Dinozorların yaşadığı bugünkü ülkeler ve bölgeler arasında Antarktika, Arjantin, Kuzey Amerika, Birleşik Krallık, Moğolistan, Avustralya, Çin ve Alaska bulunuyor.
Dinozorlar, Mezozoyik boyunca arkaik yeryüzünde her kıtaya yayıldılar. Bu yayılış tüm türlerin yerküre boyunca sınırsız hareket ettiği bir dağılış değil, her türün kendine özgü bir dağılım şekline sahip olmasıyla tanımlanır. Bu yayılış büyük oranda kıtaların fiziksel konumları, iklim ve sıcaklık kuşaklarıyla ilgilidir.
Ancak, kuşlar dışında, Tyrannosaurus, Velociraptor, Apatosaurus, Stegosaurus, veya Triceratops gibi herhangi bir dinozorun hayatta olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bunlar, ve diğer tüm uçmayan dinozorlar, en az 65 milyon yıl önce Kretase Döneminin sonunda yok olmuştur. .
Dinozorlar Ne Zaman Yok Oldu? Dinozorların neslinin günümüzden 66 milyon yıl önce, kıtaların da günümüzdeki konumunda olduğu Geç Kretase Dönemi'nde tükendiği tahmin ediliyor.
Dinazorların ölmesine gelince, bu mahlukların yaşamasına Cenab-ı Allah izin verseydi, bu devasa mahluklar insanlık için büyük bir tehlike arzederdi. Bu nedenle vazifesini yapan bu yaratıklar, Allah'ın hikmetinin neticesi olarak vazifeden terhis edilerek bâki ruh konumuna geçmişlerdir.
İlgili 34 soru bulundu
Yaklaşık 65 milyon yıl önce dinozorların nesli tükenmiştir. İlk insanlar ise kimilerine göre 600.000 kimilerine göre 120.000 kimilerine göre daha yakın bir tarihte ortaya çıkmıştır. Hz. Adem 7000 yıl önce yaşadı diye bir olay yok.
Hectopat. Hayır geçmez, geçmemesine de şaşırmamak lazım. Dinozor geçse bu sefer ''Mamut niye geçmiyor?'' diye sorulur. Her nesli tükenen hayvanı yazsaydı Kur'an olmaktan çıkar, ciltli bilim kitabı olurdu.
Yani 6,8 milyon yıl, DNA'nın teorik olarak korunabileceği maksimum süre. Öte yandan son araştırmalarda dinozor fosillerinde olası DNA kalıntılarına rastlanması, "Dinozorlar hayata döndürülebilir mi?" sorusunu yeniden gündeme getiriyor. Ancak keşfin ardındaki araştırmacılara göre bu henüz mümkün değil.
Dinozorlar yok olmasaydı insanlar hiç olmaz ya da şimdikinden farklı olurdu. Dolayısıyla insanlarla bir ilişkisi de olmazdı. 66 milyon yıl önceki çarpnadan önce, dinozorlar varken memeliler kontrol altında olduklarından hiçbir zaman porsuktan büyük olamadılar.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış. Günümüz timsahları ise prehistorik Deinosuchus ailesinden geliyor.
Tüm kuşlar gibi, tavuklar da dinozorlardan evrimleşmiştir (ve hâlâ dinozordurlar).
Haberlerde de çok sık yeni dinozor keşiflerini görüp okuruz. Ancak bu haberlerin hiçbiri Türkiye'den çıkmadı.
Dr. Cemal Tunoğlu tarafından, 1999 yılında ilk kez dinozorlar dönemine ait "Denizlerin Dinozoru" olarak isimlendirilen bir fosilin kalıntısı bulunmuş. Fosil Kastamonu ilinin Devrekani ilçesinde Beyler Barajı çevresinde bulunmuş. Fosil, 70 milyon yıl öncesine tarihlendirilmiştir.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler.Yeryüzünde 850 civarında dinozor türü bulunmaktaydı. Bu hayvanlardan bazıları bitkilerle beslenirken, bazıları ise et yiyordu. Ot yiyen dinozorların dişleri zayıf bulunmuştur. Bunların su bitkileriyle beslendikleri düşünülmektedir.
Çarpışma binlerce kilometre boyunca yayılan devasa alev rüzgarını tutuşturdu, devasa tsunamileri tetikledi ve atmosfere o kadar çok kükürt yükseldi ki güneş ışınları yere ulaşamaz hale geldi. Bu yıkıcı küresel soğuma dinozorların sonunun gelmesiyle sonuçlandı.
Yapılan son tahminlere göre Spinosaurus bilinen bütün etçil dinozorlar içerisinde (Tyrannosaurus rex ve Giganotosaurus da dahil) en büyük olanıdır. Bu tahminlere göre Spinosaurus yaklaşık olarak 13.1-14.4 metre uzunluğunda ve 6.5-7 ton ağırlığındadır.
T. rex'in kolları avlanmasına ve öldürmesine yardımcı olamayacak kadar kısaydı. Hutchinson'a göre, bu devasa dinozorlar, avlarını öldürmek için “delme-çekme” yöntemini kullandılar; bu yöntemde, T. rex avlarından büyük parçalar ısırdı ve bunu yaparken güçlü boyunlarıyla geriye doğru çekti.
Eğer mümkünse yakın gelecekte canlandırılabilirler mi? DNA'nın yarı ömrü maksimum 6.8 milyon yıl. Hatta 1.5 milyon yıldan sonra okunamayacak kadar bozunuyor. Dolayısıyla non-avian dinozorların yaşadığı 66 milyon yıl öncesine uzanamaz.
Dinozorları yok eden göktaşı 12 km çapında olmak suretiyle ve bir mermiden 20 kat hızla Dünya'ya çarparak dinozorların yok olmasına neden oldu. Peki “Chicxulub” adındaki bu devasa göktaşı, düştükten sonra Dünya'ya etkileri ne oldu?
Jurassic Park'ta bilim insanları, kehribar içindeki sivrisineklerin midelerindeki emilmiş kandan 80 milyon yıllık dinozor DNA'larını çıkarıyor. Gerçekte ise bu pek mümkün değil; çünkü DNA'nın 65 milyon yıl önce yok olmuş dinozorlardan günümüze kadar korunmuş olması teorik olarak imkansız.
Dinozorlar 175 milyon yıl bu gezegende hüküm sürdü.
İngiltere ve İskoçya'da bulunan fosiller, dinozorların ilk kez 245 milyon yıl önce dünyanın o dönemki kıtalarından Lavrasya üstünde görüldüğünü gösteriyor. Eski teoride ise dinozorların 230 milyon yıl önce daha dünya'nın güney bölgesindeki Gondwana kıtası üzerinde ortaya çıktığı düşünülüyordu.
“Andolsun Biz insanı kuru bir çamurdan, değişmiş cıvık balçıktan yarattık” (Hicr/26). Bu ayet-i kerimelerden, yaratılışın toprakla başladığını, daha sonra bunun çamur hâlini aldığını anlamak mümkün. Bu çamur da süzülerek “çamur özü” hasıl olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri