Kürtaj için Aileye Haber Verilir mi? 18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez. Ancak, 18 yaşından küçük olan kadınlar için durum farklıdır.
Kürtaj elbette anne veya babanın izin vermesi halinde yapılabildiği için aileye haber verilmemesi olanaksızdır. Antalya kliniğimize başvurma sebebiniz ve kişisel bilgileriniz yasal haklarınız kapsamında (T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği R.G. 01.08.1998, 23420) tamamen gizli tutulacaktır.
18 yaş altı kürtaj ülkemizde yasaldır ancak aile izni gerektirir. 18 yaş altı yani reşit olmamış bir kadının kürtaj yaptırabilmesi için ailesinden yazılı bir şekilde izin alması gerekmektedir. 18 yaş altı bir kadının evli olsa bile ailesinden izin alınır aynı zamanda evli olduğu için eşinden de izin alınır.
18 yaşını dolduran her bayan 10 haftaya kadar yasal olarak kürtaj olabilir. Kürtaj olacak olan kişiye baskı yapmak suçtur,ancak kendi rızası ile kürtaj olabilir. 18 yaş altında kürtaj olanlar için ebeveynlerden birinin onayı gerekir.
Nüfus Planlaması Hakkında Kanun (NPHK) ve Rahim Tahliyesine İlişkin Tüzük'e göre evli kadının kürtaj olabilmesi için eşinin de rızası gerekir. Bu rıza, bebeğin eş dışında bir kişiden olması halinde de eşten alınır. Eş rızası olmadan kürtaj yapan hekimin TCK'ye göre “çocuk düşürtme” suçunu işlediği gündeme gelebilir.
İlgili 20 soru bulundu
NPK madde 6/son cümle uyarınca gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliyesi yapılabilmesi için, gebe kadın evli ise eşinin de rızası gerekir.
18 yaşından büyük ve evli değilse kendi imzası ile bu işlemi gerçekleştirebilir. 18 yaşından küçük olunması halinde mutlaka anne ve babanın onayı gerekmektedir. 15 yaşından küçük kişiler ise anne ve baba onayı olsa dahi bu tür cerrahi işlemleri yaptıramazlar.
kürtaj yapılabilmesi için, kadın evli ise eşinin rızasının da alınması şarttır.
18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir.
18 yaş altı kürtaj yapılır mı? 18 yaş altı bireylerde kürtaj operasyonu yapılabilir ancak ebeveynin yazılı onay gereklidir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Kadın hastalıkları uzmanı yani jinekolog dışındaki hekimler tarafından kürtaj işlemi yapılması yasaktır. Ayrıca gebelik haftası 10 haftadan büyük olduğu durumlarda da kürtaj işlemi yasaktır.
Aralarında Brezilya, Şili, Meksika, Kolombiya, Dominik, İran, Suriye, Endonezya ve Afganistan'ın da bulunduğu 68 ülkede ise kürtaj yasağı hiçbir istisna olmaksızın uygulanıyor.
Ülkemizde kürtaj 10 haftaya kadar yasal olarak yapılmaktadır. İsteğe bağlı rahim tahliyesi yasası 1983 yılından beri yürürlüktedir.
Çocuk aldırma, yasalarımıza göre gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. Yani hamileliğin 2,5 ayına kadar kürtaj yapılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken; gebelik tarihinin hesaplanmasıdır. Birçok kadın, gebeliği öğrendiği ilk ânı gebeliğin ilk haftası kabul eder.
Günümüzde 18 yaş altındaki herkes çocuktur ve çocukların evlenmesi ya da çocuk sahibi olması Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırıdır.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
Normal bir gebelikte gebelik kesesi 5. Hafta itibari ile rahme yerleşir. Dolayısıyla bu haftadan önce kürtaj olamazsınız.
Kürtaj yapıldıktan sonra, işlemin yapıldığı hastanede birkaç saatlik dinlenme ve hemşire refakatinde istirahat edilmesi önemlidir. Bu şekilde hastanın genel durumu, vajinal kanaması, tansiyonu ve nabzı takip edilir.
Dinen meşru ve bir mazeret olmadıkca çocuk düşürmek ve aldırmak haram ve cinayet hükmündedir. Çocuk düşürmek ve aldırmak, gebeği önleyici tedbirlerden değildir." Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.
Oysa ki kürtajın ilk gebelikte ya da doğum sonrasında yapılmış olması olası komplikasyonlar açısından fark yaratmaz. Bu nedenle planlı olmayan bir gebelik, ilk gebelik dahi olsa, güvenli bir ortamda, kürtaj yolu ile sonlandırılabilir.
Kürtaj Maddeleri
Gebelik 10 haftayı aşmamış olmalıdır. Evli kadınlarda gebeliğin sonlandırılması amacıyla, kürtaj yaptırabilmek için eş onayı istenmektedir. 18 yaşını doldurmuş bekar bir kadının kürtaj yaptırabilmek için izne ihtiyacı yoktur. 15 yaşından küçük çocukların kürtaj olması adli bir vakadır.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Kürtaj ile kısırlığın bir ilgisi var mı? Sorun yaşanmadan geçen bir kürtaj sonrası, eğer planlanıyorsa hasta hemen bir sonraki siklusta yani adet döneminde gebe kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri