Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 1/70).
Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 120).
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder.
"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ribayı yiyeni, yedireni, riba akdini yazanı, sadakaya (zekata) mani olanı, dövme yapanı, dövme yaptıranı -hastalık sebebiyle olan hariç- hulle yapanı, hulle yaptıranı lanetledi." [Nesâî, Zinet 25, (8, 147).]
İlgili 24 soru bulundu
Kuran'da dövme ile ilgili "Haramdır, günahtır" diye bir ayet yoktur.
Yakutiye Müftülüğüs Beitrag. Dövme yaptırmak caiz midir? (Nisâ, 4/119). yaptırmak caiz değildir (İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 129).
“DÖVME YAPTIRANA ALLAH RAHMET ETMEZ”
“Dinimiz, tedavi amaçlı operasyonlar hariç Allah'ın yarattığının değiştirilmesine yönelik her türlü müdahaleyi yasaklamıştır” diyen Başkanlık, Allah'ın yarattığının değiştirilmesinin hem maddi hem de fıtrat alanında gerçekleşebildiğini bildirildi.
Daha önce dövme yaptırmış olanlar kalıcı dövme abdeste engel mi diye merak ediyor. Konuyla ilgili Nihat Hatipoğlu'nun sözleri ise şu şekildedir: "Dövme yaptırmak haramdır ancak dövmesi olan bir kişinin namaz kılmasında sakınca yoktur."
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Peruk takan kadına ve peruk taktıran kadına, vücuduna dövme yapan kadına ve vücuduna dövme yaptıran kadına, Allah lanet etsin!”
Bu mümkün olmazsa, Allah'tan bağışlama dilemelidir" denildi. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvasında şu ifadelere yer verildi: "Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır.
Dövme yapılırken boya mürekkebi, dövme iğnesinin uygulama derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, derinin en üst tabakası olan epidermis ve onun altındaki dermisin1/3 üst tabakalarına ulaşarak dağılmakta. Dövme yapımında kulanılan iğneler ile dövme mürekkebi sıklıkla 0.1-0.5 mm derinliğe uygulanmaktadır.
Uzvun rengini ve şeklini değiştiren kalıcı süs ile geçici süs arasında fark vardır. Kalıcı olan Allah'ın yaratmasını değiştirdiği için haramdır. Geçici olan ise mübahtır. Dövme iğnelerle deri altına renkli maddeler koyularak cildin rengini değiştirmekle olur.
Hz. Peygamber (s.a.s.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinde uzak olacağını bildirmiştir.
Kimlerin Dövme Yaptırması Sakıncalıdır? Bazı deri hastalıkları derinin travmaya maruz kalan bölgelerinde yayılma eğilimindedir. Sedef, liken planus, Darier hastalığı, piyoderma gangrenosum, vitiligo gibi. Bu hastalarında dövme işleminden uzak durması gerekir.
İlâhî dinler dövmeyi yasaklamıştır.
Konu ile ilgili hadis metinlerinde sadece kadınların zikredilmesinin sebebi, Arap toplumunda bugün olduğu gibi daha çok kadınların dövme yaptırmasıdır. Dövme yaptırmanın dinî hükmü açısından kadınla erkek arasında fark yoktur.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvasında şu ifadelere yer verildi: "Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır.
Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.
Hatipoğlu 'dövme haramdır ancak dövmesi olan bir insanın namaz kılmasında sakınca yoktur' dedi.
Ömrü genel olarak 1-5 yıl arasındadır. Ancak bu süre, kişinin cilt yapısına, yaşına ve yaşadığı çevreye göre değişir. Deri altına enjekte edilen renkli pigmentler, cilt yenilendikçe azalır, solar ve sonunda tükenir.
Genel Olarak İlk Hafta
İlk hafta duşa girerken her seferinde dövmenizi şebeke suyundan koruyun. Dövmenizi 3. günden sonra asla streç filmle sarmayın. Dövmenin üzerinde kalkan kabuk ve soyulmalarla oynamayın, kesinlikle kaşımayın. Dövmenizin hava alması çok önemli, buna dikkat edin.
Dr. Nihat HATİPOĞLU cevapladı. caiz olduğu- nu, günah olmadığını dile getirdi. Sevgi izinin eğlence ve görünüş amaçlı yapılmadığını, bu döv- menin bir ihtiyaç ol- duğunu bu nedenle de günah olmadığını söyledi.
Pew Araştırma Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre ise dövme yaptıranların %25'i yaptırdığına pişman oluyor, %10'u lazerin diğer ucuna geçerek dövmelerinin silinmesini istiyor.
Dovme gunah degil mekruhtur. Mekruh olmasinin sebebi tanrinin yarattigi vucudunda kalici bir degisiklik yaptigin ve yarattigi kutsal bedene bilerek aci cektirdigin icindir.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğinde yer alan kılık ve kıyafetlere dair düzenlemelerde, kamu görevlilerinin dövme yaptırmasının veya vücudunda dövme olmasının Yönetmeliğe aykırılık teşkil edeceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri