Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'evde kedi beslemek caiz değil' şeklinde bir fetvası bulunmuyor.
Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: "Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir" buyurdu. İmam Şafii'ye göre, kedi su içtikten sonra arta kalanı temizdir. İmam Mâlik'e göre, kedinin artığı temizdir.
HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) - Hayvan giren eve, melek her gün girer... | Facebook.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Yargıtay'ın yerleşik içtihadına göre, apartman veya sitenin yönetim planında evcil hayvan beslemeyi yasaklayan bir hüküm bulunuyorsa, bu hüküm geçerlidir ve bu hüküm uyarınca evcil hayvan beslenemez.
İlgili 33 soru bulundu
Hz. Muhammed, kedisi Müezza içtikten sonra kapta kalan su ile abdest alacakken Sahabe-i Kiram Ebu Nuaym “Ya Resul o sudan kedi içti” deyince, Resulullah “Onlar en temiz ağıza sahiptirler” buyurmuş ve abdest almıştır.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) öz... Instagram.
İslamiyet'te kediler 'temizlik' ile simgelenmiştir ve saygın bir yer edinmişlerdir. Hz. Muhammed'in bir kedi dostu olması Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır.
İslam geleneğinde, kediler temizliklerinden dolayı hayran kalınan hayvanlardır. Ritüel olarak temiz oldukları düşünülmektedir ve bu nedenle evlere ve hatta Mescid-i Haram dahil camilere girmelerine izin verilmektedir.
Yine Efendimiz, “Kediyi sevmek imandandır” (Buhari, 2161) ve “Bir insan, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediye yiyecek vermemiş; yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı.” (Buhari, 1977) buyurmuştur. Ebu Bekir Vasiti hazretleri anlatır: "Bir gece Peygamber efendimizi rüyamda gördüm.
Kedinin açlık, üşüme gibi fiziksel durumlarını ve korku, endişe, sıkılma gibi psikolojik durumlarını anlamayı öğrenecek; ona karşılaştığı olumsuz durumlar karşısında yardımcı olmaya çalışacaktır. Kedilerin sorumluluğunu almak, çocuklara sorumluluk bilinci aşılamak için de faydalıdır.
Alo Fetva 190 hattını arayarak konuya ilişkin bilgi aldık. Alo Fetva, evde kedi beslenmesinin caiz olduğunu belirtirken, köpek beslemenin bazı hadislerce ve mezheplerce (örneğin Şafii mezhebince) caiz olmadığını aktardı. Evde köpek beslemenin hoş görülmediği ve caiz olmadığı Buhari'den nakledilmiştir.
Bazı tefsir kaynaklarına göre peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in bir kediye “Müezza” ismi koyduğu geçmektedir. Kedinin siyah beyaz tüylere sahip bir Habeş kedisi olduğundan ve temizliği simgelediğinden bahsedilir.
islam dini peygamberi hz.muhammed'in kedisi müezza'nın soyundan geldiğine inanılan ve kimi zaman mistik özellikler gösteren özellik. farklı kedi cinslerinde kendini gösterebilir. bu kediler bazı çevrelerde benekli damak olarak da anılmakta olup, sahiplerine şans getirdikleri düşünülmektedir.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz.
Çünkü kediler nankör değildir, sadece diğer evcil hayvanlara göre daha özgürdür. Özellikle bir kedinin köpekle kıyaslanması durumunda kedilerin sadık olmadığı ve nankör olduğu algısı ortaya çıkmaktadır. Bu durum ise insanlarla kedilerin iç içe yarama hikayesinin köpekler kadar eski olmamasından kaynaklanır.
Kediler doğaları gereği çok temiz evcil hayvanlardır.
Kedi beslemek sünnettir. Resulullah efendimiz, "Kedi pis değildir, etrafınızda (evinizde) serbest dolaşsın buyurdu.
Kediler gerçekten şifacı varlıklardır. Aynı zamanda gözlemcidirler. Kediyi okşamanın yüksek tansiyonu dengelediğini pek çok kimse bilmez. Ayrıca onlar üzerinizdeki negatif enerjiyi çeker ve sizi rahatlatırlar.
Kedilerin tükürüğünde aynı zamanda doğal bir anti bakteriyel ajan olarak görev yapan peroksidaz bulunur. Kedilerin tükürüğü, bakteriler de içerir. Bu nedenle kedilerin dilinin ya da tükürüklerinin tam anlamıyla antibakteriyel özellik taşıdığını söylemek mümkün değildir.
Ağzının içinde üst damağında lekeleri varmış. Bu sık rastlanmayan damağında leke olan kedilerin Müezza`nın soyundan geldiği kabul edilir. Müezza, muhtemelen bir sokak kedisiydi ve Mekke`nin sıcak kavurucu çöl sokaklarından Hz. Muhammed`in ilgisi ile kurtulmuştu.
Pençeleri ile buldukları hayvanları öldürüp onları yiyebilirler. Kedilerin yılan yediğine de rastlanmıştır. Bu yüzden yılan da kedilerin yediği görülen hayvanlar arasında yerini alır. Ancak bu kedilerin her zaman yılanlarla uğraşacağı ve onları yemek isteyeceği anlamına gelmez.
Sahipsiz kedi yavrularını besleyip büyütmesinden dolayı Kedicik babası anlamına gelen Ebu Hureyre ismiyle anılırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri