İlk olarak, dinozor fosillerinin neredeyse hepsi tortul kayalarda, başka bir deyişle, sudan veya havadan kum, silt, çamur, ve organik materyallerin yerleşerek daha sonra sıkışmasıyla oluşan kayalarda bulunur. Bunun için, dinozor fosilleri ararken, tortul kayaların mostralarına bakmak gerekir.
Denizler dışında, karalarda da fosiller bulunabilir. Dinazorlar buna en güzel örnektir. Günümüzden 230 milyon yıl önce yaşamaya başlayan ve 65 milyon yıl önce yok olan dinazor fosillerine dünyanın değişik yerlerinde rastlanılır.
Yer altı sularında çözünmüş hâlde bulunan kalsiyum, demir ve silisyum gibi mineraller ölmüş canlının kalıntılarındaki boşluklara dolar ve burada kristalleşir. Bu şekilde zamanla taşlaşan organizma fosilleşmiş olur.
Çünkü en son dinozorların var olduğu, kretase dönemi 75 milyon yıl önceydi. Yani tahminimiz doğru, ne kadar iyi bir teknoloji kullanılırsa kullanılsın. Var olan parçalanmış DNA'lar üzerinden tekrar dinozor üretilmesi mümkün değil.
Türkiye ve anadolu coğrafyasında dinazor fosili bulmak çok beklendik bir hareket olmayacaktır. Çünkü anadolu coğrafyası oldukça genç bir coğrafya. Her ne kadar 3. Jeolojik zamanda oluşmaya başlasa da 4. Jeolojik zamanda oluşmuş bir havza.
İlgili 33 soru bulundu
Yeni keşfedilen ve henüz isim verilmeyen bir 'abelisaurid', günümüzden yaklaşık 98 milyon yıl önce Mısır'ın Sahra Çölü'nde bulunan Bahariya Vahası ekosisteminde yaşıyordu. Dünya'daki en tehlikeli tarih öncesi ekosistemlerden biri, kadrosuna büyük bir yırtıcıyı daha ekledi.
Haberlerde de çok sık yeni dinozor keşiflerini görüp okuruz. Ancak bu haberlerin hiçbiri Türkiye'den çıkmadı.
Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi.
Yani 6,8 milyon yıl, DNA'nın teorik olarak korunabileceği maksimum süre. Öte yandan son araştırmalarda dinozor fosillerinde olası DNA kalıntılarına rastlanması, "Dinozorlar hayata döndürülebilir mi?" sorusunu yeniden gündeme getiriyor. Ancak keşfin ardındaki araştırmacılara göre bu henüz mümkün değil.
Ancak, kuşlar dışında, Tyrannosaurus, Velociraptor, Apatosaurus, Stegosaurus, veya Triceratops gibi herhangi bir dinozorun hayatta olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bunlar, ve diğer tüm uçmayan dinozorlar, en az 65 milyon yıl önce Kretase Döneminin sonunda yok olmuştur. .
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
Bilim insanları dinozorların yok olması ile ilgili üç farklı ihtimal üzerinde duruyor. Bunlar gök taşı çarpması, büyük volkanik patlamalar ve ölümcül kıta hareketleri.
Kısaca Dünya'nın saltanatı onların ellerindeydi. 65 milyon yıl önce bir şey oldu ve dinozorların saltanatı sona erdi. Dinozorları yok eden göktaşı 12 km çapında olmak suretiyle ve bir mermiden 20 kat hızla Dünya'ya çarparak dinozorların yok olmasına neden oldu.
Yeni bir araştırmaya göre, dinozorları yok eden ve 15 yıl süren kış mevsimine asteroit tozu neden oldu. Günümüzden 66 milyon yıl önce bir asteroidin bugünkü Meksika kıyılarına çarpmasının, dinozorlar dahil olmak üzere canlılar dünyasının dörtte üçünün yok olmasına neden olduğu biliniyordu.
Bilim insanları, Güney Afrika ülkesi Zimbabve'de 201 ila 252 milyon yıl öncesine ait dinozor fosili ortaya çıkardıklarını açıkladı.
İlk olarak, dinozor fosillerinin neredeyse hepsi tortul kayalarda, başka bir deyişle, sudan veya havadan kum, silt, çamur, ve organik materyallerin yerleşerek daha sonra sıkışmasıyla oluşan kayalarda bulunur. Bunun için, dinozor fosilleri ararken, tortul kayaların mostralarına bakmak gerekir.
Eğer mümkünse yakın gelecekte canlandırılabilirler mi? DNA'nın yarı ömrü maksimum 6.8 milyon yıl. Hatta 1.5 milyon yıldan sonra okunamayacak kadar bozunuyor. Dolayısıyla non-avian dinozorların yaşadığı 66 milyon yıl öncesine uzanamaz.
Chicxulub gök taşının yeryüzüne çarpmasının zamanlaması, Kretase-Paleojen sınırı (K-Pg sınırı) ile tam denk geldiği için, kraterin kuş olmayan dinozorların soyunun tükenmesine neden olduğu sonucuna varılmaktadır.
Dinozorlar yok olmasaydı insanlar hiç olmaz ya da şimdikinden farklı olurdu. Dolayısıyla insanlarla bir ilişkisi de olmazdı. 66 milyon yıl önceki çarpnadan önce, dinozorlar varken memeliler kontrol altında olduklarından hiçbir zaman porsuktan büyük olamadılar.
Araştırmada ayrıca T-rex türü dinozorların 14 ile 17 yıl içince cinsel olgunluğa ulaştığı ve 28 yıl yaşadıklarının tahmin edildiğini belirtildi.
Tyrannosaurus, Kretase'nin sonlarında (68-66 milyon yıl önce, Maastrihtiyen) yaşamış, büyük bir etobur teropod dinozor cinsi. Tyrannosaurus, diğer tyrannosauridlerden çok daha geniş bir dağılıma sahipti ve bulunduğu yaşam alanındaki etçillerin en büyüğüydü.
Bu bağlamda, bilinen dinozor çeşitliliğinin zamanla değişmesine neden olan dinamikleri ve tarihleri boyunca olan yok oluş olaylarını inceleyen araştırmacılar, tüm Mezozoik boyunca toplamda Dünya'nın her yerinde 1543 ila 2468 dinozor türünün yaşamış olduğunu tespit etti.
Kanada'nın Saskatchewan eyaletinde, dünyada bugüne kadar keşfedilen en büyük ve en yaşlı Tyrannosaurus rex (T-rex) iskelet fosili bulundu.
Arjantin'de yaklaşık 86 milyon yıl önce yaşamış ve "Ölüm Ejderhası" olarak adlandırılan uçan bir sürüngene ait fosil kalıntılar keşfedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri