KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
Zuckerman bu konuda şu sözleri de ekledi; ''Kesinlikle son yayınlanan National Geographics raporu da doğruluyor, dünya'nın yeni dini: 'Dinsizlik'". Akademisyenlerin belirttiğine göre dünya çapında yapılan araştırmalara göre dinsizlik en hızlı ve geniş ölçekli yayılan düşünce biçimi haline geldi.
Araştırma gençlerin inanç seviyesi ve örtünme oranlarının ülke geneline göre daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalarda varılan sonuçlar ile Türkiye'de inançsızlığın yaygınlaştığının ve dindarlığın azaldığının ortaya çıkması bir süredir ses getirmeye devam ediyor.
Bazı ülkelerde açıktan ateizm hiç bugünkü kadar revaçta olmamıştı. California Pitzer College'den sosyoloji profesörü Phil Zuckerman, bugün hem toplam sayı olarak hem de nüfus yüzdesi olarak ateist sayısının her zamankinden çok daha fazla olduğunu söylüyor.
Dentsu'nun 2006 yılına ait verilerine göre nüfusun %2,5 ila %3'ü herhangi bir dine bağlı değildir. Konda tarafından hazırlanan 2007 yılı raporuna göre %0,9'un dinî inancı yoktur, %2,3 ise dinin gereklerine inanmamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
2020 yılında Türkiye'nin 12 ilinden 1062 katılımcı sayısıyla yüzyüze gerçekleştirilen Gezici Araştırma anketinde ise 20 yaş altı Z Kuşağı mensubu bireylerin %28.5'inin inançsız olduğu sonucuna ulaşıldı.
Gaia Dergi'nin aktardığı WIN/Gallup International'ın yaptığı araştırmaya göre, Çin dünyanın dine en az bağlı ülkesi. Ülkenin yalnızca yüzde 9'u kendini dindar olarak tanımlarken, yüzde 67'si kendini ateist olarak tanımlıyor. Yüzde 67'lik bu oran, başka ülkelerin oranlarının iki katından bile fazla.
Evet, öldüğümüz zaman her şeyin sonsuza kadar biteceği, ebediyen yok olacağımıza inanılıyor. Bu durumu doğum öncesine veya uykuya benzetebiliriz. Aslında sadece Ateistler değil ölümden sonraki hayata inanmayan insanlar da böyle olduğuna inanıyor.
Doğu Almanya ve Çekoslovakya'da da benzer politikalar vardı. Sovyetler Birliği, sonradan kontrol altına aldığı Orta Asya ülkeleri gibi yerler de dahil olmak üzere nüfuz ettiği yerlerde kamusal alanda dini ifadeyi bastırmaya çalıştı. Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam ve Küba resmî olarak ateisttir.
Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan anket ve araştırmalara göre, nüfusunda en az dindar barındıran ülke Çin. Bu ülkenin başkenti Şangay ise en az dindar barındıran şehir. Çin'de dindar olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 61'e ulaşırken, Şangay'da bu oranın yüzde 86,9'a kadar çıktığı görülüyor.
Kehanetlerin, mucizelerin, dinsel dogmaların, demagojilerin ve kaynağı ilahi ilan edilen dinlerin reddinden dolayı peygamberler, kutsal kitaplar, sevap, günâh, ibâdet, dua, vahiy, melek, cin, şeytan, cennet, cehennem, ahiret ve kader gibi kavramların genellikle bu inanışta yeri yoktur.
Zübeyir Nişancı yürütücülüğünde hazırlanan “Sayılarla Türkiye'de İnanç ve Dindarlık" raporuna göre, Türkiye'nin yüzde 94,3'ü Allah'a inandığını, yüzde 62'si çok dindar olduğunu, yüzde 39'u düzenli namaz kıldığını, yüzde 75'i düzenli Ramazan orucu tuttuğunu beyan ediyor.
Dinler, insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve ona dünyadaki yaşam biçimini değiştirmesi için örnek niteliğini taşır. Dinin önemli olmasının nedeni, bu dünyada yaşama anlam katması, diğer ifadeyle anlamsız olmadığını göstermesidir. Her dinin kendi içerisinde farklı birçok kavramı bulunur.
The Independent'ın haberine göre Çin nüfusunda kendilerini 'ateist' diye niteleyenlerin oranı yüzde 40 ile yüzde 49.9 arasında değişiyor. Şintoizmin yaygın olduğu Japonya'da ise bu oran yüzde 30 ile 39 arasında değişiyor. Çek Cumhuriyeti'ndeki ateistlerin oranı da Japonya'yla aynı seviyede.
Kendini ateist olarak tanımlayanların sayısı ise 2009'da yüzde 2 iken, 2019'da yüzde 4'de yükseldi. Araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 5'i agnostik olduğunu, yüzde 17'si ise hiçbir dine ait hissetmediğini belirtiyor.
Sosyolog Ariela Keysar ve Juhem Navarro-Rivera'nın ateizm üzerine çok sayıda küresel araştırma incelemesine göre, dünya çapında 450 ila 500 milyon pozitif ateist ve agnostik vardır (dünyanın en fazla ateistine sahip Çin ile beraber (200 milyon ikna olmuş ateist) dünya nüfusunun %7'sine tekabül ediyor).
Türkiye, 1937 yılından bu yana resmî olarak laik bir devlettir. 1982 Anayasası'nda, din ve vicdan hürriyeti ve din eğitim ve öğretimi bir anayasal hak olarak düzenlen- miştir.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen bir araştırmaya göre dünya nüfusunun %2.5'i kendini ateist, %12.7'si ise kendisini dinsiz olarak tanımlamıştır.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları yoksayar.
Ateizm, tanrıların varlığına yönelik inançların reddidir. Dar bir anlamıyla ateizm, hiçbir tanrının var olmadığını düşünme durumudur. En kapsayıcı haliyle ateizm, herhangi bir tanrının var olduğuna yönelik inancın noksanlığıdır. Ateizm, teizm ile tezat oluşturur.
Deizm, vahye, peygambere ve mucizelere ihtiyaç olmadığını savunurken dayandığı temel iki nokta vardır. Bunlardan biri, Tanrı'nın var olduğu insan aklı ile bilinebilir. Diğeri ise âlem yaratıldıktan sonra kendine ait doğal yasalara tabi- dir. Tanrı âleme ve insana müdahale etmez, etmesine de zaten gerek yoktur.
%73'ü dindar olmadığını, %23'ü dindar olduğunu, %2'si ateist olduğunu belirtti. %2'si ise “Bilmiyorum/Emin değilim” yanıtını verdi.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
İsrail, aynı zamanda, vatandaşların çoğunluğunun Yahudi olduğu dünyanın tek ülkesidir. İsrail nüfusunun 2016 yılı itibarıyla %75'i Yahudi, %14'ü Müslüman, %2'si Hristiyan ve %2'si Dürzi ve geriye kalan %2'si Samiriler ve Bahâîlik gibi küçük inançlardan insanları kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri