Mar- tin Luther adlı eski bir Katolik rahip tarafından başlatılmıştır.
Hristiyanlar`ın elleriyle haç işareti yapmalarına da istavroz çıkartma denir. İstavroz; Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'u temsil etmektedir. Protestanların böyle bir uygulamaları olmamasına rağmen, pek çok Katolik ve Ortodoks Hristiyan bu hareketi yaparlar.
Katolik kiliselerinde rahipler evlenemezken, Ortodoks kiliselerinde rahipler evlenebilir. Protestan kiliselerinde böyle bir kural yoktur.
Protestan inanışına göre bunu ancak Tanrı yapar. Hatta Katolik Pederler dahi günah çıkarmadıklarını ancak kişiye günahlarının Tanrı tarafından bağışlandığını bildirdiklerini söylerler. Hristiyanlıkta günahları bağışlama yetkisi sadece Tanrı'dadır. Protestanlar buna: “Tövbe ve günahların affı” derler.
Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Martin Luther'in 1517 yılında Wittenberg Kilisesi kapısına 95 maddelik manifestosunu asmasıyla birlikte Avrupa'da Protestan reformu başlamıştır.
Protestan kiliselerinin geneli sadece bu yetkinin sadece Kutsal Kitap'ta olduğuna inanırlar. Sanat: Katolik Kilisesi binalarında resim, heykel, fresko gibi sanat eserleri kullanırken, Ortodoks Kilisesi sadece resim ve mozaik kullanırlar.
Martin Luther (10 Kasım 1483 - 18 Şubat 1546), Alman keşiş, teolog, üniversite profesörü, Protestanlığın babası ve Lüterciliği yaratan, geliştiren ve yayan kişi.
Pastör kelimesi, İspanyolca, Portekizce ve İngilizce de kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. Papaz anlamına yakın bir kelime olduğu da söylenebilir. Pastör kelimesini sahip olduğu anlam ise protestan vaizi olarak ifade edilebilir.
Baptistler veya Vaftizciler, yalnızca inanan müminleri vaftiz eden ve bunu da suya daldırma inanışı ile belirleyen önemli bir Protestanlık mezhebidir. Baptist kiliseleri genellikle ruh yetkinliği, sola fide, sola scriptura ve cemaat temelli kilise inanışını benimsemişlerdir.
Hristiyan toplumlarda ise sünnet genellikle isteğe bağlı yapılmaktadır. Ancak, Mısır'daki Kıpti topluluğu gibi Afrika'daki bazı Hıristiyan gruplar, ABD'deki bazı Protestan mezhepler ve Filipinler'deki Katolikler sünneti dinen gerekli olarak kabul ediyorlar.
Katolikler ile Ortodokslar, yedi sakrament, Gregoryen Ermeniler altı sakrament, Protestanlar iki sakrament benimsemiştir. Uniteryenler ile Kuveykırlar, Tanrı ile insan arasında hiçbir şeyi kabul etmediklerinden bunların hepsini reddetmişlerdir.
Martin Luther ve Jean Calvin'in kurduğu Protestanlık mezhebine bağlı olan Hristiyanlara Protestan denir. Protestan Kime Denir? Hristiyanlığın Protestanlık mezhebine bağlı olanlara Protestan denir. Bu mezhepte, diğer Hristiyanlık mezhepleri gibi Hz.
'Protestan Ahlakı', sosyolojinin kurucu babalarından biri olan Max Weber'in temel fikirlerinden birisidir.
i. (Fr. protestant “protesto eden, karşı çıkan”) Protestanlık mezhebine mensup olan kimse.
Bu çalışma Max Weber'in “Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu” adlı eserinden yola çıkarak İslam iş ahlakının kodlarının ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır. Çalışmada İslam iş ahlakı kodları tespitinde Kur'an'ın belirlediği esaslar temel almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri