Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'den rivayet olunan bir hadiste Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Şehit, ölüm anında sizlerden birinizin ısırıldığında hissettiği kadar acı hisseder.»
“Şehîd kimsenin ölüm anındaki duyduğu acı, çimdiklemeden dolayı duyduğu acı kadar basittir.” Hadisten kastedilen mana şöyledir: Allah Teâlâ şehidi korur. Bu nedenle şehit, öldürülmeden dolayı acı ve ızdırap duymaz.
Dökülen ilk kanı ile beraber bütün günahları affolunur. 2. Cennetteki makamı kendisine gösterilir. 3. Kabir azabından kurtulur.
Şehitlerin beden bütünlüğünün olmaması nedeniyle cenazelerin lehimlenerek kapatılmış tabut içerisinde defnedilmesi düşünülüyor.
Kâfirler tarafından öldürülmeyen fakat cihat sırasında vefat edenler hakkında "şehit" sözü kullanılmıştır. Ancak bunlar yıkanır ve namazları kılınır.
İlgili 25 soru bulundu
"Şehitlerin cesedi çürümez." diye bir kaide bulunmamakla birlikte, bazı şehitlerin cesetlerinin çürümediği bilinmektedir. Allah bazı veli kullarının da cesedini çürütmemektedir. İlave bilgi için tıklayınız: - Şehitler kabir azabı çeker mi, kul hakları affedilir mi, cesetlerinin çürümediği doğru mu?
Bâzı büyük günahları işleyen kimselerin cenazeleri yıkanmadığı gibi, cenaze namazları da kılınmaz. Bunların cenazelerinin yıkanmayıp namazlarının kılınmaması, imandan çıktıkları, İslâmdan mahrum kaldıkları için değildir.
Çürüyor ama yapısı gereği toprak altında oksijensiz ortamda yüzlerce yıl kalabilir. Özel falan değil sadece oksijensiz bir ortam ve çabuk çürüyen organları alıyorlar. İç organlar beyin göz vs sadece deriye yakın et kalıyor.
Ancak şehitlerin -diğer veliler gibi- bazen temessül etmeleri ve dünyada bazı kimselere görünmeleri, onların yardımına koşmaları Ehl-i sünnet akidesine göre caizdir ve vakidir.
Cenaze törenine katılmak için çatışma bölgesinden gelen silah arkadaşlarıda gözyaşlarını tutamadı. Şehidin tabutuna sarılarak gözyaşı döken bir arkadaşı tabutun üzerine Türk bayrağında bulunan yıldızın üzerine mermi koydu. Arkadaşlarının intikam yemini ettiği ve bu yüzden tabuta mermi koydukları öğrenildi.
Şehit kabirde meleklerin sorgulamalarından ve kabir azabından muaf tutulur.
Evet, şehitlerin günahları bağışlanır ve cennete girerler. Zira günahlar veya günahkar olmak, şehid olmaya engel değildir.
Kıyamet günü ise üç kişi şefaat eder. Bunların ilki peygamberler diğerleri alimler ve son olarak ise şehitlerdir. Allah yolunda ve vatan yolunda can vermiş kişilere şehit denilmektedir. Şehitlerin ise 100 kişiye şefaat etme hakkı vardır.
Oksijen alamadığı için bilinci kapanıyor, ardından ölüyor. Yanma: Yanıklar, çok şiddetli acıya yol açıyor. Sinir uçlarının yanması ise bu acı hissini bir süre sonra ortadan kaldırıyor. Ardından kişi biraz his kaybına uğruyor.
Karnındaki bir hastalıktan dolayı ölen kimse, denizde haram olmayan bir sefer ederken boğularak ölen kimse, duvar göçmesi gibi yıkıntı altında kalarak ölen kimse ve Allah yolunda şehit olan kimsedir ve bunların arasında en üstünüdür. Aynı şekilde savaş haricinde Allah yolunda ölen kimse şehittir.
'Allah yolunda ölenlerden başka şehit olanlar yedi çeşittir: Tâûndan ölen şehiddir, suda boğulan şehittir, zatülcenbden (akciğer zarı iltihabı-pleurisy) hastalığından ölen şehittir, karın ağrısından ölen şehittir, yangında ölen şehittir, yıkıntı altında kalarak ölen şehittir, hamilelikte ölen kadın şehittir.”
İşte normal ölüler, öldüklerinin farkında olduğu için lezzetleri eksiktir. Halbuki şehitler öldüklerini bilmediğinden aldıkları lezzet tamdır. İmanlı ölen ve kabir azabı görmeyen insanların ruhları serbest dolaşır. Bu sebeple pek çok yere gidip gelebilirler.
Şehitler diye bilinen mezarlar, kendi adıyla anılan Şehitler Mahallesi, Şehitler Camii karşısında ve camii önünden geçen Zara Yolu'nun kenarında sanayi çarşısı dükkanlarının önünde bulunan yeşil alanın içerisindeki mezarlardır.
CEBECİ ASKERİ ŞEHİTLİĞİNE KİMLER DEFNEDİLİR? Şehitliğe; Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup asker ve sivil kişilerden aşağıda belirtilen durumlarda olanlar defnedilir.
Ceset yumuşaksa onun ardından ölümlerin devam edeceğine, • Ceset ağırsa ölenin çok günahının olduğuna, hafifse az günahı olduğuna, • Cesedin rengi siyahsa günahının çok olduğuna inanılmaktadır.
İnsanlar gibi orta ve büyük boyutu memelilerin cesetlerinde iskeletleşme gerçekleştikten sonra, süpürücü hayvanlar kemikleri tüketmezler ise, bereketli topraklarda asitler tarafından tamamen erimesi yaklaşık yirmi yıl sürer. nötr pH'lı topraklarda ve kumlarda iskeletin parçalanması yüz yıllar sürebilmektedir.
İnsanlar gibi orta ve büyük boyutu memelilerin cesetlerinde iskeletleşme gerçekleştikten sonra, süpürücü hayvanlar kemikleri tüketmezler ise, bereketli topraklarda asitler tarafından tamamen erimesi yaklaşık yirmi yıl sürer. nötr pH'lı topraklarda ve kumlarda iskeletin parçalanması yüz yıllar sürebilmektedir.
Cenaze kadın olsa bile onu yalnızca erkeklerin taşıması menduptur. Çünkü kadınlar cenaze taşımada zayıf kalırlar, bu yüzden onların taşıması mekruhtur. Şayet başka kimse bulunmazsa onların taşıması zorunlu hale gelir.
Çünkü ölü mezara konulup mezar kapanınca ölüye Allah-u Teala ruhunu cesedine intikal ettirir ve sorgu sual melekleri olan Münker ve Nekir meleklerinin sorusuna cevap verirken, bir müddet mezarın başında beklemek onun için dua ve istiğfar etmek de sünnettir.
Din İşleri Yüksek Kurulundan Diyanet Haber'e verilen bilgide şu ifadeler kullanıldı: Adetli kadınlar, cenaze yıkayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri