Göğüş'e (1978) göre dinleme türleri; seçmeli, doğru, dikkatli, duygusal, eleştirici, anlamadan ve yarı dinleme olup bunlar arasında en iyi dinleme türleri dikkatli, doğru ve eleştirici dinlemedir. Özbay'a (2009) göre dinleme türleri; estetik, iletişimsel, ayrıştırıcı, eleştirel ve bilgi için dinleme şeklindedir.
Bu yöntem/teknikler katılımlı dinleme, katılımsız dinleme, not alarak dinleme, kendini konuşanın yerine koyarak dinleme (empati kurma), yaratıcı dinleme, seçici dinleme ve eleştirel dinlemedir.
Eleştirel Dinleme; Yaratıcı Dinleme; Seçici Dinleme; bu dinleme türünde dinleyen ihtiyaç veya ilgisine göre seçim yaparak dinler. Not Alarak Dinleme; dinlenenin daha kolay anlaşılması için ya da hatırlanması amacıyla not alınarak dinleme yöntemine denir.
Aktif dinleme türü ise iletişim etkinliği artırır. Aktif dinlemede dinleyici konuşmacının mesajının tamamlamaktan sorumludur. Aktif dinlemede dinleyici sözlü,sözsüz diğer iletişim unsurlarını dikkat eder. Aktif dinleyici empatik dinleyicidir.
İlgili 43 soru bulundu
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir. Göz teması kurun.
Sonuç olarak, aktif dinlemenin temel özellikleri arasında ilgi, odaklanma, sabır, yüz ifadeleri, göz teması, not alma, sorular sorma, beden dili, fikirlerin ifade edilmesi, analitik, derin ve empatik dinleme bulunmaktadır. Bu özellikleri kullanarak etkili iletişim sürecinde daha etkin ve verimli bir rol üstlenebiliriz.
Dinleme esnasında konuşmacıyla empati kurulmalı ve yargılayıcı davranışlardan kaçınılmalıdır. Konuşmacının anlattıkları dinleyicinin kendi ifadeleriyle özetlenmelidir. Etkili dinlemede konuşmacının sözü kesilmemelidir. Sorular konuşmanın sonuna saklanmalıdır.
Bunlar; dinleyici, sözlü metin ve ortam olmaktadır.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
İşitme, sesin algılanma ve işlemlenme sürecidir. Dinleme, işitme ve işitilen mesajı anlama sürecidir.
Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir. Empatik bir şekilde dinlemek, diğer kişiyle duygusal bir bağlantı kurmayı ve daha içten bir yanıt verebilmeniz için onların deneyimlerini varsayımdan uzak durarak içselleştirebilmeyi içerir.
1. Gönüllü veya gönülsüz dinleme: Herhangi bir dış baskı altında dinleme, amacına ulaşmayacağı gibi bireyin kendi arzusuyla dinlemesi dinleme sürecinin etkililiğini artıracaktır.
Sinirli, gergin, bunalmış personel ya da müşteri, sözü bölündüğü anda daha da kontrolden çıkabilir ve mevcut durum krize dönüşebilir. Bu nedenle karşı tarafın sözünü bölmemek etkin dinlemenin ilk kuralını oluşturur.
Dinleme sadece iletişim kurma aracı değil aynı zamanda öğrenme, anlama, zihinsel, duygusal ve sosyal becerileri geliştirmek için önemli bir alandır. Çocuklar dinleyerek, çeşitli bilgileri öğrenerek hem dinleme becerilerini hem de zihin becerilerini geliştirirler.
Etkili bir iletişim kurmanın ve öğrenmenin en önemli yollarından birisi dinlemedir. Söylenmiş sözü işitmek amacı ile kulak verme işine dinleme adı verilmektedir.
İletişimde bağlantı kurmanın önemli bir ögesi olan dinleme bireyin iletişimde gelen mesajı iyi anlamasını ve yaşadığı topluma uyum göstermesini sağlar. Bilgi edinmenin, öğrenmenin ve anlamanın en temel yollarından biri de dinlemedir. Aynı zamanda sosyal yaşamdaki sağlıklı iletişimin de en önemli unsurudur.
Bireyin ilk öğrenme alanı olan dinleme, doğum öncesinden itibaren kullanılmaya başlar ve ömür boyu etkin bir biçimde kullanılır. Bu bakımdan dinleme, dil ve dü- şünce gelişimi ile toplumsal etkileşimle ilgili bir süreçtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri