İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir. Ancak bu şart değildir. Dini İslam olan kişiler buna uygun hareket etmeseler bile günah olmaz.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir.
Yüzüğün Takılan Parmağa Göre Anlamı:
Sağ el manevi, sol el ile varlıklar dünyasıdır. Kişilerin parmakları ise farklı gezegenleri temsil etmektedir. Örneğin sağ elin serçe parmağına yüzük takan kişi flört etmeyi seven kişidir.
Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
İlgili 38 soru bulundu
ERKEKLERDE YÜZÜK HANGİ PARMAĞA TAKILIR? Evlilik, nişan ve söz törenlerinde gelin ve damada yüzük takılmaktadır. Ancak söz ve nişan yüzükleri taraflarda sağ elin yüzük parmağına takılırken evlilik sonrasında yüzük sol elin yüzük parmağına geçirilmektedir.
Yüzük, her iki elin her hangi bir parmağına takılabilir. Ancak, küçük parmağa takılması sünnettir (Ibn Abidin, a.g.e., V, 316; Kamil Miras, Tecrid Tercemesi, XII, 108).
Yüzük sağ parmaktaysa nişan yüzüğüdür, sol parmaktaysa evlilik. Toplumda herkesin bildiği ve gelenek olduğu üzere; bir kadına evlilik teklifi edilirken tektaş yüzük verilir, sonra alyans seçilir ve söz ya da nişanda ikisi birlikte sağ elin yüzük parmağına takılır.
Evlilikte sol elin yüzük parmağına takılması gereken yüzükler nişanda sağ elin yüzük parmağına takılmaktadır. Nişan yüzükleri kadınlarda ve erkeklerde sağ elin yüzük parmağına takılmaktadır.
Evlilik yüzüğü; iki elin sağ ve sol parmaklarına takılır. Ancak, yüzüğün sağ parmakta olduğu hallerde nişan yüzüğü olarak tanımlanabileceğinden bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, sol parmaktaki yüzük ise evlilik yüzüğü olarak değerlendirilir.
Ta Eski Mısır'a ve Roma'ya dayanan inanışa göre sol eldeki dördüncü parmaktan geçmekte olan bir damar, kalbe gider. Bu nedenle de dördüncü parmaktan kalbe ulaşan damar, zamanla kalıcı aşkın simgesi olarak bu parmağın yüzük parmağı olarak adlandırılmasına vesile olmuştur.
Konuyla ilgili olarak Bera b. Azib (r.a.) Hazretleri Peygamberimiz (asm)'in kendisinin "altın yüzük kullanmasını yasakladığını” [Buhari, Merza, 4 (5650)] bildirmiştir. Nişan için dahi olsa; altın yüzük takınmak erkeklere haramdır.
Eski Romalılar, sol elin 4. parmağına aşk damarı manasına gelen Vena Amoris demişler ve bu yüzden alyanslarını bu parmağa takmayı adet etmişler. Eski zamanlarda Hristiyan düğünlerinde gelinin sol elinin ortasındaki 3 parmağa da baba, oğul ve kutsal ruhu temsilen 3 yüzük takılırmış.
Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır. Ancak günümüzde nişan yüzükleri alyans seti olarak satıldığı için yüzüklerin erkek tarafınca alındığını da söyleyebiliriz.
Alyanslar, ilk olarak erkek ve bayana nişanda sağ elin yüzük parmağına takılırlar. Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağa takılı ise nişanlı yada sözlü oluşu, sol parmağa takılı ise evli olduğunu gösterir.
Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Nişanlıyken Tektaş Yüzüğünüz Sol Elinizde Olmalı!
Zira nişanlıyken tektaşın, sağ elinizin yüzük parmağında olması, yazılı olmayan bir kural ve gelenek olarak karşımıza çıkmakta. Öyle ki, tektaş yüzüğünüz, evlendiğiniz zaman sağ elinizden sol elinizin yüzük parmağına yani alyansınızın yanında yer almalı.
Eskiler, yüzük parmağından geçen bir damarın direkt kalbe bağlandığına inanıyordu. Bu damarın geçtiği sol parmağa da sonsuzluğun simgesi olarak yüzük takıyorlardı. Şurada Paylaş! Ancak bu eski ve yanlış bir inanış çünkü sol eldeki yüzük parmağında, kalbe giden herhangi bir damar bulunmuyor.
Sol el yüzük parmağına yüzük takmanın tüm dünya tarafından bilinen tek anlamı evliliktir. Ancak evlilik dışı sol eline yüzük takmayı tercih eden kişilerde bazı kişilik özelliklerini yansıtabilir. Evli olmadığı halde sol eline yüzük takmayı tercih eden kişiler genellikle çok düzenli ve disiplinli kişilerdir.
Evlilik sürece yani resmi olarak evet denildikten sonraki süreçte yüzükler sol ele takılan yüzük resmi olarak evli olduğunuz anlamını taşıyacaktır. Birbirinden şık ve farklı renklere sahip olan alyans modellerinden rose alyans da en çok tercih edilen alyans renklerinden biridir.
Doktrinde de nişanlanmanın şekle tabi olmadığı açıkça ve tereddütsüz bir şekilde kabul edilmektedir. Aynı yazarlara göre, tarafların nişanlanmanın geçerliliğini bir şekle, örneğin – aşağıdaki Yargıtay kararlarında arandığı gibi – bir tören yapılmasına bağlamalarına da bir engel yoktur.
yahudiler ise evlilik yüzüklerini işaret parmaklarına takmayı tercih ediyorlar.
Az önce de bahsettiğim gibi tamamen çiftlerin vereceği karara bağlı olarak değişen bir durum olabilir. Nedenine gelecek olursak; gümüş söz yüzüğü genellikle kız isteme töreninde aileler arasında büyüklerin çiftlerimizin parmağına taktığı yüzük olarak yerini alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri