Oysa, dünyanın, nüfusu 100 binden fazla olup da yıllık yağan kar ortalaması en yüksek ilk üç şehri de Japonya'da bulunuyor. Yine dünyanın en fazla kar yağışı alan 10 büyük şehrinden dördü Japonya'da, üçü ABD'nin New York eyaletinde ve üçü de Kanada'da.
Dünyada kutup bölgeleri ve ılıman iklimin iç kısımları kar yağışının yoğun olduğu bölgelerdir. Kar yağış sınırı, kuzey yarımkürede 30° enlemini, Güney yarımkürede 25-30° enlemleri aralığını takip eder. Dağlık alanlarda yükselti nedeniyle kar yağışı artar.
Ocak ayında Japonya sıcaklıkların yaklaşık 10 °C'ye düşmesi ve ülkenin birçok kesiminde kar yağışı görülmesiyle nispeten soğuk bir kaçamak noktası olacaktır.
Tarihte Olympos, Oros Ton Kalegeron adı verilen, içinde barındırdığı kilise ve manastırlardan dolayı Keşişdağı, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde Ruhban Dağı ve son olarak 1925 yılında Uludağ adını almıştır.
Uludağ'ın Zirvesi olan Uludağ Tepe (2543 m) altındaki kuzey çanağında kalıcı kar tabakaları bulunur. Türkiye'nin en alçakta kalıcı kar bulunan dağıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Kar yağışı özellikle Pendik, Ümraniye, Beykoz, Üsküdar, Kartal, Silivri, Çatalca, Başakşehir gibi bölgelerinin yüksek kesimlerinde etkili oldu. Genelde mevsimin ilk karının aralık ayından itibaren düştüğü İstanbul'a, uzun bir aranın ardından kasımda kar yağdı.
Japonya Hakkında Bilmeniz Gerekenler. Doğu Asya bölgesinde bulunan Japonya, bilim ve teknoloji bakımından birçok konuda dünyada lider olan bir ada ülkesidir. Japonya'ya, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan ortalama 18 sefer yapılıyor ve yolculuk 17 saat civarında sürüyor.
Kar yağışı, Rio Grande do Sul veya Santa Catarina gibi yüksek dağlık alanlarda meydana gelebilir. Brezilya'da yağış genellikle nispeten yüksektir, yılda yaklaşık 1000 ila 1500 mm.
Güney Kore'de yıl boyunca 25 günlük bir kar yağışı yaşanmaktadır. Kar yağışı, aralık ve şubat ayları arasında, ülkenin kuzey kesimlerinde görülmektedir.
Karın yağması için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derecedir. Fakat kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklık değerinin 0 olması şart değildir. Bazı durumlarda termometreler 4 ile 5 dereceyi gösterirken de kar yağdığı gözlemlenmiştir.
- Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. - Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur. - Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur.
Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar. Kar taneleri sıcaklığı 0°C'nin biraz üstünde olan, nemli havanın içinden yere doğru düşerse dış yüzeyleri bir miktar erir ve bu nedenle başka kar taneleriyle bir araya gelebilirler.
İlçede ılıman Marmara iklimi görülür. Ortalama sıcaklık 14.4 derecedir; ortalama nem oranı %58'dir. En çok yağmur kış aylarında ve mart-nisan aylarında düşer, en az yağış haziran ayında alır. Ortalama 8-10 gün kar yağar.
Bu özellikleri ile Uludağ dört mevsim turizme hizmet veren bir doğaya sahiptir. Milli parkın en yüksek noktası Uludağ Tepe'dir (2543 m).
2022 Kış Kayak Sezonu Uludağ Kar Kalınlığı
Uludağ'a ilk kar genellikle Kasım ayında düşer. Ancak kayak yapılmaya elverişli zamanlar yılbaşını bulur. Kayak mevsimi Mart ayının sonuna, bazen Nisan ayının başına kadar sürer. Dağın doruk noktasındaki karlar yaz kış erimez.
Türkiye'de son 32 yılda en yoğun kar yağışı 1976 yılı Şubat ayında düştü ve aynı tarihte Bitlis'te 3 metre 41 santim kar kalınlığı ölçüldü.
Kayak merkezleri arasında en fazla kar kalınlığı, 246 santimetreyle Hakkari'de kaydedildi. 2. sırada Palandöken yer alırken, 3. sırada Kartalkaya, 4. sırada ise Erzincan Ergan kayak merkezi yer aldı.
Ortalama insan boyu erkeklerde 1,8 (180 cm) kadınlarda 1,6 (160 cm) santimetre olarak kabul ediliyor. Verilere göre, en yüksek kar kalınlığı 135 santimetreyle Bolu'da bulunan Kartalkaya Kayak Merkezinde ölçüldü.
Dr. İhsan Çiçek Uludağ'ın volkanik bir dağ olmadığını belirtti.
Uludağ'ın Eteğindeki Şehir Bursa.
1979 yılında kayda geçen Uludağ'dan gelen patlama sesleri çevre halkı ve jeoloji araştırmacılarının oldukça ilgisini çekmiş ve derin bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma sonucunda ise bilim insanları, Uludağ'ın volkanik faaliyetlerinin sona ermesinin en az 1 milyon yıl önce gerçekleştiğini tahmin etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri