Oxford Ulusal Bilim Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, araştırmacıların fosilleşmiş bir dinozor kafatası içinde DNA izleri bulduğu iddia edildi. Hypacrosaurus olarak bilinen 75 milyon yıllık bebek ördek gagalı bir dinozor kafatasında kıkırdak hücreleri, kromozomlar ve DNA izlerinin korunduğunu açıklandı.
Çünkü en son dinozorların var olduğu, kretase dönemi 75 milyon yıl önceydi. Yani tahminimiz doğru, ne kadar iyi bir teknoloji kullanılırsa kullanılsın. Var olan parçalanmış DNA'lar üzerinden tekrar dinozor üretilmesi mümkün değil.
Portekiz'deki bir adam arka bahçesini temizlerken, fosilleşmiş bir dinozor iskeleti buldu. Bilim insanları, iskeleti inceledikten sonra, onun 160 ila 100 milyon yıl önce yaşamış 25 metre boyundaki bir Brachiosaurus'a ait olduklarını keşfetti.
Apatosaurus cinsi dinozorun DNA örneklerinden bir bebek dinozor dünyaya getirildi. Bebek dinozora "Spot” ismi verildi. LİVERPOOL - Liverpool, John Moore Üniversitesi genetik mühendisleri çok önemli bir çalışmaya imza attı. Apatosaurus cinsi dinozorun DNA örneklerinden klonlanarak bir bebek dinozor dünyaya getirildi.
Bilimsel anlamda incelenen ilk dinozor fosili ise Megalosaurus'tur, bu orta Jura dönemi etçili, William Buckland tarafından bulunmuş ve tanımlanmıştır. Tanımlanan ikinci dinozorsa 1822 yılında Gideon Mantell'in keşfettiği İguanodon'dur, cins 1825 yılında Mantell tarafından resmi olarak tanımlanmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Dinazorların ölmesine gelince, bu mahlukların yaşamasına Cenab-ı Allah izin verseydi, bu devasa mahluklar insanlık için büyük bir tehlike arzederdi. Bu nedenle vazifesini yapan bu yaratıklar, Allah'ın hikmetinin neticesi olarak vazifeden terhis edilerek bâki ruh konumuna geçmişlerdir.
Daspletosaurus wilsoni adı verilen türün dinozorların en yırtıcısı olan T. rex'in atası olabileceği açıklandı. Keşif, dinozorların evrimi hakkında bilinmeyen önemli soruları yanıtlarken, bilim insanları ayrıca Daspletosaurus wilsoni'nin gözlerinin yanında bir çift boynuzu olduğunu belirledi.
Dinozorlar, kuşların (Saurischia), üç boynuzlu bir dinozor türü olan Triceratopsların (Ornithischia) ve bunların torunlarının son ortak atası olarak tanımlanabilir.
Dinozorlar Ne Zaman Yok Oldu? Dinozorların neslinin günümüzden 66 milyon yıl önce, kıtaların da günümüzdeki konumunda olduğu Geç Kretase Dönemi'nde tükendiği tahmin ediliyor.
Günümüzden 120 milyon yıl önce nesillerinin tükendiği düşünülen dinozorlar, hala birer efsane.
Dinozorların Mesozoyik Zaman'da (günümüzden yaklaşık 252-66 milyon yıl önce) yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak bütün dinozor türleri aynı anda yaşamadılar.
Ancak, kuşlar dışında, Tyrannosaurus, Velociraptor, Apatosaurus, Stegosaurus, veya Triceratops gibi herhangi bir dinozorun hayatta olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bunlar, ve diğer tüm uçmayan dinozorlar, en az 65 milyon yıl önce Kretase Döneminin sonunda yok olmuştur. .
Türkiye ve anadolu coğrafyasında dinazor fosili bulmak çok beklendik bir hareket olmayacaktır. Çünkü anadolu coğrafyası oldukça genç bir coğrafya. Her ne kadar 3. Jeolojik zamanda oluşmaya başlasa da 4. Jeolojik zamanda oluşmuş bir havza.
Tüm kuşlar gibi, tavuklar da dinozorlardan evrimleşmiştir (ve hâlâ dinozordurlar).
Gerçekte ise bu pek mümkün değil; çünkü DNA'nın 65 milyon yıl önce yok olmuş dinozorlardan günümüze kadar korunmuş olması teorik olarak imkansız.
İlk resmi olarak isimlendirilen dinozor kemiği 1626 yılında Oxford Üniversitesi doğa bilimcisi ve Kimya Profesörü Robert Plot tarafından tespit edilen Megalosaurus fosilidir.
Dinozorlar yok olmasaydı insanlar hiç olmaz ya da şimdikinden farklı olurdu. Dolayısıyla insanlarla bir ilişkisi de olmazdı. 66 milyon yıl önceki çarpnadan önce, dinozorlar varken memeliler kontrol altında olduklarından hiçbir zaman porsuktan büyük olamadılar.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış. Günümüz timsahları ise prehistorik Deinosuchus ailesinden geliyor.
Tyrannosaurus, Kretase'nin sonlarında (68-66 milyon yıl önce, Maastrihtiyen) yaşamış, büyük bir etobur teropod dinozor cinsi. Tyrannosaurus, diğer tyrannosauridlerden çok daha geniş bir dağılıma sahipti ve bulunduğu yaşam alanındaki etçillerin en büyüğüydü.
Hendrickson'un fosilleri sayesinde paleontoloji çok sayıda önemli bilgiler edindi. Mesela kemiklerdeki büyüme halkalarının analizi sayesinde Tyrannosaurus'un çok hızlı büyüdüğü ve ömrünün en fazla 30 yıl olduğu anlaşılmıştı.
Çok iri cüsseli, iki ayak üzerinde yürüyen, ön ayakları pençeye benzeyen etobur dinozor Tyrannosaurus'un bugünkü kuşların atası olduğu kesinleşti.
Tyrannosaurus Rex//Dinozorlar Kralı//Paleo Profile//Bölüm 10 - YouTube.
Spinosaurus'un daha kuvvetli olma ihtimali çok daha yüksek çünkü hem boy hem ağırlık olarak T-rex'ten büyük. Gelişmiş bir Spinosaurus, 16 metre uzunluğa ve 20 tona yakın ağırlığa sahipti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri