Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının, nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Zinanın söz konusu olabilmesi için eşlerden birinin bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmesi gerekmektedir. Sarılmak, öpmek zina sayılmaz ancak teşebbüs aşamasında kalan zinadan bahsedebilmek adına ispat kolaylığı sağlar.
Evet. Sual: Müsafeha ederken kucaklaşmak veya kafayı kafaya dokundurmak uygun mudur? Ancak uzaktan gelince veya uzun zaman görüşülmemişse, o zaman sadece sarılmak caiz olur.
1- Vücutlar birbirlerine haram kılınmıştır ve dokunma ''zina'' olarak isimlendirilmiştir. Bir eldiven de olsa vücutlar dokunmaktadır. 2- Bakmak açısından haramdır. Bakılması haram olana dokunulması da haramdır.
El ele dolaşmak zina değildir. Ancak göz zinası, el zinası gibi mecazi zina vardır. Bunlar normal zina gibi değilse de yine de günahtır. Göz zinası veya düşünce zinası tabirleri, zinaya sebeb olan durumlar için kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
30-El ele tutuşmak aldatma mıdır? Zina davaları için cinsel fiziki birleşme şarttır. Bu sebeple el ele tutuşmak cinsel birliktelik olmadığından sadece bu delile dayanarak zina davası açılması uygun olmayacaktır.
Bu çerçevede nâmahrem bir kimseye cinsel arzu ile bakma, dokunma, tutma, öpme ve ilişkiye girme gibi fiillerin hepsi yasaklanmıştır. Kur'an'da zinaya yaklaşılmaması gerektiği belirtilip, zina hayasızlık ve kötü bir yol olarak sayılmıştır.
Bir erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları da caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Erkeğin, kadının omzuna elini attığı ve omuz üzerinden ellerin birleştiği bu biçim, çiftlerin arasında bağı ve rahatlığı gösteriyor. Bu şekilde ele ele tutuşanlar için uzmanlar, "Sadece sevgili değil aynı zamanda arkadaş da olan, beraber çok eğlenen ve çok kolay iletişim kurabilen çiftler" diyor.
Şafiî fakihlerinden İbn Hacer Heytemî ve Şirvanî'nin "Aynada veya suda görünen kadın görüntüsüne bakmak haram değildir. Ancak fitneye vesile olduğu takdirde haram olur." dedikleri, Kalyûbî'nin ve Büceyremî'nin ise aynadaki ve sudaki görüntüye şehvetle bile bakmanın haram olmadığını söyledikleri aktarılmaktadır.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez.
İslâm'da müslüman kardeşliğini güçlendirmek için selâmlaşma, musâfaha ve güleryüzlülük teşvik edilmiştir. Selâmlaşmanın bir parçası sayılan tokalaşma Hz. Peygamber'in sünnetinde yer alan âdâb-ı muâşeret kaidelerindendir.
Ön sevişme ve cinsel ilişki sırasında koca, kadının göğsünden zevk almasına izin verilir, Hanefi mezhebinde bu harekette salgı (yani süt) tüketilmediği sürece caizdir.
Bir eylemin zina olarak nitelendirilebilmesi için cinsel birlikteliğin olması ve bunun mutlaka ispat edilmesi gerekir. Cinsel birliktelik olmadan, karşı cinsle sarılmak, flört etmek, mektuplaşmak, mesajlaşmak, karşı cins ile cinsel birliktelik olmaksızın yakın temas halinde bulunmak zina olarak kabul edilmemektedir.
Bu kapsamda flört; âşıkane hareketler olarak adlandırılan öpme, sarılma ya da kucaklaşma gibi yakın fiziksel temas; cinsel ilişkiyi ispata yaramayan ses ya da görüntü kaydı; mektuplaşmalar veya elektronik ortamda yapılan yazışmalar kural olarak zina sayılmamaktadır[5].
Zinada had cezasının uygulanması için, erkeğin cinsel organının en az sünnet yerinin (haşefe) kadının cinsel organına girmiş olması gerekir. Bundan daha azına meselâ; öpmek, sarılmak veya uyluk arasına sürtünmek vb. hareketler haram olmakla birlikte had cezasını gerektirmez.
"EL ELE GEZMEK GÜNAH"
Fetvada nişanlılara şu uyarılar yapıldı: "Nişanlıların flört etmeleri, dost hayatı yaşamaları, dedikoduya mahal verecek şekilde baş başa kalmaları, öpüşmeleri, el ele tutuşmaları ve benzeri İslam'ın onaylamadığı davranışlardan uzak durmaları gerekir."
Dinimizin eşler hususunda bazı sınırlamaları vardır. Bu da şeriat kitaplarında mevcuttur. Fakat el ele dolaşmaları hususunda herhangi bir sınırlama ve haramiyet getirmemiştir.
Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır. Peygamber'e (sav) biat eden kadınlar dediler ki: "Ey Allah'ın Resulü, biat ederken elimizi tutmadınız." Peygamber (sav) "Kadınların elini tutup tokalaşmam." buyurdu (Ahmed bin Hanbel, Nesâî, İbn Mâce).
Bunu Peygamberimiz (s.a.) tavsiye etmiştir. 2) Bu telefon konuşmalarında ya da mesajlaşmalarda iltifat etmek ya da sevgi sözcükleri kullanmanın bir sakıncası var mı? -Kişi, evleneceği, beğendiği, sevdiği birine bunları söyleyebilir, bunda sakınca yoktur.
Kişi çıplak resmini ifşa ediyorsa, kişinin fikrine saygı duymakla birlikte bunun dinen doğru olmadığını söyleyebiliriz. Kişi normal bir fotoğrafını isteyerek paylaşmışsa bir sıkıntı yoktur. Kişi özgürdür ama bir şekilde mahremiyetine dinen dikkat etmelidir. Haram ve helal sanal ortamda da geçerlidir.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
Nikah yapmadan kız arkadaşınızla veya nişanlınızla sevişmeniz, öpüşmeniz büyük günahtır. Sevişmek kelimesi zina anlamında kullanılmışsa, en büyük günahlardan biri işlenmiş olur.
Sevişmek kelimesi zina anlamında kullanılmışsa, en büyük günahlardan biri işlenmiş olur. Ancak sevişmek ile zina etmeden yapılan işlemler anlamında ise, o zaman zina olmamakla beraber Allah'ın yasakladığı bir iş olduğundan zina olmasa da yine haram işlenmiş olur. Mahrem olmayan kadına dokunmak veya tokalaşmak haramdır.
Eşlerden biri, eşini aldatmışsa, bunun belirli şartlarda olması gerekecektir. Yani burada temel şart, cinsel ilişkiye girilmiş olunmasıdır. Eğer erkek, başka bir kadınla ya da kadın başka bir erkekle cinsel ilişkiye girmişse, zina eylemi gerçekleşmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri