Nitekim Allah'ın sıfatlarından olan ve herşeyden haberdar olan manasına gelen "Habîr" sıfatı da aynı kökten gelir. Hadis ıstılahı olarak haber kelimesi birkaç manada kullanılmıştır. En yaygın ve kabul gören tanımı;"hadis" terimiyle eş anlamlı olarak kullanılmış ve Hz. Peygamber'in hadislerine "haber" denmiştir.
Haber, herhangi bir şey veya mesele ile ilgili olarak nakledilen bilgi anlamındadır. Hadîs ilminde ise Hz. Peygamber'in kavlî, fiilî ve takrîrî sünnetlerinin sözle ifadesi demek olan "hadîs" kelimesinin müterâdifi olarak kullanılır. Bazı âlimler, Hz.
tabakalarda tek kişinin rivayet ettiği haber”10 anlamında kullanıldığı ifade edilmektedir. Ebû Hanife haber-i vâhidi, terimin sözlük anla- mına uygun olarak, tek kişinin rivayet ettiği hadîs (hadîsun vâhid) anlamında kullanır.
Lafızların anlamı bozacak değişikliklere uğramadığı mütevatir çeşididir. Tanım: Farklı konulardan bahseden rivayetlerin, ortak yönlerinin bulunmasıdır. Mütevatir haberin şartlarını taşımayan habere Âhâd haber denir.
2. Peygamberden Gelen Haber. --- Peygamberden Gelen Haber: Peygamberimiz kendisine gelen vahyi insanlara tebliğ etmiş ve sünnetiyle örnek olmuştur. Peygamberimizin sözleri yani söz, fiil ve davranışları da Müslümanlar için bilgi kaynağıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Allah'ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim.
Terim olarak “geçmişte meydana gelen veya gelecekte vuku bulacak bir olayı bildiren söz, mahiyeti itibariyle doğru veya yanlış olma ihtimali bulunan söz” gibi farklı şekillerde tanımlanmıştır.
Âlimlerin çoğunluğuna göre hadisler, mütevâtir ve âhâd olmak üzere iki ana bölüme; âhâd haberler de garib, aziz, meşhur diye üç bölüme ayrılır. Hanefîlere göre ise, mütevâtir, meşhur ve âhâd olmak üzere üçe ayrılır.
Tevatür veya mütevatir, Arapça kökenli bir kelime olan tevatür bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın söylenti. Dini metinlerde bir haberi, yalan olarak söylenmiş bir söz üzerine birleşmeleri mümkün olmayan ve her zaman kendilerine güvenilen kimselerin bildirmeleri.
İsnadında, sahâbî olan râvisi veya diğer râvilerinden biri zikredilmeyen hadis. Sözlükte “göndermek, salıvermek, bırakmak” anlamındaki irsâl masdarından türeyen mürsel kelimesi terim olarak “tâbiînden bir râvinin, kendisiyle Hz. Peygamber arasındaki sahâbînin ismini atlayarak naklettiği hadis” mânasına gelir.
Mahmûd Şeltût “Fetevâ”da (s: 62) şöyle diyor: “Alimler, âhad hadislerin akidede delil olamayacağında icma etmişlerdir. Bu yüzden gaybî meselelerde o hadisler alınmaz”.
Peygamber'in sünnetini ve sahabenin uygulamalarını yansıtmasıdır. İşte bu bağlamda İmam Malik'in âhad haberle amel etme konusunda ortaya koyduğu şartlardan birisi haberin Medinelilerin ameline aykırı olmamasıdır. Eğer aykırılık arz ediyorsa İmam Malik bu haberle amel etmemiştir.
Resul, İslam dininde insanları müjdelemek ve uyarmak için Allahü Teala tarafından gönderilen kişiler olarak belirtilir. Kelime anlamı bakımından ise " tasarrufa hakkı olmaksızın, birinin sözünü olduğu gibi bir başkasına bildiren kimse " anlamını taşır. - Haberci olarak ifade edilmektedir.
Genel olarak hadislerin karşılaştırılması ve hocanın onayına sunulması anlamında bir terim. Sözlükte “ortaya koymak, göstermek, sunmak, bir şeyi gözden geçirip durumuna bakmak, teklif etmek” gibi mânalara gelir.
Vâhid kelimesinin çoğulu olan âhâdla beraber bulunduğunda ise (haberü'l-âhâd, ahbârü'l-âhâd) “birden fazla kişinin rivayet ettiği haber” anlamına gelir.
Âlimler hadisleri râvi sayısına göre mütevâtir ve âhâd olmak üzere iki kısma ayırmıştır. Mütevâtir, yalan üzerine ittifak etmesi mümkün olmayan çoğunluk tarafından rivâyet edilen hadis şeklinde tanımlanmıştır. Âhâd ise râvi sayısı mütevâtir seviyesine ulaşmayan hadistir.
Sahte haber, yalan haber ya da asparagas, haber olarak sunulan, gerçekliği olmayan tamamen uydurma yanıltıcı bilgilerdir. Bilgi düzensizliği türlerinden birisidir. Genellikle bir kişi veya kuruluşun itibarını düşürme veya reklam geliri yoluyla para kazanma amacıyla üretilir .
Allah'tan gelen her haber mütevatir haber yani doğru haberdir. Haberin gorulmus ya da duyulmus olmasi gerekir. Haberin akla uygun olmasi gerekir. Mütevatir haberler yalan ve sahtekarlık barındırmaz.
Lafzî mütevâtir bilginin aynı lafızlarla, mânevî mütevâtir ise aynı anlamın farklı lafızlarla nakledilmesini ifade eder. Mütevâtir haberin örnekleri olarak klasik literatürde daha çok Kur'an'ın nakli, beş vakit namaz, namaz rek'atlarının sayısı ve zekât miktarları zikredilir.
Haber, ülkede veya dünyada henüz yaşanmakta olan bir olay veya değişen durumla ilgili olarak medya tarafından kamuoyuna nesnel ve gerçeğe uygun biçimde sunulan bilgi demektir. Toplumu ilgilendiren güncel olaylara ve gelişmelere ilişkin özgün bir tarzı olan yazı türüdür.
Haber cümlesinin iki asli gayesi olup bu iki asli gayeden fâide-i haber, muhataba bilmediği bir haberi iletmek demektir. Lâzım-ı fâide ise; muhataba bildiği bir haberi iletmektir.
DOĞRU HABER : Haberin bilgi kaynağı olabilmesi için doğru olması gerekir. Onun için İslam'da bilgi kaynağı olan haber, “haberi sadık” yani “doğru haber” olarak adlandırılır.
Haber yorumsuz olarak yazılmalı. – Haberle ilişkili kişilerin kim olduğu iyice tanıtılmalı. – Haber kaynağı mutlaka belirtilmeli. – Sıfat ve zarf kullanırken dikkatli olmalı; “kalabalık bir kitle” yerine “5 bin kişi” gibi daha somut ifadeler kullanılmalı.
Tellal kelimesinin sözlük anlamı çağıran, davet eden, haber verendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri