Şehit, Allah'ın huzurunda diri olarak hazır bulunup, nimetlere erişeceği ve cennete gireceğine şahit olunacağı için bu adı almıştır. Gazi ise, Allah yolunda ve vatan uğrunda savaştığı ve şehit olmayı arzu ettiği halde ölmeyip, sağ kalan kimseye verilen addır.
Şehit, İslâm dininde Allah yolunda vefat etmiş bir müslümana verilen isim ve makamdır. Kur'an'da sıklıkla bu kimselerin kurtuluşa erdiği, ahiretteki makamlarının diğer insanlardan üstün olacağı belirtilir.
Şehitlik ve gazilik kavramlarının temeli, diğerkâmlık ruhu ve inancıyla gelişen yüksek manevi ve psikolojik şuura dayanmaktadır. Dolayısıyla bu ruha sahip insanlar ve onların ailelerine karşı görev ve sorumluluklar sadece maddi boyutu olan politikalarla yerine getirilemez.
Din uğrunda savaşanlar için özellikle Türkler tarafından mücahid karşılığında kullanılan bir sıfat ve unvan. Özellikle Osmanlılar'da din için yapılan savaşı ifade eden ve bir fetih ideolojisi haline gelen terim. Nefisle mücadele, İslâm'ı tebliğ ve düşmanla savaşma anlamında kullanılan terim.
Kur'ân'da ge- çen şehid kavramı genellikle 'tanıklık eden' anlamına gelirken, bu kelimenin çoğulu olan şüheda kelimesi dört yerde 'sırf İlay-ı Kelimetullah'ı yüceltmek için savaşıp öldürülen' manasında kul- lanılmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
İslam'da şehitlik pek yüksek bir mertebe olarak kabul edilmiştir. Kuran'da Allah'u Teala şehitler için siz onları ölü sanmayın, onlar diridir buyurmaktadır.
'Allah yolunda ölenlerden başka şehit olanlar yedi çeşittir: Tâûndan ölen şehiddir, suda boğulan şehittir, zatülcenbden (akciğer zarı iltihabı-pleurisy) hastalığından ölen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir, yangında ölen şehittir, yıkıntı altında kalarak ölen şehittir, hamilelikte ölen kadın şehittir.”
Türkiye'de yürürlükte bulunan yasal mevzuat incelendiğinde gazilik, temel olarak Muharip Gazi ve Malul Gazi olmak üzere iki kavram altında toplanmıştır. Milli mücadeleye katılması sebebiyle İstiklal Madalyası verilmiş bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Muharip Gazi olarak kabul edilmektedirler.
Dr. Dağlı, mesajında özetle şu görüşlere yer verdi: “Kurtuluş Savaşı'nda vatanımızın her karış toprağında ayrı bir mücadele verilmiştir. Antep bu mücadelede gösterdiği büyük direniş dolayısıyla TBMM tarafından onurlandırılarak, 8 Şubat 1921 tarihinde 'Gazi' unvanını almıştır.
Gazi, savaştan sağ olarak dönen kimse. Gazi, şu anlamlara gelebilir: Gazi (askeriye), savaşa katılmış askerlere verilen unvan. Gazi (din), İslam dininde gazaya (İslam uğruna savaş) katılan kişilere verilen unvan.
Allah yolunda canını feda eden bir Müslümana şehid denir. Şehidlik, İslâm'da en büyük mertebedir. Şehidlerin Allah katında kadir ve kıymetleri pek yücedir. Âhirette en büyük rütbenin peygamberlikten sonra şehidlik olduğu belirtilmiştir.
GAZİ, bir Kahramandır. Cumhuriyetimizin en büyük Gazisi, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün, yaşayan canlı temsilcisidir. Asildir, vakarlıdır, yüksek şeref, ahlak ve fazilet sahibidir. Canını ve gençliğini, devleti için feda etmek üzere muharebe meydanına karşılıksız süren Gazi, daima devletin emrindedir.
Şehitlik, Allah katında en üstün mertebelerden biri olup, farklı dereceleri vardır. Allah yolunda savaşırken harp meydanında şehit düşenler dünya ve âhiret ahkâmı itibariyle şehittir. Bulaşıcı hastalık, ishal, göçük altında kalma, suda boğulma ve bunlar dışında şehit olarak nitelendirilenler âhiret şehididirler.
Karnındaki bir hastalıktan dolayı ölen kimse, denizde haram olmayan bir sefer ederken boğularak ölen kimse, duvar göçmesi gibi yıkıntı altında kalarak ölen kimse ve Allah yolunda şehit olan kimsedir ve bunların arasında en üstünüdür. Aynı şekilde savaş haricinde Allah yolunda ölen kimse şehittir.
Kıyamet günü ise üç kişi şefaat eder. Bunların ilki peygamberler diğerleri alimler ve son olarak ise şehitlerdir. Allah yolunda ve vatan yolunda can vermiş kişilere şehit denilmektedir. Şehitlerin ise 100 kişiye şefaat etme hakkı vardır.
Savaştan hemen sonra, Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa, Ordulara şu ünlü emri vermiştir: "Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!"
Büyük Millet Meclisi tarafından Atatürk'e gazilik unvanı ve mareşallik rütbesinin verilmesi, Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında gerçekleşmiştir. Başkomutan Atatürk, cepheye gitmeden önce attan düşerek yaralanmışsa da bu onu 12 Ağustos'ta cephede olmaktan alıkoyamamıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi de 19 Eylül 1921 tarihinde yaptığı toplantıda Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'yı, Sakarya Savaşı'nda elde ettiği büyük başarıdan dolayı askeri rütbelerin en büyüğü olan “Mareşal” rütbesi ve “Gazi” unvanı ile onurlandırdı.
İslamiyet öncesinde savaşlarda yiğitlik gösteren kişilere ALP unvanı verilirken, sonrasında bu kavram GAZİ ile karşılanmaya başlanmıştır. Ancak, ALP unvanı da kullanılıyordu ki Konuralp Gazi buna bir örnektir. Yine ilk Osmanlı Padişahları Osman Bey ve Orhan Bey Gazi unvanlarını kullanmışlardır.
Kısaca şehit sayılacak haller; harp, iç güvenlik, eğitim, atış, tatbikat, manevra, kaçakçılığın men ve takibi gibi görevler esnasında veya doğal afet nedeni gibi şartlar altında veya bu görev ve şartların sebep ve tesiri ile meydana gelmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Çolak'ın avukatı ve aynı zamanda Şehit Aileleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan İsmail Kılıç, mevzuata göre bir kişinin gazi sayılabilmesi için Sakat kalma şartı arandığına dikkat çekerek, “Bir kişinin gazi sayılabilmesi için yaralanmış olması yetmez.
Sual: Kanser, verem, kolera, veba, bronşit, ishal gibi iç hastalıklarından ölen şehit midir? Evet şehit sevabına kavuşur. Sadece iç hastalıkları değil başka hastalıklardan ölenler de şehit olur. Mesela sara, bulaşıcı ve ateşli hastalıklardan ölenler de şehittir.
Peygamberlikten sonra en büyük mertebe olan şehitlik vatan uğruna, bayrak uğruna, namus uğruna canını feda edenlere denmektedir. Gündelik hayatta sürekli duyduğumuz şehit terimi Kur'an ve hadislerde de geçmektedir. Kur'an-ı Kerim'de Allah yolunda canını feda eden bir Müslümana şehit denilmektedir.
Onlara ruhen olduğu gibi bedenen de nimetler lütfeder. Diğer insanların cennete girdiklerinde istifade edecekleri nimetlerden, şehitler kabir hayatında istifade ederler. Allah dirilişten önce berzahta onlardan başka hiç kimseye bu nimetleri ikram etmemektedir; bu, şehitlere has kıldığı bir özelliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri